«Πετούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία - Να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο»
Ψήφισμα του ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής «Κ. Βάρναλης» για την έκδοση των προσωρινών πινάκων της 1ΓΕ του ΑΣΕΠ

Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον ΑΣΕΠ οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ. Η προκήρυξη αυτή μαζί με τους πίνακες που προέκυψαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γνωστό πια προσοντολόγιο, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Στους νέους πίνακες που ανακοινώθηκαν, χιλιάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είδαν το όνομα τους να κατρακυλά χιλιάδες θέσεις. Δάσκαλοι που πρόσφεραν χρόνια στο δημόσιο σχολείο, αλλά και νέοι συνάδελφοι που τώρα ξεκίνησαν να υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση πετάγονται στην πραγματικότητα στην ανεργία. Ο προγραμματισμός ολόκληρων οικογενειών ανατρέπεται. Συνολικά οι νέοι πίνακες ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο το εκπαιδευτικό κίνημα φωνάζει εδώ και ενάμιση χρόνο. Το γεγονός δηλαδή, ότι το προσοντολόγιο ήρθε να χτυπήσει το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Πλέον, αν κάποιος θέλει να παλέψει για μια θέση στον ήλιο της δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να ξοδέψει πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για να κυνηγήσει κάθε είδους τίτλο, 2ο πτυχίο, μεταπτυχιακό και 2ο μεταπτυχιακό, σεμινάρια, πιστοποιήσεις επί πιστοποιήσεων, ξένες γλώσσες μέχρι και… διδακτορικό.

Την ίδια στιγμή, τους νέους πίνακες συνοδεύουν και οι πίνακες απορριπτέων. Έτσι, βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας το ίδιο έργο που παρακολουθήσαμε και το προηγούμενο διάστημα με τους αντίστοιχους πίνακες της ειδικής αγωγής. Συνάδελφοι με χρόνια προϋπηρεσία μέχρι και νέοι που μόλις την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν να εργάζονται στο δημόσιο σχολείο, τιμωρούνται και καταδικάζονται σε αποκλεισμό από τους πίνακες και σε ανεργία για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των απορριπτέων άλλωστε, αποκλείεται από την δημόσια εκπαίδευση με αναγραφόμενη αιτιολόγηση «ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ», και ενώ οι περισσότεροι από τους συναδέλφους πλήρωσαν κανονικά το παράβολο. Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δε φέρουν την ευθύνη για τον αποκλεισμό τους. Υπάρχουν καταγγελίες από ανθρώπους που έχουν αποδείξεις πληρωμής ή από άλλους που δηλώνουν ότι το παράβολό τους δεσμεύτηκε για τρίτους λόγους, χωρίς να το γνωρίζουν. Αλλά ακόμα και οι συνάδελφοι που για διαδικαστικούς λόγους δεν χρησιμοποίησαν έγκυρο παράβολο, δεν είναι δυνατόν να στερούνται από κάθε ευκαιρία στην εργασία.  Οι όποιες παραλείψεις και λάθη πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναζητηθούν στο ίδιο το σύστημα υποβολής αιτήσεων και όχι στους συναδέλφους αναπληρωτές. Καλούμε την κυβέρνηση & το Υπουργείο Παιδείας που φέρει την ευθύνη για την εργασιακή ισοπέδωση των συναδέλφων μας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες:

• Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη που αφορούν συναδέλφους που έχουν απόδειξη πληρωμής και παρόλα αυτά εμφανίζονται αποκλεισμένοι.
  • Να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι που δεν ευθύνονται για την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής.
  • Να δοθεί τώρα η δυνατότητα να πληρωθεί το παράβολο απ' όλες/όλους

Καλούμε τη ΔΟΕ να υιοθετήσει τη θέσεις του συλλόγου μας καθώς και αντίστοιχες θέσεις άλλων συλλόγων, να μαζέψει την εικόνα του συνόλου των απορριπτέων που αυτή τη στιγμή να ξεπερνούν πανελλαδικά τους 2300 και να  στηρίξουν τους συναδέλφους μέχρι τη δικαίωσή τους.

Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πετάγονται στην ανεργία, τα σχολεία, για μια ακόμη χρονιά, θα ανοίξουν με χιλιάδες κενά. Χιλιάδες μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των μορφωτικών τους δικαιωμάτων, πράγμα που έχει γίνει ξεκάθαρο με τον νέο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και έρχεται να χτυπήσει ακόμα περισσότερο όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Την ίδια λοιπόν στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο αφήνει υποστελεχωμένα τα σχολεία, την ίδια στιγμή που χτυπάει τα δικαιώματα των μαθητών, την ίδια στιγμή που αλλάζει τα ωρολόγια προγράμματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στερώντας από τους μαθητές επιπλέον μορφωτικά δικαιώματα και από τους εκπαιδευτικούς θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση στενάζει κάτω από το βάρος των χιλιάδων κενών και ελλείψεων, την ίδια αυτή στιγμή κουνάει το δάχτυλο και τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς γιατί δεν επιδόθηκαν σε ένα διαρκές κυνήγι χαρτιών και τίτλων ή γιατί δεν ανίχνευσαν από μόνοι τους λάθη και παραλείψεις στο σύστημα υποβολής αιτήσεων.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

• Κανένας συνάδελφος στην ανεργία
  • Όχι στους νέους πίνακες της σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης – Απόσυρση του προσοντολογίου
  • Μονιμοποίηση των αναπληρωτών – Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία