ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
INTIME NEWS
Τεράστιες οι απώλειες στους μισθούς και στις συντάξεις των εκπαιδευτικών

Οι απώλειες του μισθού των εκπαιδευτικών ξεπερνούσαν το 30% τη δεκαετία 2010 – 2020, ενώ στις συντάξεις έφτασαν το 50%, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

Η ΕΛΜΕ υποστηρίζει ότι «οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας».

«Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να μπει τέλος στη λεηλασία που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων, στη λεηλασία που έχει υποστεί η ζωή μας» επισημαίνει.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεσες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2015 – 2017, αύξηση οδοιπορικών εξόδων, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας και αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης πληθωρισμού.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας προς την κυβέρνηση για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας:

Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας προσυπογράφει μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε.  την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς την Κυβέρνηση, απαιτώντας μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας.  Η επιστολή  θα κατατεθεί από την Πρόεδρο  ως ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας το Σάββατο 2 Απριλίου 2022  στην Αθήνα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ -

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ-

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου-14ου ΜΙΣΘΟΥ

Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης,

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας, ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορωνοϊού που απειλεί τη ζωή τους, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού μας, τη δεκαετία 2010 – 2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη. Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να μπει τέλος στη λεηλασία που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων, στη λεηλασία που έχει υποστεί η ζωή μας.

Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα παρακάτω:

 Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

 Αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

 Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2015 – 2017, αύξηση οδοιπορικών εξόδων και χιλιομετρικής αποζημίωσης

 Αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού.

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί μια απλή επιστολή διαμαρτυρίας αλλά το πρώτο βήμα για τη συλλογική υπεράσπιση του δικαιώματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξή μας. Ο αγώνας για τους μισθούς/συντάξεις και τη ζωή μας δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

filis
Φίλης για πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στο κεφάλι: «Ειδεχθής αστυνομική βία»
Φίλης: Δεν πρόκειται για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή
Φίλης για πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στο κεφάλι: «Ειδεχθής αστυνομική βία»
aksiologisi-foto.jpg
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δε θα κάνει το σχολείο καλύτερο, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση
Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή που έχει αποφασίσει η Ε΄ ΕΛΜΕΘ, όπως και άλλες 24 ΕΛΜΕ από τις διαδικασίες...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δε θα κάνει το σχολείο καλύτερο, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση