golearn-engl_970-250
«Η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παραμάγαζο του ΟΑΕΔ, όπου κάθε πικραμένος θα βρίσκει «στέγη»» επισημαίνει η ΠΕΑΔ για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων

«Οι επικείμενοι διορισμοί έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα στην εκπαιδευτική -και όχι μόνο- κοινότητα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ).

«Προφανώς κάποιοι δε διδάχθηκαν τίποτα από την τραγική αποτυχία των εξίσου πολυδιαφημισμένων projects. Τα οποία, όπου εφαρμόστηκαν σύμφωνα με το σχεδιασμό των εμπνευστών τους πέτυχαν, εκτός της Ελλάδας, που χρησιμοποιήθηκαν για το «γέμισμα» του ωραρίου όποιας ειδικότητας τύχαινε» προσθέτει η ΠΕΑΔ.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «δεν επιτρέπεται ο σχεδιασμός των ωρολογίων προγραμμάτων να βασίζεται στη λογική του ποιες ειδικότητες μάς περισσεύουν».

«Πληθώρα επαγγελματικών κλάδων διεκδικούν μερίδιο εισαγωγής στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα. Κατανοούμε τις δυσκολίες της εποχής (οι αναπληρωτές έχουμε οργώσει κάθε λαγκάδι και πέλαγος, χωρίς μισό ευχαριστώ από κανέναν), αλλά η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παραμάγαζο του ΟΑΕΔ, όπου κάθε πικραμένος θα βρίσκει «στέγη»» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Τέλος, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «αποδείχθηκε πως τα μπαλώματα που ακολουθήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία το μόνο που πέτυχαν ήταν η όξυνση των γνωστών προβλημάτων».

«Αναμένουμε το Υπουργείο, αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο θεσμικό φορέα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ακολουθηθεί για άλλη μια φορά μια αποτυχημένη πεπατημένη» υπογραμμίζουν.

Επιπλέον, η ΠΕΑΔ διευκρινίζει ότι στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρεται στις «χειμαζόμενες υφιστάμενες Κοινωνικές  Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία»

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας για τις αλλαγές του ωρολογίου προγράμματος:

Οι επικείμενοι διορισμοί έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα στην εκπαιδευτική -και όχι μόνο- κοινότητα. Κατανοητή, βέβαια, μιας και η μακροχρόνια αδιοριστία στην εκπαίδευση έχει πολλαπλές συνέπειες σε διάφορα επίπεδα.

Όμως, η κινητικότητα αυτή δεν μπορεί να συνοδεύεται από περίεργες και αντι-εκπαιδευτικές ενέργειες, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα το πολύπαθο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η ΠΕΑΔ ζητά να αποσαφηνισθούν δημοσίως και έγκαιρα τα ακόλουθα ζητήματα, τα οποία περιήλθαν στην αντίληψή μας:

Κεντρικός γνώμονας οιασδήποτε σχετικής προσέγγισης πρέπει να είναι ο παιδαγωγικός-εκπαιδευτικός, μακριά από συμπτωματολογίες, μικροσυμφέροντα, συντεχνιασμούς. Πολύ περισσότερο αυτό αφορά κάθε θεσμική έκφραση.

Οι λεγόμενες βασικές ειδικότητες (γιατί αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ωρολογίου προγράμματος) τίθενται εκτός των πολυδιαφημισμένων δεξιοτήτων. Προφανώς κάποιοι δε διδάχθηκαν τίποτα από την τραγική αποτυχία των εξίσου πολυδιαφημισμένων projects. Τα οποία, όπου εφαρμόστηκαν σύμφωνα με το σχεδιασμό των εμπνευστών τους πέτυχαν, εκτός της Ελλάδας, που χρησιμοποιήθηκαν για το «γέμισμα» του ωραρίου όποιας ειδικότητας τύχαινε. Δεξιότητες χωρίς τις βασικές ειδικότητες είναι απλώς τέχνασμα για να μοιράσουμε ώρες δεξιά κι αριστερά. Δεν επιτρέπεται ο σχεδιασμός των ωρολογίων προγραμμάτων να βασίζεται στη λογική του ποιες ειδικότητες μάς περισσεύουν.

Πληθώρα επαγγελματικών κλάδων διεκδικούν μερίδιο εισαγωγής στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα. Κατανοούμε τις δυσκολίες της εποχής (οι αναπληρωτές έχουμε οργώσει κάθε λαγκάδι και πέλαγος, χωρίς μισό ευχαριστώ από κανέναν), αλλά η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παραμάγαζο του ΟΑΕΔ, όπου κάθε πικραμένος θα βρίσκει «στέγη».

Η ΠΕΑΔ, ως θεσμοθετημένος φορέας εκπροσώπησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των κλάδων, εκφράζει όχι μόνο τις ανησυχίες της για τη διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων των εκπαιδευτικών, που για μια 12ετία πλέον βιώνουν το εργασιακό μαρτύριο του εκπαιδευτικού-νομάδα, αλλά και για το μέλλον της εκπαίδευσης και κατά προέκταση του τόπου. «Η Παιδεία και η Εκπαίδευση είναι επένδυση και αποδίδει τον καλύτερο τόκο», όπως έλεγε ο Β. Φραγκλίνος. Και μέχρι τώρα, σπαταλάμε πόρους που δεν έχουμε. Όλα αυτά τα χρόνια έχει κυριολεκτικά σπαταληθεί ένα πολυτιμότατο επιστημονικό-παιδαγωγικό κεφάλαιο εμπειρότατου και πολλαπλώς επιμορφωμένου προσωπικού, αφού μια από τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής σχέσης, αυτή της σταθερότητας (προϋπόθεση της «οικοδόμησης» της αναγκαίας εμπιστοσύνης  ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές του), ακυρώνεται κάθε χρόνο στην πράξη!

Ως εκ τούτου, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως τα μπαλώματα που ακολουθήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία το μόνο που πέτυχαν ήταν η όξυνση των γνωστών προβλημάτων.

Αναμένουμε το Υπουργείο, αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο θεσμικό φορέα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ακολουθηθεί για άλλη μια φορά μια αποτυχημένη πεπατημένη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Διαμάντης Θεόδωρος

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Σάββας Βασίλειος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

polytexneio-kritis
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανήκει στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM, που θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
dikastirio rethymnou
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Σε ανακριτή και εισαγγελέα απολογείται από το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου ο κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού στα Ανώγεια
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες
Συνελήφθησαν εννέα μετανάστες, δύο από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν τραυματισθεί από τους πυροβολισμούς του αστυνομικού
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες