Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Στην παράλληλη στήριξη σε όλη τη Θεσσαλονίκη, στη Γ΄ φάση, προσλήφθηκε ένας μόνο αναπληρωτής - Οι προσλήψεις αναπληρωτών στη Γ΄ φάση δεν καλύπτουν τα κενά των σχολείων

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι «οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στις δύο Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης τώρα, μετά από τρεις φάσεις προσλήψεων στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή, έφτασαν τους 512 αναπληρωτές (202 στην Α΄ΔΔΕ και 310 στη Β΄ΔΔΕ), ενώ πέρσι ήταν 892 (390 στην Α΄ΔΔΕ και 502 στη Β΄ΔΔΕ)».

«Ακόμη και αν υπολογίσουμε και τους 132 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς (19 στην Α΄ΔΔΕ και 113 στη Β΄ΔΔΕ) που τοποθετήθηκαν στα σχολεία και στις δύο Διευθύνσεις, οι προσλήψεις που έγιναν μετά από τρεις φάσεις τοποθετήσεων δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλα τα κενά καλυμμένα» προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους.

Στη συνέχεια, συγκρίνουν τις φετινές με τις περσινές συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

«Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν 15.789, ενώ μέχρι τώρα για τη φετινή χρονιά προσλήφθηκαν 9.596 ( 5.944 στη Ά φάση, 1.847 στη Β΄ φάση και 1.805 στη Γ΄ φάση). Χιλιάδες είναι τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης ακόμη, και αν υπολογίσουμε και τους 5.400 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στη δευτεροβάθμια γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (3.700 στη δευτεροβάθμια), καθώς και οι άδειες εκπαιδευτικών για λόγους υγείας».

«Η κατάσταση με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή είναι δραματική γιατί δεν καλύπτουν όλες τις ώρες που προβλέπονται για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα. Έχουν καλυφθεί μόνο τα μισά κενά σε σχέση με πέρσι. Φέτος προσλήφθηκαν 149 (61 στην ΔΔΕ Α΄Θεσ/νίκης και 88 στην ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης), ενώ πέρσι 285 (136 στην ΔΔΕ Α΄Θεσ/νίκης και 149 στην ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης)» υπογραμμίζουν.

«Στην παράλληλη σε όλη τη Θεσσαλονίκη στην Γ΄ φάση προσλήφθηκε ένας μόνο αναπληρωτής! Προσδιορίζουν τα κενά ώστε σε κάθε σχολική μονάδα να μην υπάρχουν προσλαμβάνονται πάνω από δύο συνάδελφοι! Πέρσι προσλήφθηκαν 149 αναπληρωτές (88, ΔΔΕ Α΄ Θεσ/νίκης και 149, ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης), ενώ φέτος μόνο 88 (33, ΔΔΕ Α΄ Θεσ/νίκης και 55, ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης)» καταλήγουν.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Θεσσαλονίκης:

Οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Γ΄ φάση δεν καλύπτουν τα κενά των σχολείων.

Εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη οι χαμένες ώρες διδασκαλίας

Τα κενά στα σχολεία ούτε και με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Γ΄ φάση προσλήψεων καλύπτονται. Ο αριθμός συνολικά των προσλήψεων των αναπληρωτών στις δύο Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλονίκης, αλλά και οι συνολικές προσλήψεις, όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για να λειτουργήσουν με μέτρα προστασίας και να ανταποκρίνονται στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, είναι λιγότερες από τις συνολικές που έγιναν πέρσι.

Την ίδια στιγμή η υπουργός παιδείας συνεχίζει να πλειοδοτεί στον άκρατο αυταρχισμό για να επιβάλλει την πολυπόθητη αξιολόγηση με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες στις δύο Διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές. Τη δραματική αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να μετριάσουν μέσω οδηγιών του υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων και εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου για την αξιολόγηση (ν. 4823/2021) με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών στους συναδέλφους. Πρωταγωνιστές οι Διευθυντές εκπαίδευσης, τα νόθα ΠΥΣΔΕ και οι Διευθυντές σχολείων που απαιτούν από τους συναδέλφους να αναλάβουν υπερωρίες, αντί να ζητήσουν αυτό που απαιτούν οι συνάδελφοι, να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφτούν τα κενά και όχι με υποχρεωτικές υπερωρίες. Οι Διευθυντές εκπαίδευσης επιβάλλουν σε σχολεία συγχωνεύσεις τμημάτων και ο αριθμό μαθητών ξεπερνάει ακόμη και τους 27 και 28 στα τμήματα /em>

Συγκριτικά στοιχεία πρόσληψης αναπληρωτών μετά τη Γ΄ φάση στις Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης

Γενική παιδεία

Ειδική αγωγή

Τ.Ε. – Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

Ειδική αγωγή

Παράλληλη

Σύνολο προσλήψεων

Διευθύνσεις

2021

Α΄, Β΄,Γ΄ φάση

2020

σύνολο

2021

Α΄, Β΄,Γ΄ φάση

2020

σύνολο

2021

Α΄, Β΄,Γ΄

φάση

2020

σύνολο

2021

Α΄,Β΄,Γ΄ φάση

2020

σύνολο

Α΄ Θεσ/νίκης

136

251

33

78

33

61

202

390

Β΄ Θεσ/νίκης

227

356

28

58

55

88

310

502

Σύνολο

363

607

61

136

88

149

512

892

Οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στις δύο Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης τώρα, μετά από τρεις φάσεις προσλήψεων στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή, έφτασαν τους 512 αναπληρωτές (202 στην Α΄ΔΔΕ και 310 στη Β΄ΔΔΕ), ενώ πέρσι ήταν 892 (390 στην Α΄ΔΔΕ και 502 στη Β΄ΔΔΕ). Ακόμη και αν υπολογίσουμε και τους 132 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς (19 στην Α΄ΔΔΕ και 113 στη Β΄ΔΔΕ) που τοποθετήθηκαν στα σχολεία και στις δύο Διευθύνσεις, οι προσλήψεις που έγιναν μετά από τρεις φάσεις τοποθετήσεων δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλα τα κενά καλυμμένα. Η κατάσταση με τα πραγματικά κενά στα σχολεία είναι ακόμη πιο δραματική γιατί οι συνταξιοδοτήσεις στις δύο ΔΔΕ έχουν ξεπεράσει τις 400. Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης από 98 το 2020 έφτασαν τις 233. Κανείς εκπαιδευτικός δεν έχει λάβει άδεια ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι άδειες για λόγους υγείας.

Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν 15.789, ενώ μέχρι τώρα για τη φετινή χρονιά προσλήφθηκαν 9.596 ( 5.944 στη Ά φάση, 1.847 στη Β΄ φάση και 1.805 στη Γ΄ φάση). Χιλιάδες είναι τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης ακόμη, και αν υπολογίσουμε και τους 5.400 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στη δευτεροβάθμια γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (3.700 στη δευτεροβάθμια), καθώς και οι άδειες εκπαιδευτικών για λόγους υγείας.

Η κατάσταση με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή είναι δραματική γιατί δεν καλύπτουν όλες τις ώρες που προβλέπονται για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα. Έχουν καλυφθεί μόνο τα μισά κενά σε σχέση με πέρσι. Φέτος προσλήφθηκαν 149 (61 στην ΔΔΕ Α΄Θεσ/νίκης και 88 στην ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης), ενώ πέρσι 285 (136 στην ΔΔΕ Α΄Θεσ/νίκης και 149 στην ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης).

Στη παράλληλη σε όλη τη Θεσσαλονίκη στην Γ΄ φάση προσλήφθηκε ένας μόνο αναπληρωτής! Προσδιορίζουν τα κενά ώστε σε κάθε σχολική μονάδα να μην υπάρχουν προσλαμβάνονται πάνω από δύο συνάδελφοι! Πέρσι προσλήφθηκαν 149 αναπληρωτές (88, ΔΔΕ Α΄ Θεσ/νίκης και 149, ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης), ενώ φέτος μόνο 88 (33, ΔΔΕ Α΄ Θεσ/νίκης και 55, ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης).

Ελάχιστοι αναπληρωτές προσλήφθηκαν και μόνο στη ΔΔΕ Β΄ Θεσ/νίκης (11) για να καλυφθούν οι ανάγκες στις δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (πέρσι στη ΔΔΕ Α΄ Θεσ/νίκης είχαν προσλήφθηκαν 31 και στη ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης 41) και για την ενισχυτική διδασκαλία πέρσι στη ΔΔΕ Β΄Θεσ/νίκης προσλήφτηκαν 50 αναπληρωτές, ενώ φέτος ούτε ένας και στις δύο ΔΔΕ.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι 5.400 διορισμοί που έγιναν ως αποτέλεσμα των αγώνων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στην παιδεία πρέπει να σταματήσει. Να προχωρήσει τώρα το Υπουργείο σε μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών.

Τα δικαιώματα των αναπληρωτών δε μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό της λιτότητας και των περικοπών. Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών έγιναν χωρίς στοιχειώδη κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Μετά τις τοποθετήσεις εν κρυπτώ μέσω του ΟΠΣΥΔ, ακολούθησαν σειρά παραβιάσεις. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη δύο φορές ανακοινώθηκαν τα κενά για τις τοποθετήσεις στη γενική παιδεία, αλλά και τις δύο φορές άλλαξαν τις λίστες με τα κενά, χωρίς καμία αιτιολόγηση για σχολεία που προστέθηκαν. Το ίδιο έγινε και στην παράλληλη. Το μαρτύριο των αναπληρωτών δεν είχε τέλος γιατί στη συνέχεια τόσο στις τοποθετήσεις της γενικής παιδείας, όσο και στις παράλληλης δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα. Μετά την πρώτη ανάρτηση των τοποθετήσεων, απέσυραν τις λίστες μετά από διαμαρτυρίες. Δεν αποκαταστάθηκαν όμως όλες οι αδικίες στο συμψηφισμό των κενών και στη σειράς των τοποθετήσεων. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τόσο με τις τοποθετήσεις μέσω ΟΠΣΥΔ, όσο και μέσω της Διεύθυνσης, όλα γίνονται στο σκοτάδι, χωρίς δημοσιοποίηση κενών! Αυτά είναι τα νέα ήθη και οι νέες πρακτικές του Υπουργείου, των Διευθύνσεων και των νόθων ΠΥΣΔΕ που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία νομιμοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και άμεση παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.

Διαφανείς διαδικασίες σε όλες τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Οι Διοικήσεις να κατοχυρώσουν στους αναπληρωτές το δικαίωμα των ενστάσεων.

Να σταματήσουν τις συμπτύξεις τμημάτων - Λιγότεροι μαθητές στα τμήματα.

Όχι υποχρεωτικές υπερωρίες. Τα κενά να καλυφθούν από αναπληρωτές.

Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές

Να εγκριθούν τα λεγόμενα ολιγομελή σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. (10 «ολιγομελή» ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης, κ.ά.)

Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών (ΕΒΠ και ΕΕΠ) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Όχι στις περικοπές των κενών στην ειδική αγωγή. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές.

Να ανακοινωθούν όλα τα κενά στην ειδική αγωγή, όπως ζητήθηκαν από τα σχολεία.

Συνεχίσουμε τον αγώνα του κλάδου με συντονισμό των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ

Οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν τώρα παραστάσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Προτείνουμε συγκέντρωση την Παρασκευή 1/11, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Μετά την στάση των ηγεσιών των ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ και από κοντά και της ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) για να σταματήσουν τον αγώνα του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση και τη στάση των ίδιων ηγεσιών να προσφύγουν στα δικαστήρια για το διορισμό Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (με τη συμφωνία και του ΠΑΜΕ), αντί της διεξαγωγής συνεδρίου της ΟΛΜΕ, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτήν την ηγεσία της ΟΛΜΕ. Τι μπορεί να περιμένει αλήθεια κανείς από μια ηγεσία που διευκολύνει την κυβέρνηση για να περάσει την αντιεκπαιδευτική πολιτικής της, αντί της συνέχισης του αγώνα με όπλο την απεργία αποχή; Απευθύνθηκαν στα δικαστήρια που μας βγάζουν παράνομους να διορίσουν Δ.Σ., αντί να καλέσουν συνέδριο και οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουν εκπροσώπους που θα ανταποκρίνονται στις αγωνίες και τις προσδοκίες τους.

Οι πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (20/10/2021) προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους. Αναζητώντας έναν άλλο δρόμο για να νικήσουν οι αγώνες μας! Να μην αφήσουμε αναπάντητο το πραξικόπημα στην ΟΛΜΕ και να το καταδικάσουμε! Οι εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές στους αγώνες! Λέμε όχι στις υποταγμένες ηγεσίες, συνεχίζουμε τον αγώνα με συντονισμό των σωματείων μας, τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ! Αυτό το δρόμο σας καλούμε να ακολουθήσουμε όλοι μαζί!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων - Πότε το παίρνετε

Προσλήψεις σε δήμους (Π.Χ. στην Αθήνα) με μισθό έως 2.500 ευρώ - Που κάνετε αίτηση

Κλειστά σχολεία για 10 ημέρες προτείνει ο Καπραβέλος

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθεί η Ε΄ δόση για το Επίδομα παιδιού 2021

 ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Πάρτε εύκολα 90 μόρια σε 2 ημέρες για τους 416 διορισμούς

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιοτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ το μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

oikonomou
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
emvolio-koronoiou
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση
Αναλυτικά οι παρενέργειες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση
kerameos
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
«Γιορτάζουμε την επέτειο του ’21 μέσα από τις τέχνες, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας» Ολοκληρώνεται το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για το 1821 του...
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
kapravelos
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν
«Μετά το δεύτερο κύμα, πήγαμε να επικαιροποιήσουμε τις λίστες και είχαν πεθάνει πολλοί περιμένοντας ένα χειρουργείο», δήλωσε ο Ν. Καπραβέλος
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν