Δημόσια εκπαίδευση
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και τη δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης στο Λύκειο

Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων «πανελλαδικοποιεί» τις εξετάσεις όλων των τάξεων του Λυκείου, σύμφωνα με την Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η Τράπεζα Θεμάτων ακυρώνει τον εκπαιδευτικό ως παιδαγωγό, καταδικάζει στην απόρριψη τους πιο αδύνατους μορφωτικά και ανίσχυρους οικονομικά μαθητές και μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο.

Στη συνέχεια, αναφέρουν κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές όπως ότι χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω κρουσμάτων του κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, υπήρξαν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που αναπληρώθηκαν καθυστερημένα ή δεν αναπληρώθηκαν, ενώ το ΙΕΠ όρισε σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα μια ύλη που δεν βγαίνει.

Επίσης, τονίζουν ότι «η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων σε αυτές τις συνθήκες δείχνει μόνο  την  αναλγησία και τον κυνισμό του Υπουργείου Παιδείας  που, προκειμένου να υλοποιήσει τις ιδεολογικές του εμμονές, δε διστάζει να πλήξει ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και να στραφεί για ακόμη μια φορά ενάντια στο δημόσιο σχολείο».

Τέλος, ζητούν την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και τη δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης στο Λύκειο.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας για την Τράπεζα Θεμάτων:

Τη φετινή χρονιά , οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εισήλθαν σε μία κατ’ επίφαση κανονικότητα, όσον αφορά τη σχολική λειτουργία, μετά από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης και εγκλεισμού, που είχε τραγικές συνέπειες, τόσο στην καθαρά εκπαιδευτική και γνωστική διαδικασία, όσο και στον ψυχισμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΑΙΘ  επιμένει στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων η οποία:

  • «Πανελλαδικοποιεί» τις εξετάσεις όλων των τάξεων του Λυκείου, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να προσαρμόσει την εξέταση των μαθητών του στη βάση του επιπέδου της κάθε τάξης, των ιδιαιτεροτήτων του σχολείου, της περιοχής κλπ.
  • Ακυρώνει τον εκπαιδευτικό ως παιδαγωγό, δάσκαλο και επιστήμονα, μετατρέποντάς τον σε απλό αγωγό μεταφοράς θεμάτων.
  • Καταδικάζει στην απόρριψη τους πιο αδύνατους μορφωτικά και ανίσχυρους οικονομικά μαθητές.
  • Καταργεί τη διδασκαλία ως διαδικασία μάθησης, που έχει ως αφετηρία της την κάλυψη των συγκεκριμένων αδυναμιών κάθε τμήματος, επιβάλλοντας ένα τυποποιημένο μοντέλο διδασκαλίας.
  • Μετατρέπει το σχολείο από ζωντανό χώρο μάθησης, αφύπνισης και προβληματισμού σε εξεταστικό κέντρο και οδηγεί τους μαθητές στα φροντιστήρια, υποβάλλοντας τους γονείς σε ανάλογες δαπάνες.
  • Στοχεύει τελικά στην κατηγοριοποίηση σχολείων κι εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα κατά την τρέχουσα χρονιά, επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες:

  • Τα συνεχή κρούσματα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς  και μαθητές, εξαιτίας των  ανύπαρκτων  μέτρων,   είχαν ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες και να αναστατώνεται συνεχώς η λειτουργία των σχολείων, μετατρέποντάς τα  σε «διαγνωστικά κέντρα covid 19» και υπηρεσίες ιχνηλάτησης.    
  • Υπήρξαν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που αναπληρώθηκαν   καθυστερημένα ή και δεν αναπληρώθηκαν, προκαλώντας σοβαρότατες αρρυθμίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
  • Είναι τεράστια τα γνωστικά και μαθησιακά κενά των μαθητών, λόγω της τηλεκπαίδευσης, που δυσκολεύουν την αφομοίωση της ύλης.   
  • Το ΙΕΠ όρισε σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα  ΜΙΑ ΥΛΗ ΠΟΥ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ  ούτε σε κανονικές χρονιές και που είναι ασύμβατη με τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών στην Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων σε αυτές τις συνθήκες δείχνει μόνο  την  αναλγησία και τον κυνισμό του Υπουργείου Παιδείας  που, προκειμένου να υλοποιήσει τις ιδεολογικές του εμμονές, δε διστάζει να πλήξει ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και να στραφεί για ακόμη μια φορά ενάντια στο δημόσιο σχολείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Αματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στο κεφάλι
Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο για να ακινητοποιήσει το όχημα
Αματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στο κεφάλι