Thumbnail
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το Νόμο 4186/2013, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στην  Α΄ Λυκείου θα προέρχονται κατά 50% από τράπεζα θεμάτων.

 Εκτιμούμε ότι για το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων η διδακτέα ύλη της Α΄ Λυκείου, που ορίστηκε για το σχολικό έτος 2013-14 από το ΥΠΑΙΘ, είναι αδύνατο να καλυφθεί διδακτικά, έστω και στοιχειωδώς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ το ζητούμενο στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η ποιοτική διδασκαλία, η οποία θα έχει στόχο την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και του αναστοχασμού των μαθητών   και όχι η επιφανειακή κάλυψη μεγάλης έκτασης ύλης.

Εάν η εξεταστέα ύλη της Α΄ Λυκείου είναι ταυτόσημη με τη διδακτέα, όπως γίνεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, τότε υποχρεωτικά θα στραφούν οι μαθητές στη μηχανική και στείρα απομνημόνευση.

Προκειμένου να υπάρξει ποιοτική διδασκαλία, ο νομοθέτης στο Π.Δ. 60/2006 όρισε ότι η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι περισσότερη από τα 2/3 της διδαχθείσας  και λιγότερη από το μισό της διδακτέας. Στο Νόμο 4186/2013  δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ρύθμιση, γεγονός που έχει επιφέρει τη δικαιολογημένη δυσφορία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο το  Υ.ΠΑΙ.Θ. να ορίσει άμεσα αφενός την ύλη των προαγωγικών εξετάσεων της  Α΄ Λυκείου και αφετέρου τις λεπτομέρειες της διαδικασίας της άντλησης των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων στην  Α΄ Λυκείου από τράπεζα.

Όσο καθυστερεί το Υ.ΠΑΙ.Θ., τόσο μεγαλώνει η αρνητική στάση συνολικά απέναντι στο νέο νόμο, ο όποιος περιέχει και θετικά στοιχεία, που κινδυνεύουν όμως να απαξιωθούν λόγω κακών ή αργοπορημένων χειρισμών, όπως π.χ. η εκ των υστέρων μείωση της ύλης, όταν αυτή έχει ήδη διδαχθεί στα σχολεία.

Για το θέμα αυτό η ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε.  μπορεί να βοηθήσει με την παιδαγωγική εμπειρία των μελών της την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον της ζητηθεί.

 

Αθήνα 25-11-2013

Εκ μέρους του Δ.Σ.

       Ο Πρόεδρος

Βασίλης Δημητρόπουλος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tautotita
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας
Ο Π.Α. αντικαθιστά σταδιακά τους πολλαπλούς αριθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας, δημιουργώντας ένα μόνιμο,...
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας