Καιρός: Από τις καταιγίδες στο κρύο – Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα πλησιάσει το μηδέν

Εκπαίδευση 0

Εκπαιδευτικοί Κέρκυρας: «Τα σχολικά κενά δεν καλύπτονται με υποχρεωτικές υπερωρίες»

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Έντονη αντίδραση για τις οδηγίες της ΔΔΕ Κέρκυρας – Στο επίκεντρο οι υπερωρίες, το εργασιακό ωράριο και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

Την έντονη αντίθεσή της στο έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας με τίτλο «Υποχρεώσεις Σχολικών Μονάδων για την εύρυθμη λειτουργία τους» εκφράζει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, κάνοντας λόγο για ανακριβείς και παράτυπες οδηγίες. Η Ένωση υποστηρίζει ότι οι κατευθύνσεις της ΔΔΕ μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές την ευθύνη για τις ελλείψεις στα σχολεία, αντί να αντιμετωπίζονται με προσλήψεις και κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ εστιάζει στις υποχρεωτικές υπερωρίες, στην παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο, στην κάλυψη κενών ωρών και στις ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα μεταφοράς μαθητών. Παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και ζητά την άμεση κάλυψη των κενών με νέες προσλήψεις αναπληρωτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η ΔΔΕ Κερκυρας απέστειλε έγγραφο στα σχολεία με τίτλο «Υποχρεώσεις Σχολικών Μονάδων για την εύρυθμη λειτουργία τους», το οποίο για 2η συνεχόμενη φορά βρίθει ανακριβειών, αυθαίρετων συμπερασμάτων κι εντολών και παντελώς παράτυπων οδηγιών, για τις οποίες η ΕΛΜΕ Κέρκυρας έχει απαντήσει αναλυτικά στο παρελθόν.

Με το ένα χέρι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας καταργούν και συγχωνεύουν τμήματα, αφήνουν τα σχολεία χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, και με το άλλο χέρι —μέσω της ΔΔΕ Κέρκυρας— επιχειρούν να μετακυλήσουν όλη την ευθύνη για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολείων.

Το έγγραφο της ΔΔΕ Κέρκυρας δεν αποτελεί οδηγία «εύρυθμης λειτουργίας», αλλά ένα ακόμα μνημόνιο εντατικοποίησης, αυταρχισμού, κάλυψης των τραγικών ελλείψεων με «μπαλώματα» και τρομοκράτησης εκπαιδευτικών και μαθητών.

Έτσι:

1. Συμπλήρωση ωραρίου Διευθυντών

Η υπενθύμιση των αυτονόητων υποχρεώσεων των Διευθυντών είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Δεν ξέρουμε αν έχουν καταλάβει στη ΔΔΕ Κερκυρας τον φόρτο εργασίας που έχουν να διεκπεραιώσουν οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των σχολείων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία διοικητικού προσωπικού στα σχολεία, καθιστά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την πιο δυσκολη περίοδο για τη Διεύθυνση του σχολείου. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, δεν υποστηρίζει ότι οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να αποκοπούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αλλά ειδικά στην αρχή της χρονιάς, θα πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων. 

Άλλωστε, τα κενά στα σχολεία δεν οφείλονται στο ότι δεν κάνουν το ωράριό τους, όπως αφήνει να εννοηθεί η ΔΔΕ Κέρκυρας. 

2. Υποχρεωτικές υπερωρίες

Πρόκειται για το πιο προκλητικό σημείο του εγγράφου! Η ΔΔΕ επικαλείται το «κλίμα αμοιβαιότητας και συνεργασίας!!!», ενώ στην πραγματικότητα επιβάλλει αναγκαστική εργασία και υποχρεωτικές υπερωρίες. Η Διοίκηση επιχειρεί να εξαφανίσει «στα χαρτιά» τα πραγματικά κενά! Αντί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων με μόνιμους διορισμούς και μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών από την Α΄ Φάση, απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να εξαφανίσουν μαγικά τα κενά, φορτώνοντας με υπερωρίες το ωράριό τους. Το Υπουργείο άφησε ακάλυπτα πάνω από 100 κενά σε όλη την Κέρκυρα και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. 

Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά τώρα και να σταματήσει η λογιστική διαχείριση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών μας.

Η κάλυψη των διδακτικών αναγκών ΔΕΝ είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών ούτε λύνεται με την εργασιακή τους εξόντωση. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές να μην υποκύψουν στις αυθαίρετες πιέσεις. 

  • Θυμίζουμε στις διευθυντές των σχολείων ότι ο νόμος 4823/21 δεν υποχρεώνει τους διευθυντές να δώσουν υπερωρίες αλλά «δύναται» ο κάθε διευθυντής να δώσει υποχρεωτικές υπερωρίες, χωρίς να μπορεί να τον υποχρεώσει κανένας να δώσει, ούτε η ΔΔΕ Κέρκυρας. 
  • Θυμίζουμε επίσης ότι η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για κάθε υποχρεωτική υπερωρία που θα δοθεί σε κάθε συνάδελφο. 

Καλούμε τους διευθυντές να ακολουθήσουν τη λογική και να μην αναθέσουν υπερωρίες σε εκπαιδευτικό και τους συναδέλφους να μη δεχτούν να πάρουν υπερωρίες. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα παρεμβει άμεσα σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας που καταστρατηγεί τα εργασιακά μας δικαιώματα. 

Δε θα καλύψουμε εμείς τα κενά που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο και ζητάμε την άμεση διενέργεια επόμενης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών!

3. Εργασιακό 30ωρο και Συμπερίληψη

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά: Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι ΕΩΣ 30 ώρες την εβδομάδα,  ΑΛΛΑ η παραμονή στο σχολείο απαιτείται ΜΟΝΟ όταν συντρέχει συγκεκριμένο διοικητικό/παιδαγωγικό έργο που έχει ανατεθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Η παραμονή στο σχολείο χωρίς αντικείμενο είναι καθαρά τιμωρητική και αυταρχική. Όσο για τη «συμπερίληψη», η ΔΔΕ υποκρίνεται: η πραγματική συμπερίληψη απαιτεί παράλληλες στηρίξεις, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και υποδομές, και όχι απλά λόγια και διοικητικά εντέλλεσθαι. Πράγματα για τα οποία η διοίκηση της εκπαίδευσης, το Υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχουν καλύψει ούτε στο ελάχιστο και τα παραδείγματα πολλά: Η μη κάλυψη με εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΝΕΕΓΥΛ Βόρειας Κέρκυρας, τα κτίρια των ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ στην Κεντρική Κέρκυρα, τα δεκάδες κενά στην Ειδική Αγωγή σε όλο τον νομό. 

Και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε πως κολλάει η συμπερίληψη με την 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο!!!

4. Εφημερίες, επιτήρηση και κάλυψη κενών ωρών

Η κάλυψη κενών λόγω απουσίας συναδέλφου ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία για να γίνει λάστιχο το ωράριο των εκπαιδευτικών. Η αυθαίρετη ανάθεση καθηκόντων και η «απασχόληση» τμημάτων πέραν του διδακτικού ωραρίου συνιστά καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, δημοσιεύοντας γνωμοδοτήσεις τόσο των νομικών συμβούλων, όσο και της ΟΛΜΕ.

5. Μεταφορά μαθητών 

Είτε εντός, είτε εκτός των χιλιομετρικών αποστάσεων η περιφέρεια Ιονίων Νήσων για μια ακόμα χρονιά αδυνατεί να καλύψει τις μεταφορές των μαθητών. Δεν καταλαβαίνουμε ούτε αυτό πως κολλάει με τις οδηγίες για τα σχολεία, αλλά γιατί η ΔΔΕ δεν λέει ούτε μια κουβέντα για το γεγονός ότι το 60% των μαθητών αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με τα λεωφορεία που θα έπρεπε να λειτουργούν από τις 11 Σεπτεμβρίου; Και για μια ακόμα φορά Γονείς και Εκπαιδευτικοί, η ΕΛΜΕ και οι Ενώσεις Γονέων, διεκδίκησαν την Παρασκευή μεταφορές για όλα τα παιδια;

6. Αυστηροποίηση ποινών (Κινητά, Κάπνισμα)

Η αντιμετώπιση σύνθετων παιδαγωγικών και κοινωνικών ζητημάτων (όπως η χρήση κινητών ή το κάπνισμα) δεν λύνεται με την καλλιέργεια κλίματος καταστολής, ποινών και αστυνόμευσης μέσα στα σχολεία. Η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζεται παιδαγωγική στήριξη, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ουσιαστικό διάλογο, και όχι ένα σχολείο-τιμωρό που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε διώκτες των μαθητών τους. Και σε αυτό Υπουργείο και Κυβέρνηση επιλέγουν να μην καλύψουν τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ:

  • Να μην υπερβαίνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο.
  • Να μην δεχτούν αυθαίρετες υποχρεωτικές υπερωρίες.
  • Να περιφρουρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την παιδαγωγική τους αξιοπρέπεια.

Να ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας σε κάθε περίπτωση καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Μισθοί εκπαιδευτικών 2026: Πόσα παίρνουν μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές – Όλοι οι πίνακες

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός – Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή και την εβδομάδα που έρχεται

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση