Thumbnail
Η επιστήμη βρίσκει το νόημα της στο ξελάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από το μόχθο και την αμάθεια!

Η συζήτηση για το νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ευθύνη των ριζοσπαστών επιστημόνων να αντιπαρατεθούν συνολικά  με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου

Ο νόμος πια για το «νέο Λύκειο και την «τεχνική εκπαίδευση, οι απολύσεις και η κινητικότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αποτελούν πλευρές της αστικής στρατηγικής που σαρώνει ό,τι είχε απομείνει από το οικοδόμημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Το νομοσχέδιο αποτελεί φυσική συνέχεια του «νέου σχολείου» που εγκαινιάστηκε επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, το οποίο έχει ήδη επιφέρει δραματικές αλλαγές στο περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Έρχεται να υπηρετήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ενός πολυδιασπασμένου εργατικού δυναμικού, που θα πουλάει πάμφθηνα τόσο την εργατική δύναμη, όσο και τη συνείδησή του. 
Σε αυτή την αντιδραστική εξέλιξη το κίνημα πρέπει να απαντήσει ενιαία. Η μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας του σχολείου, είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και σε αυτούς τους αγώνες ιδιαίτερη θέση έχουν οι λειτουργοί της εκπαίδευσης και οι εργάτες της επιστήμης. 
 
Oι ριζοσπάστες εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στις επιστημονικές ενώσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση θεωρούμε ότι:
1. Είναι αποπροσανατολιστικό στην αντιπαράθεση να απομονώνονται και να κυριαρχούν πτυχές όπως οι αναθέσεις, το ωρολόγιο πρόγραμμα ή το εξεταστικό.  
2. Είναι επικίνδυνο να διαχέεται σα δηλητήριο στη σκέψη αρκετών συναδέλφων η επιχειρηματολογία κάποιων για τη μείωση των ωρών ενός μαθήματος, όχι από τη σκοπιά του αν είναι χρήσιμο το μάθημα για τους μαθητές και πόσες ώρες απαιτούνται για να διδαχτεί, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο αν η μείωση των ωρών θα απειλήσει τις θέσεις. Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των επιστημονικών ενώσεων, με τις τοποθετήσεις και τη στάση τους, φέρουν μεγάλη ευθύνη για την υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό του αγώνα.
3. Η συντεχνιακή αντιπαράθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων διευκολύνει την προώθηση των αναδιαρθρώσεων, μεταφέροντας το πεδίο της αντιπαράθεσης σε προσφιλές και ανώδυνο -για την αντιδραστική πολιτική- έδαφος. 
4. Κανένας εκπαιδευτικός και κανένας κλάδος δεν μπορεί να περιμένει τη σωτηρία του από έναν συνολικά αντιδραστικό νόμο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέει τις τύχες του με την εφαρμογή ενός αντιλαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Κι αυτό γιατί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκονται οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Τοποθετούμαστε με βάση το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το σχολείο αν το κίνητρο ήταν η ολόπλευρη μόρφωση και η διαμόρφωση προσωπικότητας και συνείδησης αντίστοιχης με τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. 
Θεωρούμε ότι η κρίση του αστικού σχολείου, δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε με επιμέρους προτάσεις, ούτε με αλλαγές που το δένουν ακόμα πιο στενά στο άρμα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 
Η εποχή μας επιτάσσει ένα σχολείο μέσα από το οποίο θα αναπτύσσονται όλες οι ικανότητες των παιδιών, που θα καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, θα διαπλάθει ανθρώπους ικανούς ν’ αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία τους και τη ζωή τους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η βασική - γενική Εκπαίδευση να διευρυνθεί ποιοτικά και ποσοτικά. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη κι ως εκ τούτου απαραίτητο στόχο διεκδίκησης η εξασφάλιση βασικής - γενικής Εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά μέσα από Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο. Η λύση του εξεταστικού είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη των καιρών να ανοίξει πιο συστηματικά η συζήτηση -ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στα σωματεία τους, αλλά και στις επιστημονικές ενώσεις-  πάνω στο περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, ιδεολογικό και επιστημονικό. Να οργανωθεί η αντιπαράθεση με το αστικό αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου, να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων, να συμβάλλουν οι επιστημονικές ενώσεις, οι ριζοσπάστες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε αυτές στο να γίνεται ολοένα και πιο μαζική η απαίτηση ώστε ο ίδιος ο λαός να κάνει υπόθεσή δική του το ζήτημα της μόρφωσης και όχι απλά των ελλείψεων, των υλικοτεχνικών υποδομών κ.λπ.
Είναι προφανές ότι αυτή η κατεύθυνση θα έρθει σε σύγκρουση με το χαρακτήρα ορισμένων επιστημονικών ενώσεων που θεωρούν ότι κατοχυρώνονται επιστημονικά ή και επαγγελματικά αν αποτελέσουν συνεργάτη του Υπουργείου Παιδείας, αν περιορίζονται σε επιμέρους προτάσεις σε φύσει αντιδραστικά νομοσχέδια. 
Η δική μας αντίληψη είναι ριζικά αντίθετη. Γι’ αυτό:
Καλούμε τους συναδέλφους μας στις Επιστημονικές Ενώσεις να πάρουν μέρος στον αγώνα για την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! Να παραμερίσουν την επικίνδυνη, αποπροσανατολιστική και συμβιβασμένη στάση των πλειοψηφιών των ΔΣ των Ενώσεων. Να πάρουν δραστήρια μέρος στην οργάνωση του αγώνα. Σε κάθε χώρο εκπαίδευσης, σε κάθε χώρο δουλειάς να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση πολύπλευρης και πολύμορφης παρέμβασης-αντεπίθεσης στο νέο νόμο, στην αντιπαράθεση με το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο των αστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. 
Η επιστήμη βρίσκει το νόημα της στο ξελάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από το μόχθο και την αμάθεια!
 
 
Αβραμίδου Νατάσσα, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Ιωαννίδης Κυριάκος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
Καράβολας Βασίλης, τέως συντονιστής της Επιτροπής Παιδείας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Καργόπουλος Αντρέας, μέλος του ΔΣ του Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Καρακώνης Γιώργος, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Κερασαρίδης Γιάννης, πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Παπαδόπουλος Μπάμπης, έφορος βιβλιοθήκης του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Παπαϊωάννου Αλέξανδρος, πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Φοιτητές μαγείρεψαν προϊστορικές συνταγές με βάση την αρχαιοβοτανική
Στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΑΠΘ, φοιτητές αρχαιολογίας έζησαν μια μοναδική εμπειρία μαγειρεύοντας με υλικά και τεχνικές της προϊστορικής εποχής.
ΑΠΘ: Φοιτητές μαγείρεψαν προϊστορικές συνταγές με βάση την αρχαιοβοτανική
Λεωφόρος Συγγρού
Τροχαίο στη λεωφόρο Συγγρού: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ – Δύο τραυματίες
Τροχαίο με δύο τραυματίες στη λεωφόρο Συγγρού, όταν μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ- Αυξημένη η κίνηση στο ρεύμα προς Πειραιά
Τροχαίο στη λεωφόρο Συγγρού: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ – Δύο τραυματίες
τσουρέκι
ΕΦΕΤ: Ανάκληση τσουρεκιού με μαστίχα Χίου – Περιείχε επικίνδυνη ουσία κουμαρίνη
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα τσουρέκι με μαστίχα Χίου της MINOS FOODS λόγω κουμαρίνης. Μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία, σύμφωνα με εργαστηριακό...
ΕΦΕΤ: Ανάκληση τσουρεκιού με μαστίχα Χίου – Περιείχε επικίνδυνη ουσία κουμαρίνη
φοιτητές
Φοιτητική διαμαρτυρία στο ΑΠΘ κατά των μέτρων επιτήρησης – «Όχι σε τουρνικέ και κάμερες στα πανεπιστήμια»
Διαμαρτυρία φοιτητών στο ΑΠΘ κατά των μέτρων ασφαλείας που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Αντίδραση για τουρνικέ, κάμερες και διαγραφές φοιτητών.
Φοιτητική διαμαρτυρία στο ΑΠΘ κατά των μέτρων επιτήρησης – «Όχι σε τουρνικέ και κάμερες στα πανεπιστήμια»