golearn-engl_970-250
tsanta
Σε διαγραφή εκπαιδευτικού και διευθυντή Λυκείου που συμμετέχει σε «δοτό ΠΥΣΠΕ» προχώρησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου»

Στη διαγραφή μέλους του που στηρίζει το «δοτό ΠΥΣΠΕ» προχώρησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου».

Όπως επισημαίνει το σωματείο, «το σύνολο των "υποψηφίων όλων των παρατάξεων" που ήταν  μέλη του  συλλόγου μας  απέσυραν τις  υποψηφιότητες τους και ακολούθως μετά την τεράστια αποχή 95% από τις ψευδο-εκλογές παραιτήθηκαν από θέσεις αιρετών του ελάχιστου 5%».

Όμως ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, «μετά τη συζήτηση με το ΔΣ του συλλόγου νομιμοποίησε για άλλη μια φορά με την παρουσία του τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 21/4 , γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και παρεξήγησης. Ο Γιώργος Σκούτας επέλεξε να στηρίξει την λειτουργία του δοτού ΠΥΣΠΕ και μάλιστα στη θέση του αιρετού και να στηρίξει την κατάργηση του θεσμού του αιρετού».

Κατά συνέπεια το σωματείο των εκπαιδευτικών αποφάσισε τη διαγραφή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου»:

Όταν το συναδελφικό- συνδικαλιστικό-νομικό δίχτυ προστασίας του σωματείου  βαφτίζεται «εκβιασμός»  κάποιοι ήδη βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τον κλάδο

Διαγράφεται από το σύλλογο το μέλος του δοτού ΠΥΣΠΕ

ΔΟΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ= ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ -ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Ο Σύλλογος Π.Ε. «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» συντασσόμενος με την ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ από την πρώτη στιγμή (Νοέμβριος 2020) της εξαγγελίας από το ΥΠΑΙΘ ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων.

Το σύνολο των «υποψηφίων όλων των παρατάξεων» που ήταν  μέλη του  συλλόγου μας απέσυραν τις υποψηφιότητες τους και ακολούθως μετά την τεράστια αποχή 95% από τις ψευδο-εκλογές παραιτήθηκαν από θέσεις αιρετών του ελάχιστου 5%.

Ο Σύλλογος Π.Ε. «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» με ομόφωνες αποφάσεις του κατήγγειλε αλλεπάλληλα τη διαδικασία, τα αποτελέσματα, τη συγκρότηση ΠΥΣΠΕ και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για παραχάραξη της λειτουργίας των ΠΥΣΠΕ με την ενεργοποίηση του αρ. 123 που τοποθετεί στη θέση αιρετών διορισμένους εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ. με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ¹ και του συλλόγου² πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τη συγκρότηση των νόθων υπηρεσιακών συμβουλίων (24/2) και κάλεσε τα διορισμένα μέλη να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και μέχρι να γίνουν αυτές αποδεκτές να μην συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. 

Μετά από ανασυγκρότηση της ΠΔΕ Αττικής όταν συνάδελφοι -μέλη του συλλόγου μας τοποθετήθηκαν (με την ενεργοποίηση του άρθρου 123 Ν. 4763/2020) σε θέση αιρετών 

 1. Υπήρξε άμεση επικοινωνία (τηλεφωνικά και γραπτά σε συναδελφικό κλίμα) όπου εξηγήσαμε το σύνολο των αποφάσεων του συλλόγου και της ΔΟΕ. Επιβεβαιώσαμε από τους ίδιους τους συναδέλφους ότι δεν υπήρχε αίτημα συμμετοχής τους και δεν επιθυμούν να βρίσκονται σ αυτή τη θέση και υπέβαλαν άμεσα την παραίτηση τους. Μεταφέραμε την απόφαση του συλλόγου να παρέχει απόλυτη κάλυψη συνδικαλιστικά και νομικά (άμεση προκήρυξη στάσης εργασίας και στη συνέχεια ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ από τα καθήκοντα του ΠΥΣΠΕ) για να μην τους απειλήσει κανείς με την πρόφαση «υπηρεσιακού καθήκοντος» και να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να συμμετέχουν σε μια θέση που όπως μας δήλωσαν ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ.
 2. Την κίνηση αυτή υιοθετήσαμε από κοινού με το σύλλογο Δελμούζο καλύπτοντας και την όποια απώλεια χρημάτων προέκυπτε από τη συμμετοχή σε στάση εργασίας. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν κι άλλοι ΣΕΠΕ της Αν. Αττικής. Άρα άμεσα μπορούσε  να δηλώσει απεργός όποιος καλούνταν στο ΠΥΣΠΕ χωρίς καμία επίπτωση και οικονομική επιβάρυνση επίσης.

Ο Γιώργος Σκούτας, διευθυντής του 1ου Λαυρίου απάντησε ότι θα σκεφτεί και θα ενημερώσει το σύλλογο για τη στάση του σε σχέση με τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις.

Αντί για ενημέρωση στο σύλλογο έστειλε στις 13/4 επιστολή σε όλα τα σχολεία όπου πέρα από άλλες κρίσεις για το σύλλογο που δε θεωρούμε άξιο λόγου να απαντήσουμε, ισχυρίζεται ότι «ο σύλλογος τον εκβιάζει» με τις αποφάσεις και ανακοινώσεις του! Την επομένη κιόλας 14/4 συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ!

 1. Ως  Δ.Σ. καλέσαμε  σε διαδικτυακή συνάντηση (16/4)  τον Γ. Σ.   ( Δ/ντη  του 1ου Δ.Σ. Λαυρίου) προκειμένου να υπάρξει άμεση συζήτηση για τα θέματα που δημόσια έθεσε και να εξηγήσει  τη συμμετοχή του στο ΠΥΣΠΕ ενάντια στις θέσεις του κλάδου.

Στη συζήτηση αυτή θέσαμε ότι η μάχη αυτή είναι πολύ σοβαρή γιατί διακυβεύεται αν τα όργανα αυτά με την ανήκουστη σύνθεση λειτουργήσουν καταργείται ο θεσμός του αιρετού. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κανείς στον κλάδο που θα μπει σε θέση αιρετού αλλά και διορισμένου μέλους σε δοτά υπηρεσιακά συμβούλια. Όποιος συμμετέχει στη λειτουργία τους αντιστρατεύεται τον κλάδο.

Ο Γ. Σ. δήλωσε ξανά ότι δε θέλει να συμμετέχει στο ΠΥΣΠΕ και επανέλαβε τους ισχυρισμούς που ανέφερε και στην επιστολή του επιμένοντας στα περί εκβιασμών του συλλόγου και στην αναγκαστική του συμμετοχή λόγω της «υπηρεσιακής υποχρέωσης».

Από τη μεριά του συλλόγου ξεκαθαρίσαμε ότι :

 • Οι αποφάσεις του συλλόγου και της ΔΟΕ εκφράζουν όλο τον κλάδο. Δεν είναι επιλογή μόνο του συλλόγου μας.
 • Η ριζική διαφωνία μας με τη συμμετοχή του μέλους του συλλόγου Γ.Σ. στο δοτό ΠΥΣΠΕ δεν αφορά προσωπική διαφορά ούτε αποτελεί κριτική στις απόψεις του αλλά τη στάση του να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή του το δοτό ΠΥΣΠΕ.
 • Του επισημάναμε  ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε την ερμηνεία που με δημόσιο τρόπο εξέφρασε ως «εκβιασμό». Αν είναι αλήθεια η δήλωση του ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει και έκανε αίτηση παραίτησης τότε αυτός που στρέφεται ενάντια στην επιθυμία του είναι το Υπουργείο - Αυτό είναι που τον εκβιάζει σε κάτι που δηλώνει ότι δεν το θέλει.
 • Τα μέτρα για την πλήρη κάλυψη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική (σε περίπτωση στάσης εργασίας) αποτελούν προστασία του μέλους του συλλόγου ώστε να μην αφήσουμε στην τύχη κανέναν ούτε έρμαιο των εκβιασμών του υπουργείου με τα περί υπηρεσιακής υποχρέωσης. Τα μέτρα του συλλόγου διευκολύνουν το μέλος μας να κάνει αυτό που λέει ότι επιθυμεί - δηλαδή να ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στο δοτό ΠΣΠΕ. Εκβιασμός είναι οι πολιτικές του υπουργείου και ο αυθαίρετος διορισμός στο ΠΥΣΠΕ.
 • Το να παρουσιάζεται ως εκβιασμός η προστασία του συλλόγου και η θέση του κλάδου αντιστρέφει την πραγματικότητα.
 • Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό που κάναμε εμείς και υπερκάλυψε η ΔΟΕ με την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που προκήρυξε σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ακριβώς για να προστατεύσουμε τους εμπλεκόμενους συναδέλφους μας.
 • Τέλος δηλώσαμε την ομόφωνη θέση μας ότι επειδή δε θεωρούμε τίποτα τετελεσμένο κι επειδή η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από τη ΔΟΕ - που αφαιρεί κάθε αμφιβολία για το αν είναι απολύτως καλυμμένος κάποιος - βγήκε τη μέρα που ο ίδιος επέλεξε να παραβρεθεί και να συνυπογράψει αποφάσεις στο υπηρεσιακό του θέσαμε ένα τελευταίο ερώτημα αν τελικά θα κάνει χρήση αυτής της μορφής νομικής συνδικαλιστικής κάλυψης και τον καλέσαμε και πάλι να δεσμευτεί ότι δε θα συμμετέχει ξανά στο δοτό ΠΥΣΠΕ και να μείνει με τη μεριά του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση αυτοδίκαια θα θέσει τον εαυτό του απέναντι στον κλάδο και δεν θα έχει θέση στο σύλλογο.

Ο Γ.Σ. δεν απάντησε. 

Αντί αυτού μετά τη συζήτηση με το ΔΣ του συλλόγου νομιμοποίησε για άλλη μια φορά με την παρουσία του τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 21/4 , γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και παρεξήγησης. Ο Γιώργος Σκούτας επέλεξε να στηρίξει την λειτουργία του δοτού ΠΥΣΠΕ και μάλιστα στη θέση του αιρετού και να στηρίξει την κατάργηση του θεσμού του αιρετού.

ΤΟ ΔΣ ΑΠΟΦΑΣIΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦH³ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΟΥΤΑ

 1. Για τον λόγο αυτό, στη δυσάρεστη περίπτωση που ενδέχεται «συνάδελφοι» να μην ακολουθήσουν τις αποφάσεις Δ.Ο.Ε. και Σ.Ε.Π.Ε. είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από τα μητρώα τους. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς και διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, εάν, παρ’ ελπίδα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δράσεις των  Σ.Ε.Π.Ε., ως μέλη Δ.Σ. Συλλόγων ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.
 2. Αν μετά  τα παραπάνω υπάρξει μέλος του δοτού ΠΥΣΠΕ που θα συμμετέχει–συνεργήσει στη λειτουργία του δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για την επιλογή του. Θα αποδείξει ότι συνειδητά συμμετέχει στο σχέδιο ενάντια στον κλάδο και τα συμφέροντα των συναδέλφων και θέτει τον εαυτό του εκτός κλάδου. Αν μέλος του συλλόγου μας ταχθεί ενάντια στις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και των Σ.Ε.Π.Ε  βάσει της απόφασης της ΔΟΕ και του καταστατικού του συλλόγου μας θα κινήσουμε άμεσα τη διαδικασία διαγραφής του.
 3. Από το καταστατικό του συλλόγου

Άρθρο 7

Το Δ.Σ. μπορεί να διαγράψει το μέλος που: 1) αποδεδειγμένα ενεργεί ενάντια στο σκοπό του Συλλόγου, αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ. ή με οποιοδήποτε τρόπο εμποδίζει την πραγμάτωσή τους,.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως
Πάλι στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών προσφεύγει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως