Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να ενσωματώσουν τα νέα εργαλεία τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, αλλά και να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και αξιοποιείται η γνώση.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και επισημαίνει ότι η ΤΝ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως εργαλείο αυτοματοποίησης, αλλά και ως μέσο επιτάχυνσης της επιστημονικής ανακάλυψης.
Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα στις θετικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις τέχνες.
«Είναι λάθος προσέγγιση να θεωρούμε ότι η μεγάλη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μόνο η αυτοματοποίηση. Αυτό που μπορεί να κάνει η ΤΝ και μάλιστα πολύ καλά είναι με τους μηχανισμούς της να επιταχύνει την επιστημονική ανακάλυψη. Ο άνθρωπος θα είναι πάντα στο επίκεντρο όλων των ανακαλύψεων με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η μεγάλη πρόσκληση σήμερα είναι να δουλέψουμε στην επαναπροσέγγιση της επιστήμης με τη δημιουργία.
Η προσέγγιση πρέπει να γίνει με τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στην τέχνη και τη δημιουργία και στις θετικές επιστήμες. Μην ξεχνάμε ότι με περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ δεν θα προκύψουν οι νέες μεγάλες ανακαλύψεις. Πρέπει οι άνθρωποι να εργασθούν, συνδυάζοντας διαφορετικά πεδία γνώσης και με φαντασία και διαίσθηση και βλέποντας μακριά, πέρα από γραμμές και ορίζοντες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία, και στην περίπτωση μας η ΤΝ, μπορεί να μας δείξει τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορεί να πάρει την απόφαση τι είναι το επιθυμητό για τους ανθρώπους. Παραμένει κρίσιμος ο ρόλος των ανθρωπιστικών σπουδών, η φιλοσοφία, οι τέχνες και οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Η ΤΝ δεν θα αποφασίσει τα προβλήματα που θα λύσουμε, το ποιος θα έχει όφελος από αυτήν και ποιες είναι οι αξίες που πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτό είναι κοινωνικές και πολιτικές επιλογές. Η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να γίνει στα πεδία της κλιματικής αλλαγής, στην υγεία και την εκπαίδευση. Πρέπει να ξανασυναντηθούν η επιστήμη με τις ανθρωπιστικές σπουδές.»
Οι πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Πατρών για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά δράσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της έρευνας όσο και σε νέα προγράμματα σπουδών.
Συγκεκριμένα:
- Έχει δημιουργήσει μια επιτροπή, η οποία παρουσίασε ένα οδικό χάρτη για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη διοίκηση.
- Επιμορφώνει όλους τους νεοδιόριστους καθηγητές σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Προσφέρει στο ΚΕΔΙΒΙΜ του σειρά σεμιναρίων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
- Σχεδιάζει δύο οριζόντια μαθήματα για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του: Ένα σε θέματα τεχνολογικά για τη Τεχνητή Νοημοσύνη και το δεύτερο σε φιλοσοφικά και ανθρωπιστικά.
- Ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Έχει μια επώνυμη έδρα σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με χορηγία του κ. Θ. Στεφανόπουλου.
- Διερευνά τη δυνατότητα ενός ξενόγλωσσου προπτυχιακού μαθήματος στο αντικείμενο της μηχανικής της Τεχνητής Νοημοσύνης.
8) Έχει αρκετές δημοσιεύσεις στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης και προσελκύει σημαντικά έργα και χρηματοδότηση.