Αποφάσεις συνεδρίασης ΑΠΥΣΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανεξάρτητη ριζοσπαστική παρέμβαση (Παρεμβάσεις-Κινήσεις- Συσπειρώσεις)

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΠΥΣΠΕ 13-9-17

  Στη συνεδρίαση του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στις 13-09-2017, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν  τα εξής:

Θέμα 1ο

Γνωμοδότηση για χορήγηση-διακοπή αδειών χωρίς αποδοχές, σχολικού έτους 2017-2018

Θέμα 2ο

Απόδοση 2ης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Θέμα 3ο

Πρόταση για απόσπαση-διάθεση εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ70 που πλεονάζουν σε Διευθύνσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχολικές μονάδες του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

Θέμα 4ο

Πρόταση απόσπασης σε θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης (ΣΕΠ) σε Κέντρα Φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας

 

Για το 1ο θέμα:

α) Το ΑΠΥΣΠΕ ομόφωνα αποφάσισε να διακόψει, από 14-09-2017 την άδεια χωρίς αποδοχές εκπαιδευτικού. ΠΕ70 του ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης, που χορηγήθηκε για το σχολικό έτος 2017-2018, για το λόγο που επικαλείται στην αίτησή του.

β) Αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση σε έξι (6) εκπαιδευτικούς, άδεια χωρίς αποδοχές σχολικού έτους 2017-2018, για τα διαστήματα και τους λόγους που αναφέρονται στις αιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα: Σε τρεις (3) εκπαιδευτικούς ΠΕ70 του ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης. Ένα εκπαιδευτικό ΠΕ11 του ΠΥΣΠΕ Πιερίας. Ένα εκπαιδευτικό ΠΕ70 του ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής και ένα εκπαιδευτικό ΠΕ06 του Αν. ΠΥΣΠΕ Θεσ/νίκης.

Για το 2ο θέμα:

Αποφάσισε ομόφωνα την  απόδοση δεύτερης ειδικότητας ΠΕ34 ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ σε εκπαιδευτικό ΠΕ06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ του ΠΥΣΠΕ Αν. Θες/νίκης.

Για το 3ο θέμα:

Το ΑΠΥΣΠΕ κατά πλειοψηφία αποφάσισε την απόσπαση 10 εκπαιδευτικών  ΠΕ70 που πλεονάζουν σε Διευθύνσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχολικές μονάδες του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η δικιά μας στάση ήταν διαφορετική, όχι γιατί δε συμφωνούμε για τη μετακίνηση και την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων συναδέλφων/ισσων, αλλά γιατί με τη διαδικασία αυτή της Περιφερειακής Διεύθυνσης ανοίγει ο επικίνδυνος δρόμος των μετακινήσεων που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις σ’ όλη την περιφέρεια πολλών υπεράριθμων δήθεν εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και από τη μία βαθμίδα στην άλλη.  Άλλωστε το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τοποθετηθεί αρνητικά και έχει καταγγείλει το μνημονιακό  θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις  μετακινήσεις προσωπικού σ’ όλη την επικράτεια, (Νόμοι Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου).

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί πολλά προβλήματα και αδικίες.

Τα κενά που εμφανίζονται στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θες/νίκης δε δικαιολογούνται να υπάρχουν και θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τις μεταθέσεις –αποσπάσεις.

Αδικεί εκατοντάδες συναδέλφους/ισσες που έκαναν αίτηση για μετάθεση ή απόσπαση και δεν μετακινήθηκαν, αν και μπορεί να έχουν περισσότερα μόρια. Μπλοκάρει τις μετακινήσεις, εκατοντάδων συναδέλφων που περιμένουν ένα νέο κύκλο αποσπάσεων για να μπορέσουν να βρεθούν στη Δυτ. Θες/νίκη. Περιορίζει δραματικά τα κενά στα δήθεν αναγκαία, δεν παίρνει υπόψη ότι είναι σε εξέλιξη οι υπηρεσιακές μεταβολές σε όλα τα ΠΥΣΠΕ ακόμα και σ’ αυτά που εμφανίζεται πλεονάζων προσωπικό άμεσα θα υπάρξουν κενά και ανάγκες για προσωπικό.

Γι΄ αυτούς τους λόγους δε ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη διαδικασία μετακινήσεων.

Για το 4ο θέμα:

Όπως και στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, που άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων-μεταναστών, είχαμε δηλώσει κατηγορηματικά, πως όλα τα παιδιά μπορούν και πρέπει να ενταχθούν στο πρωινό κύκλο μαθημάτων των σχολείων κι όχι στη ξεχωριστή απογευματινή λειτουργία των ΔΥΕΠ (αυτή είναι και η θέση της ΔΟΕ), έτσι και τώρα   τονίσαμε την ανάγκη στήριξης των σχολείων και την ένταξη όλων των παιδιών στα πρωινά τμήματα των σχολείων και στις τάξεις υποδοχής και ένταξης.

Ταυτόχρονα η προβλεπόμενη διαδικασία εισήγησης – πρότασης είναι ασφυκτική χρονικά, με αμφισβητούμενα κριτήρια, δεν έχει τη μορφή της απόφασης και οποιαδήποτε πρόταση του ΑΠΥΣΠΕ ανατρέπεται από το Υπουργείο που αυτό τελικά αποφασίζει, έχει όλα αυτά τα αξιολογικά στοιχεία που δε μας βρίσκουν σύμφωνους, οδηγεί σε πελατειακές σχέσεις και  δε στηρίζει την ένταξη των παιδιών στα σχολεία.

Με βάση αυτές τις θέσεις δηλώσαμε πως δε θα πάρουμε μέρος στη διαμόρφωση της πρότασης απόσπασης εκπαιδευτικών σε θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης (ΣΕΠ) σε Κέντρα Φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αιρετός Θανάσης  Αγαπητός 

Αναπλ. αιρετός  Βάνα Βουρτσάκη   

σχετικά άρθρα