Καταγγελία: Ζητούν αυθαίρετα από εκπαιδευτικούς να παραβρίσκονται στα... κλειστά σχολεία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Καταγγελία του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για διοικητικές αυθαιρεσίες και αλαλούμ σε διάφορες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 783 – 10.3.2020) καθορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19. Προβλέπεται η  «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων».

Παρά τα όσα καθορίζει η ΚΥΑ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, Διευθυντές Σχολικών μονάδων, Διευθυντές Εκπαίδευσης αυθαιρετούν και είτε καλούν τους συναδέλφους να παραβρίσκονται στα σχολεία εκ περιτροπής (π.χ. Αιγάλεω), είτε καλούν Σύλλογο Διδασκόντων για να καθορίσουν τις αρμοδιότητες και την παρουσία των εκπαιδευτικών στα Σχολεία (π.χ. Αργοσαρωνικός), είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών (π.χ. Χίος, Δωδεκάνησα, Σάμος, κλπ).

Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα τη στιγμή που α) έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, β) δεν προβλέπεται από καμία ΚΥΑ η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και γ) δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαγορεύονται οι ατομικές μετακινήσεις των συναδέλφων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020) που επικαλούνται ορισμένες διευθύνσεις αφορά τα μέτρα που «δύνανται» να υλοποιηθούν και τα οποία εξειδικεύτηκαν με την ΚΥΑ 783. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών – ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά – προς τις περιοχές τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα  κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση!!

Η ευθύνη που έχει κάθε εκπαιδευτικός, με τη στάση του, να προστατεύσει τους μαθητές τους και τον κοινωνικό του περίγυρο από την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση άλλοθι να κρυφτούν τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία. Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν νομιμοποιεί κανέναν διοικητικό παράγοντα να αυθαιρετεί «νομοθετώντας» κατά το δοκούν!

Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση και να ενημερώσουν τον κλάδο. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει άμεσα να παρέμβει με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλώντας τες να σταματήσουν τις αυθαιρεσίες εις βάρος των συναδέλφων!

Αθήνα, 11/3/2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σκυλος
Γιατί οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους; Η χαριτωμένη συνήθεια που κρύβει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε
Από την καλύτερη αντίληψη των ήχων μέχρι την προσπάθεια εστίασης της όρασης, οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει όταν ο σκύλος σας γέρνει το κεφάλι του...
Γιατί οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους; Η χαριτωμένη συνήθεια που κρύβει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε