Οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών απευθύνουν κάλεσμα μαζικής αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για έλλειψη διαφάνειας και εγγυήσεων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, επικαλούνται περιστατικά που, όπως υποστηρίζουν, εγείρουν ζητήματα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και προειδοποιούν για ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα συνδικαλιστικά όργανα μέσω του νόμου Χατζηδάκη. Παράλληλα, υπερασπίζονται τη διεξαγωγή αποκλειστικά διά ζώσης εκλογών και καλούν τον κλάδο να στείλει μήνυμα αντίδρασης με το σύνθημα «Ούτε ένα κλικ στις ηλεκτρονικές κάλπες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω:
Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΛΟΓΕΣ -που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές αιρετών στα ΥΣ το 2020 και θεσμοθετήθηκαν με τον ν. Χατζηδάκη το 2021 ως υποχρεωτικές τόσο για αιρετούς όσο και για τα σωματεία- για τους παρακάτω λόγους:
- Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πάγιο αίτημα των σωματείων και των Ομοσπονδιών για αποκλειστικά ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για αιρετούς, που εκφράστηκε στις Υπηρεσιακές Εκλογές το 2020 με καθολική αποχή τότε όλων των παρατάξεων.
- Οι εκλογές για την εκπροσώπηση των σωματείων σε οποιοδήποτε επίπεδο (αιρετοί, ΔΣ ) δεν είναι πασαρέλα, δεν είναι γκάλοπ, με κριτήρια τηλεθέασης, δεν είναι like και dislike, είναι διαδικασία των αντικρουόμενων συμφερόντων και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση της διαπάλης μεταξύ διοίκησης στην ουσία και εκπαιδευτικών σωματείων, αφού οι πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον διοικητικό μηχανισμό έχουν πλέον αποκοπεί από τον κλάδο: Μπαίνουν μπροστά στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αξιολογώντας και μοιράζοντας πειθαρχικά, δίνοντας εντολές για παραμονή στο σχολείο 8-2, για “εφημερίες γραφείου”, για αναπλήρωση κενών, κάνοντας λάστιχο την παράλληλη στήριξη, αλλά και αναθέτοντας υπερωρίες, μετακινήσεις εκπαιδευτικών στα μέσα της χρονιάς για κάλυψη κενών σε γειτονικά σχολεία, εφαρμόζοντας δηλαδή τις διαχρονικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ και ΟΟΣΑ.
- Η ψήφος και οι εκλογές δεν πρέπει να αποσυνδέονται από τις συλλογικές διαδικασίες, τη δημόσια πολιτική συζήτηση, κριτική και αντιπαράθεση, τις Γενικές Συνελεύσεις και διαδικασίες, οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίζονται παρά μόνο όταν ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ.
- Δεν δίνουμε άλλοθι στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΟ ΥΠΑΙΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που
ελέγχουν όλο τον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΗΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΟΘΕΙΑΣ, χωρίς διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας, με δυνατότητα η ψήφος να μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, με αποκλειστική πρόσβαση στα ηλεκτρονικά εργαλεία, χωρίς έλεγχο από τα σωματεία των εκλογικών καταλόγων και των εφορευτικών επιτροπών, με δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, όπως έγινε στις εκλογές του 2024, όπου που τα εκλογικά αποτελέσματα μαγειρεύτηκαν με παρατάσεις των παρατάσεων για να “ψηφίσουν” και οι πέτρες, με διαφορετικό αριθμό ψηφισάντων από το άθροισμα των ψήφων των παρατάξεων, με χρησιμοποίηση κωδικών και συναλλαγές–“εξυπηρετήσεις”, όπως επιβεβαιώθηκε και στις ηλεκτρονικές εκλογές των εφοριακών στις 23/10/2026, που στην αρχική καταμέτρηση πρώτη βγήκε η παράταξη ΑΚΕ με διαφορά 5 ψήφων από τη ΔΑΚΕ και μετά την ηλεκτρονική επανακαταμέτρηση (!) πρώτη βγήκε η ΔΑΚΕ με διαφορά 1 ψήφου!!!
- Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στις ηλεκτρονικές εκλογές, γιατί επισπεύδουν την εφαρμογή του ν. Χατζιδάκη και στα σωματεία, ο οποίος επιβάλλει τον έλεγχο των σωματείων από τον κρατικό μηχανισμό (υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ, παράδοση όλων των στοιχείων των μελών των σωματείων στον εργοδότη και για την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων στο κράτος (!), προσφυγή στη διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ για την κήρυξη απεργίας , διαδικασία που την καθιστά αδύνατη ή διευκολύνει τους εργοδότες και τα δικαστήρια να τη βγάζουν παράνομη). Αυτά δεν εφαρμόζονται μέχρι στιγμής λόγω της σθεναρής αντίστασης του κινήματος!
Δεν δίνουμε χέρι βοηθείας στη νομιμοποίηση της επιβολής των ηλεκτρονικών εκλογών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που χρησιμοποιούνται ως σκαλοπάτι, όχι μόνο για να περάσουν και στις εκλογές των ΔΣ των σωματείων, αλλά και για την καθολική εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη, καθώς και για τη γενίκευσή τους μέχρι και στις εθνικές εκλογές, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί!
- Καλούμε τον κλάδο να γυρίσει την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές και στους “λαγούς” του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕΣΥΝΕΚ ΠΕΚ και στην κωλοτούμπα της ΑΣΕ που χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα μα τίποτα ως προς την στάση της κυβέρνησης για τον νόμο Χατζηδάκη κι ενώ τα σωματεία συνεχίζουν να αντιπαλεύουν όλο το νόμο μη εφαρμόζοντάς τον (απεργία στις 21/10 δεν θα υπήρχε) και έχοντας επιτυχία και νίκη σε αυτό, επιλέγουν να εφαρμόσουν τον νόμο ως προς τις ηλεκτρονικές εκλογές μπαίνοντας στο παιχνίδι της κομματικής καταγραφής.
ΟΥΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ “ΚΑΛΟΥΣ/ΕΣ” ΑΙΡΕΤΟΥΣ
Ούτε κλικ σε ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ που είχαν αιρετούς και στην προηγούμενη κάλπη του 2024, μεγάλο μέρος των οποίων είναι διευθυντές/ριες -και κάποιοι των Ωνασείων- που καλλιεργούν παλαιοκομματικό παραγοντισμό και “εξυπηρετήσεις” αντί της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, και της διεκδίκησης για όλους/ες. Αποτελούν ξένο κομμάτι προς τα σωματεία αφού ως μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ και στελέχη της διοίκησης ταυτόχρονα, δεν είπαν κουβέντα τόσα χρόνια για τις τόσες παραβιάσεις της διοίκησης στα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία ως στελέχη της διοίκησης είναι οι ίδιοι που τα εφαρμόζουν κιόλας ή τα νομιμοποιούν με την παρουσία τους (αναθέσεις υπερωριών, παράνομες μετακινήσεις, ωράριο 8-2, “εφημερίες γραφείου”) και η μεγάλη πλειοψηφία τους τρομοκρατούν τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς με πειθαρχικά, κάνοντας χάρες στα “δικά τους τα παιδιά”.
Η ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ! Δικαιώνει ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ, δικαιώνει τους ψευδοαιρετούς. Δεν επιδιώκει στην πράξη ο ν. Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά. Μπαίνει στην εφαρμογή του,
Ούτε κλικ στην ΑΣΕ που πλέον βάζει πλάτη στον ν. Χατζηδάκη, αποδεχόμενη τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές με τα ίδια επιχειρήματα που έλεγαν και οι προηγούμενοι. Το σύνθημα που γράφανε και φώναζαν ακόμα και το 2024 ότι “ο Νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά” για μας είναι ζωντανό και θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Δικαιώνουν τις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ με φτηνά επιχειρήματα σε σχέση με το διακύβευμα, παύουν να καταγγέλλουν την αδιαφάνεια, τη νοθεία, την κυβερνητική-κρατική εμπλοκή στα σωματεία, δίνουν μάλιστα και οδηγίες/ βήματα για τα σωστά κλικαρίσματα!
Όταν η κυβέρνηση έβγαλε τους αιρετούς από τα πειθαρχικά συμβούλια, όταν τους αφαίρεσε τον λόγο για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών από τα ΠΥΣΔΕ που γίνονται μέσω ΟΠΣΥΔ και με αποφάσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης συχνά σε 4, 5 και 6 σχολεία, όταν τα υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν απονευρωθεί τόσο, όταν τα σωματεία είναι αυτά που τρέχουν και ακυρώνουν συγχωνεύσεις μπλοκάροντας ΠΥΣΔΕ -όπως στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας- με νίκες, ειλικρινά η ΑΣΕ προκρίνει τον “αγωνιστή εκπρόσωπο”;
Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Οι Παρεμβάσεις καλούμε τους συναδέλφους ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ στην κατίσχυση του Ν. Χατζηδάκη και με αυτό το κριτήριο ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ, όπως καλούσαμε τον κλάδο να το κάνει το 2020 ,τότε που καλούσαν και η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ, όπως το 2022 και το 2024 που καλούσαν σε αποχή οι Παρεμβάσεις και η ΑΣΕ, αποκαλώντας τους εκλεγμένους με τηλε-εκλογές ΨΕΥΔΟΑΙΡΕΤΟΥΣ.