ΟΕΑΔ: Αναγκαία η μεταβατική ρύθμιση για φοιτούντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας
Να εισαχθεί μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη φοιτούντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις από την μετατροπή των ΕΠΑΣ σε ΣΕΚ, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υπουργό Παιδείας

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «οι σχολές μαθητείας ιδρύθηκαν με το Βασιλικό Διάταγμα 3/1952 (Α΄ 157) «Περί εκπαιδεύσεως μαθητών − τεχνιτών» και εντάχθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με το Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α ́ 167). Στη συνέχεια, αφού το 1998 μετατράπηκαν σε ΤΕΕ, το 2006 (βάσει του N. 3475/2006) μετατρέπονται σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.). Με τον Ν. 4186/2013 καταργούνται οι ΕΠΑ.Σ., ενώ όπου λειτουργούν ΕΠΑ.Σ. μαθητείας ΟΑΕΔ, ιδρύονται ισάριθμες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Τελικώς, όμως, οι σχολές δεν καταργήθηκαν αλλά μετά από ετήσιες παρατάσεις λειτουργίας, το 2016 ψηφίστηκε η παράταση λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ μέχρι το σχολικό έτος 2020 - 2021 με το άρθρο 66 του ν. 4386/2016 «Ρυθμίσεις για τα ζητήματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης». Ειδικά για τους μαθητές που φοιτούν στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ. κατά το σχολικό έτος 2020−2021 συνεχίζουν στη Β΄ τάξη και ολοκληρώνουν τις σπουδές του το 2022. 

Με το ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α’ 254/21.12.2020) το Υπουργείο Παιδείας οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ μετατρέπονται σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ωστόσο, στο νόμο, δεν προβλέπεται καμία μεταβατική ρύθμιση σε σχέση με όσους, κατά το χρόνο ψήφισής του, είχαν ήδη εισαχθεί και φοιτούσαν στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ βάσει του προηγούμενου νομικού καθεστώτος. Αυτό δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι ακυρώνονται οι λόγοι για την επιλογή των σπουδών τους χωρίς δική τους ευθύνη».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό αν προτίθεται να εισάγει μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη φοιτούντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις από την μετατροπή των ΕΠΑΣ σε ΣΕΚ, σύμφωνα με τον ν. 4763/2020.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mosxari
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
Μικρές αστοχίες στο μαγείρεμα μπορούν να χαλάσουν ένα κλασικό φαγητό. Δείτε τι να προσέξετε για μοσχάρι που λιώνει στο στόμα.
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
tigani
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα
Πολλά μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα πιο συχνά προβλήματα και τρόπους να τα αποφύγετε.
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα