Τραγωδία στη Λάρισα: Δεκατετράχρονος μαθητής βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του!

Εκπαίδευση 0

ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας: Μαθητές σε αποχή, δεκάδες τμήματα "εξαφανίζονται" – Νέα κινητοποίηση αύριο Δευτέρα με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΔΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από τα Γυμνάσια οι περικοπές πέρασαν και στα Λύκεια – Τμήματα με 27 και 28 μαθητές, δεκάδες γνωματεύσεις, ανατροπές στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας στις 08:30 πμ

Η ένταση γύρω από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία της Δ΄ Αθήνας κλιμακώνεται, καθώς οι περικοπές που ξεκίνησαν από τα Γυμνάσια επεκτείνονται πλέον και στα Γενικά Λύκεια, ενώ γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το πρωί έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, δύο διαφορετικές συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών: η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας. Παράλληλα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νέας Σμύρνης ζητά την άμεση ανάκληση των συγχωνεύσεων και την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Πάνω από 20 τμήματα έχουν περικοπεί, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, στην περιοχή αρμοδιότητάς της έχουν ήδη περικοπεί περισσότερα από 20 τμήματα, αριθμός που, όπως επισημαίνει, αντιστοιχεί περίπου στη δυναμικότητα τριών ολόκληρων σχολικών μονάδων.

Η ίδια ΕΛΜΕ αναφέρει ότι μετά τις περικοπές τμημάτων στα Γυμνάσια ακολούθησαν νέες περικοπές και στα Λύκεια, ενώ σε αρκετά σχολεία μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει αποχή.

Από 17 τμήματα Γυμνασίων σε νέες περικοπές στα Λύκεια

Ξεχωριστή ανακοίνωση έχει εκδώσει η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, η οποία αναφέρεται αρχικά σε 17 τμήματα Γυμνασίων που έκλεισαν και στη συνέχεια σε νέες περικοπές σε Γενικά Λύκεια.

Η ένωση υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν αποσπασματικές διοικητικές αποφάσεις, αλλά εντάσσονται σε ευρύτερη κατεύθυνση περιορισμού του αριθμού των τμημάτων, ανεξάρτητα –όπως καταγγέλλει– από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Η ίδια έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 11:00 τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας.

Τρία τμήματα γίνονται δύο των 27 μαθητών

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Β΄ τάξης του 8ου Γυμνασίου «Εστία» στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, τα τρία υπάρχοντα τμήματα συμπτύσσονται σε δύο των 27 μαθητών, παρά το γεγονός ότι στην τάξη υπάρχουν συνολικά 18 γνωματεύσεις μαθητών. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι η αλλαγή έγινε μετά τη μείωση του μαθητικού δυναμικού κατά μόλις έναν μαθητή.

Αντίστοιχη συγχώνευση έχει καταγγελθεί και στην Α΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης.

Η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου καταγγέλλει ακόμη ότι σε σχολεία της περιοχής δημιουργούνται τμήματα 27 και 28 μαθητών, ακόμη και όταν υπάρχουν 23 ή 24 γνωματεύσεις για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. 

«Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ένα Excel»

Στην προηγούμενη κινητοποίηση στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ζήτησαν να παραμείνουν όλα τα τμήματα που είχαν ήδη εγκριθεί και λειτουργούσαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης παρέπεμψε στο ισχύον νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο, χωρίς –κατά την εκτίμηση της ένωσης– να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τις συνέπειες των συγχωνεύσεων στα συγκεκριμένα σχολεία.

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκεται ακριβώς αυτή η διαφορετική προσέγγιση: από τη μία η διοικητική εφαρμογή των αριθμητικών ορίων και από την άλλη η πραγματικότητα της κάθε τάξης, με τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, τις γνωματεύσεις, τα προγράμματα και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Οι συγχωνεύσεις ανατρέπουν και τα ωράρια

Η κατάργηση ενός τμήματος δεν αφορά μόνο τους μαθητές που καλούνται να αλλάξουν τάξη λίγες ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι.

Μειώνει ταυτόχρονα τις διαθέσιμες διδακτικές ώρες, ανατρέπει ωρολόγια προγράμματα που έχουν ήδη καταρτιστεί και μπορεί να μετατρέψει έναν εκπαιδευτικό που είχε πλήρες ωράριο σε πλεονάζοντα, οδηγώντας τον σε συμπλήρωση ωραρίου σε δεύτερο ή τρίτο σχολείο.

Έτσι, σχολικές μονάδες που μόλις έχουν αρχίσει να σταθεροποιούν τη λειτουργία τους αναγκάζονται να αναδιοργανώσουν τμήματα, προγράμματα και τοποθετήσεις από την αρχή.

Οι καταγγελίες για αστυνομική παρουσία

Και οι δύο ΕΛΜΕ έχουν αναφερθεί στην αστυνομική παρουσία κατά τις κινητοποιήσεις, αλλά με διαφορετικές ανακοινώσεις.

Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας κάνει λόγο για παρουσία πολυάριθμης αστυνομικής δύναμης προς το τέλος προηγούμενης συγκέντρωσης στη Διεύθυνση.

Από την πλευρά της, η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου καταγγέλλει ότι η αστυνομία κλήθηκε μετά την αποχώρηση τηλεοπτικών συνεργείων από κινητοποίηση. Πρόκειται για καταγγελία της συνδικαλιστικής ένωσης.

Παρέμβαση και της ΟΛΜΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, στο ζήτημα έχει παρέμβει και η ΟΛΜΕ προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ζητώντας να σταματήσουν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που έχουν ήδη προκληθεί στα σχολεία.

Παράλληλα, τόσο η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας όσο και η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου έχουν καλέσει σε συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση της Δευτέρας στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ζητούν ανάκληση των συγχωνεύσεων, μικρότερα τμήματα, ουσιαστική συνεκτίμηση των αναγκών μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες, αποκατάσταση των προβλημάτων στις τοποθετήσεις και κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Η νέα συγκέντρωση της Δευτέρας αναμένεται έτσι να αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο μιας αντιπαράθεσης που ξεπερνά πλέον την απλή αριθμητική των τμημάτων: αφορά το πώς οργανώνεται ένα σχολείο, πόσους μαθητές μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά μία τάξη και τι συμβαίνει όταν οι διοικητικές αλλαγές γίνονται αφού η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ποια αυτοκίνητα οδηγούνται υποχρεωτικά σε απόσυρση έως το 2028;

Νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους

Υπουργείο Παιδείας: 6.500 προσλήψεις αναπληρωτών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση