Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά κάποια θρανία παραμένουν άδεια…
Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά κάποια θρανία παραμένουν άδεια, αυτά των προσφυγόπουλων και των κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών. Η πλειοψηφία των παιδιών που διαμένουν σε καμπ, είτε δεν είναι ακόμα εγγεγραμμένα, είτε αδυνατούν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση

H Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο προχωρά σε καταγγελία, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα των προσφυγόπουλων που ζουν πίσω από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα.

Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι κομβική στιγμή πριν η γκετοποίηση και η παραμέληση των προσφυγόπουλων γίνει μια νέα κανονικότητα.

Χτες, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, οι εκπαιδευτικοί βρεθήκαν στην μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, χαιρετίζοντας ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης που αντιστέκεται στην υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου για ΟΛΑ τα παιδιά.

Το κείμενο των εκπαιδευτικών

Δεκέμβριος 2020. Ως πρωτοβουλία εκπαιδευτικών για το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στο σχολείο καταγγείλαμε με κείμενο μας τα προβλήματα, τις ελλείψεις και την πολιτική ολιγωρία που οδηγούσε τα προσφυγόπουλα των καμπ σε πλήρη αποκλεισμό (και) από την τηλεκπαίδευση. 

Ιανουάριος 2021. Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά κάποια θρανία παραμένουν άδεια, αυτά των προσφυγόπουλων και των κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών. Η πλειοψηφία των παιδιών που διαμένουν σε καμπ, είτε δεν είναι ακόμα εγγεγραμμένα, είτε αδυνατούν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, είτε συνεχίζουν να περιμένουν να λυθεί το αιώνιο πρόβλημα της μετακίνησής τους ώστε να επιστρέψουν ή να πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο. Λιγοστές εξαιρέσεις αποτελούν τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα και συνήθως οφείλονται σε υπέρμετρες προσπάθειες συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως πολλών ΣΕΠ (Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων).

Με τα νέα δεδομένα της επαναλειτουργίας των δια ζώσης μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική για τα παιδιά που μένουν στα καμπ, όπου οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμπερίληψη τους στο σχολείο. Βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας.

Μάλιστα η διαφορετική ερμηνεία της έχει οδηγήσει στην άσκηση εξουσίας από μεμονωμένα άτομα και την λήψη αποφάσεων οι οποίες μπορεί να υπονομεύσουν το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Καθώς η ισχύουσα ΚΥΑ θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα, σε πολλά καμπ οι αναστολές εξόδου επιβάλλονται και στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οφείλει να εξασφαλίσει ότι καμία ΚΥΑ δε θα σταθεί εμπόδιο στη φοίτηση όλων των παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι κομβική στιγμή πριν η γκετοποίηση και η παραμέληση των προσφυγόπουλων γίνει μια νέα κανονικότητα.

Ως εκπαιδευτικοί σε καμπ  και σε δημόσια σχολεία ενωνόμαστε για να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε την πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

  • Διεκδικούμε την ένταξη όλων των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, με μέτρα που προστατεύουν τον μαθητικό πληθυσμό και τον εκπαιδευτικό κλάδο από τον κορονοϊό και...τον ρατσισμό. 
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.
  • Καλούμε τους διευθυντές/ριες, αλλά και όλους τους/ τις εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν εκείνα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν τους επιτρέπεται ή διευκολύνεται η φοίτηση και να καταγγείλουν και από την πλευρά τους τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών στους αρμόδιους φορείς.
  • Χαιρετίζουμε τον κόσμο της εκπαίδευσης που αντιδρά με μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων στα σχέδια υποβάθμισης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Ενωνόμαστε στους αγώνες αυτούς και διεκδικούμε δημόσια,  δωρεάν και πολύχρωμα σχολεία που θα χωράνε τα προσφυγόπουλα και όλα τα υπόλοιπα περιθωριοποιημένα παιδιά. 

Υποστηρίζουμε, διαδίδουμε και δυναμώνουμε τις φωνές μας.

protovoulia_ekpaideytikon_padion_prosfygon_kai_metanaston.jpg

Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο.

Στοιχεία επικοινωνίας:dikaiomastosxoleio@groups.outlook.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

programa kalypsi
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν ενταχθεί εκατοντάδες ακίνητα σε δεκάδες δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι