Έκκληση της Έν. Διευθυντών για τα οικονομικά προβλήματα των σχ. μονάδων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ανάγκη προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από τις σχολικές μονάδες σε τιμή που τείνει να  ξεπεράσει το 1,15 € ανά λίτρο και αφετέρου την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των σχολικών μονάδων, αφού η μείωση της επιχορήγησής τους από το 2010 και μετά ξεπερνά το 50%,

α π ε υ θ ύ ν ε ι   έ κ κ λ η σ η

προς τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των παρακάτω μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των σχολικών μονάδων:

1. Να δοθεί από το κράτος επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στις σχολικές μονάδες, όπως είχε δοθεί τα έτη 2012 και 2013, όταν και τότε όπως και τώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πολύ υψηλή. Θεωρούμε αδιανόητο να επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης για τις κατοικίες  και να μην επιδοτείται για τις σχολικές μονάδες.

2. Να καταργηθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης για τις Σχολικές Επιτροπές.

3. Να μειωθεί δραστικά ο Φ.Π.Α. για τις Σχολικές Επιτροπές και να καταργηθεί πλήρως για τους λογαριασμούς Δ.Ε.Κ.Ο..

4. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους/τις εργαζόμενους/ες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

5. Να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στην κατανομή της οικονομικής επιχορήγησης στις σχολικές μονάδες  από τις Σχολικές Επιτροπές.

6. Να αυξηθεί σταδιακά από το 2019 η οικονομική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων, ώστε σε βάθος τριετίας να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2010.