Εκπαιδευτικοί: «Ανέφικτος ο στόχος εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων»
Απαραίτητη η επανεξέταση της Τράπεζας Θεμάτων και της μείωσης της ύλης, λένε οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Γαλατσίου

Ανέφικτος είναι ο στόχος για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΓΕΛ Γαλατσίου.

Οι εκπαιδευτικοί σε επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr, υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα αυτό η προτεινόμενη από το υπουργείο Παιδείας αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος.

«Η ύλη των μαθημάτων όλων των τάξεων είναι πολύ μεγάλη και βρίσκεται σε αναντιστοιχία τόσο με τον «πραγματικό» σχολικό χρόνο όσο και με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών» τονίζουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους.

Τέλος εκτιμούν ότι «κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση της λειτουργίας της Τράπεζας θεμάτων, αλλά και η μείωση της ύλης των μαθημάτων όλων των τάξεων».

Η επιστολή των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η επιστολή των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Γαλατσίου:

Αξιότιμοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες,  αγαπητοί γονείς και μαθητές - μαθήτριες,

Κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς - και με την κοινοποίηση στα σχολεία της απόφασης εφαρμογής της Τράπεζας θεμάτων για την Α΄ και Β΄ Λυκείου- έγινε ο προγραμματισμός της διδασκαλίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της ύλης των σχετικών μαθημάτων. Παρά ταύτα φαίνεται πως, σε αρκετές περιπτώσεις, πρόκειται για έναν ανέφικτο στόχο.

Και σίγουρα, για το ζήτημα αυτό, δεν αποτελεί λύση η προτεινόμενη από το Υπουργείο αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος. Η εξοικονόμηση επιπλέον ωρών, που θα διατεθούν για τα εξεταζόμενα μαθήματα, αφενός εξαντλεί τις αντοχές των παιδιών και τα παθητικοποιεί, και αφετέρου ανατρέπει το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου και υποβαθμίζει τα μη εξεταζόμενα μαθήματα επιφέροντας ποικίλες ανισότητες.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία των σχολείων κατά την τρέχουσα χρονιά δεν είναι απρόσκοπτη. Τα παιδιά έχοντας βιώσει την καραντίνα και την εξ αποστάσεως διδασκαλία έχουν επανέλθει στην τάξη όχι μόνο κουρασμένα σωματικά και ψυχικά, αλλά και με πολλά γνωστικά κενά. Χρειάστηκε λοιπόν μια περίοδος επαναπροσαρμογής τους στη συνθήκη της αίθουσας και της ενεργούς μαθησιακής διαδικασίας γεγονός που δυσχέρανε την πρόσληψη της εκτεταμένης και απαιτητικής ύλης της τάξης τους. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας, χάθηκαν και χάνονται πολλές διδακτικές ώρες λόγω του πρωτοκόλλου ανίχνευσης του Covid 19. Πολλοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, νόσησαν ή τέθηκαν σε καραντίνα και αυτό δυσκόλεψε τη διαχείριση της ύλης.

Τέλος, εκτός από τον προβληματισμό μας για την ιδιάζουσα κατάσταση που βιώνουμε την τρέχουσα χρονιά, θέλουμε να καταθέσουμε και έναν ευρύτερο προβληματισμό. Η ύλη των μαθημάτων όλων των τάξεων είναι πολύ μεγάλη και βρίσκεται σε αναντιστοιχία τόσο με τον «πραγματικό» σχολικό χρόνο όσο και με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Αυτό πιέζει ασφυκτικά, αγχώνει, εντατικοποιεί και αλλοιώνει τον χαρακτήρα του σχολείου μετατρέποντας το Λύκειο σε εξετασιοκεντρικό μηχανισμό. Κυρίως όμως καταργεί τη δυνατότητα υλοποίησης και ευρείας συμμετοχής των μαθητριών και των μαθητών μας σε δράσεις και προγράμματα που εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή και καθιστούν το σχολείο πιο ελκυστικό και δημιουργικό για όλους.

Ως παιδαγωγοί και δάσκαλοι, λοιπόν, επιζητούμε συνθήκες στα σχολεία που θα επιτρέπουν την ουσιαστική προσέγγιση της γνώσης και τη βαθιά κατανόησή της. Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών και η πολιτικοποίησή τους, που αποτελούν αναπόσπαστους στόχους της ανθρωπιστικής παιδείας, επιτυγχάνονται σε κλίμα ελευθερίας, αλληλεπίδρασης, και με τη διαμόρφωση ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση της λειτουργίας της Τράπεζας θεμάτων, αλλά και η μείωση της ύλης των μαθημάτων όλων των τάξεων, ώστε να μπορούν οι μαθητές να την διαχειριστούν.  Κυρίως όμως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν και περιθώρια ανάπτυξης ποικίλων σχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και εναλλακτικών/καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, που τις μαθαίνουμε στα σεμινάρια , αλλά εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει χρόνος, «χώρος», ή κίνητρο να τις υλοποιήσουμε – παράλληλα με το κυνήγι της ύλης-  προς όφελος τόσο των μαθητών/μαθητριών, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών .

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος διδασκόντων & διδασκουσών του 1ου ΓΕΛ Γαλατσίου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρυτανικές εκλογές Παν. Μακεδονίας: Η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης και η Πρόσκληση για τη θέση Πρύτανη
Η Διαπιστωτική Πράξη συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή...
Πρυτανικές εκλογές Παν. Μακεδονίας: Η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης και η Πρόσκληση για τη θέση Πρύτανη
πανελληνιες
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
Πανελλαδικές 2023: Τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν κείμενα, να επιλύσουν γλωσσικές ασκήσεις, να παράξουν λόγο, για κοινωνικά φαινόμενα την ουσία...
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
πανελληνιες
Πανελλήνιες 2023: Στην έκθεση φέτος κάποια παιδιά έγραψαν... από καρδιάς!
Πανελλήνιες 2023: Ο Π. σκέφτηκε τον πατέρα του που όλη μέρα δίνει διαταγές στη μητέρα του θεωρώντας πως οι οικιακές εργασίες είναι «προνόμιο» της...
Πανελλήνιες 2023: Στην έκθεση φέτος κάποια παιδιά έγραψαν... από καρδιάς!
panelladikes_exetaseis.jpg
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
Πανελλήνιες 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα: Το αποτέλεσμα είναι να  καταπνίγεται ο αυθορμητισμός και να εθίζονται οι μαθητές στην ανειλικρίνεια και την...
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!