Απεργία 26ης Νοεμβρίου: Για μια ζωή με υγεία, σταθερή εργασία, δικαιώματα
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας για την απεργία της 26ης Νοέμβρη

Από το ξέσπασμα της πανδημίας η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο καταστροφική και επικίνδυνη για την υγεία, την παιδεία, την εργασία και τις ζωές μας. Το νέο lockdown και οι απαγορεύσεις είναι ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας. Συνεχίζοντας τις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση σήμερα.

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, των υποδομών και του προσωπικού σε συγκοινωνίες και εκπαίδευση, για ασφαλείς χώρους δουλειάς, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει απλόχερα λεφτά στο κεφάλαιο, κλινικάρχες, τράπεζες, ολιγάρχες, ΜΜΕ, σχολάρχες κλπ. Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα σχολεία έκλεισαν αφού εκπαιδευτικοί και μαθητές έμειναν τελείως απροστάτευτοι. Μόνο μέτρο μία μάσκα. Δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αντίθετα το ΥΠΑΙΘ επιβάλλει υποχρεωτικά την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», με απουσίες, με προχώρημα της ύλης, χτυπώντας το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση, αφού αγνοεί επιδεικτικά ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών αποκλείεται εντελώς από τη διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ ασχολείται μόνο με τη διαμόρφωση της επικοινωνιακής του «εικονικής πραγματικότητας» και το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης (βλέπε Cisco-WebEx).

Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της επισφάλειας, την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει το νέο lockdown, προετοιμάζεται για ψήφιση το προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει 10ωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Έχουν ήδη περάσει κατάργηση της αποζημίωσης για απόλυση στον πτωχευτικό νόμο.

Γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα! Κανένα σωματείο δεν θα μπορεί να έχει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση (από μοίρασμα ανακοίνωσης μέχρι κήρυξη απεργίας) αν δε γραφτεί στο «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ με τον «αναπτυξιακό νόμο». Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγγραφή στο «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», που εξομοιώνει τα συνδικάτα με ανώνυμες εταιρείες και θεσμοθετεί τον έλεγχο του υπουργείου οικονομικών στις συνδρομές. Πρόκειται για κατάφωρη κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με στόχο την αδρανοποίηση και την διάλυσή τους. Καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας και υπονομεύει τη μυστικότητα, τη γνησιότητα και την ανεξαρτησία της ψήφου, καθώς και τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις. Διαμορφώνουν τον εργαζόμενο-λάστιχο που θέλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις: Χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία, χωρίς συνδικαλιστική δράση. Απαντάμε: Καμιά αναμονή!            

Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα, νόμους και ΠΝΠ που εκτίναξαν στα ύψη την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια. Ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα για την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας, ενώ δεν ξεχνά να δαπανά εκατομμύρια για την αγορά νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού και να ενισχύει την αστυνομία. Επιστρατεύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των αγώνων, για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκληματική της πολιτική. Ψήφισε επίσης το χουντικό μέτρο της κατάργησης των διαδηλώσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απαράδεκτη και προκλητική απαγόρευση της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου, η άγρια καταστολή των διαδηλωτών, οι αύρες, η ρίψη δακρυγόνων, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις, η παραπομπή σε δίκη αγωνιστών και τα εξοντωτικά πρόστιμα. Η δημόσια υγεία ήταν το πρόσχημα για να επιχειρηθεί το συνολικό χτύπημα των λαϊκών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να πούμε ΟΧΙ στις απαγορεύσεις και την καταστολή. Να πούμε ΝΑΙ στη διεκδίκηση. ΝΑΙ στο δικαίωμα για υγεία, ελευθερία, μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις μισθών και μείωση των ωρών εργασίας για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς. Αγωνιζόμαστε για:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, 3500 ΜΕΘ και ΜΑΦ, επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς όρους. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης με γενναία αύξηση των δαπανών. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη, αξιοποίηση άδειων αιθουσών δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση. Να καταργηθούν νόμοι, ΠΝΠ και ΥΑ που την διέπουν. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, από τη στιγμή που δεν είναι καθολική και δεν διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα. Δεν μπορεί να υπάρχουν απουσίες και διδαχθείσα ύλη εκτός σχολικής τάξης. Να μειωθεί η διδακτέα ύλη, να καταργηθούν οι  προαγωγικές εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων.
  • Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου. Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες.
  • Ανατροπή, ακύρωση, κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αναπλήρωση των απωλειών. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 1000 ευρώ καθαρά κατώτερος μισθός.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών! Διαγραφή χρεών στα λαϊκά στρώματα και στους ανέργους!
  • Καμία δίωξη, να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες οι συλληφθέντες αγωνιστές της πορείας για το Πολυτεχνείο σε όλη τη χώρα και να διαγραφούν τα αυθαίρετα και εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Απαιτούμε: Παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ και ΥΠΡΟΠΟ τώρα! ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να σταματήσουν να  συναινούν στην κυβερνητική πολιτική. Να καλέσουν και να υλοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις για τις 26/11,  με όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, Πέμπτη 26 Νοέμβρη!  

 Απεργιακή συγκέντρωση 11.00πμ Πλ. Κλαυθμώνος!

23 Νοέμβρη, Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας της Δευτέρα προχωρά η ΔΟΕ ενάντια στην «αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και απαράδεκτη παράταση της αποχώρησης...
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)
Μαζική κινητοποίηση και πορεία φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και στην πανεπιστημιακή αστυνομία στη...
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)