Με ελλείψεις εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, τη δωρεάν συμμετοχή μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο νέο ψηφιακό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και την εισαγωγή του International Baccalaureate σε δημόσια Λύκεια.
Ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Αγωγής (ΣΥΚΑΓΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς επαρκή στελέχωση των σχολείων. Όπως επισημαίνει, απαιτούνται άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ06, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η σύνδεση της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας με το ΚΠγ, η δωρεάν συμμετοχή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο νέο ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης και η εφαρμογή του IB σε 13 δημόσια λύκεια από το σχολικό έτος 2026–2027 αποτελούν θετικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, χρειάζονται εκπαιδευτικούς, διδακτικές ώρες και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.
Ο ΣΥΚΑΓΕ αναφέρει ενδεικτικά ότι μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Α΄ Πειραιά καταγράφονται 11 κενά πλήρους και 27 μειωμένου ωραρίου στον κλάδο ΠΕ06, ενώ στη Γ΄ Αθήνας τα κενά ξεπερνούν τα 25.
Ακόμη πιο σοβαρή χαρακτηρίζει την εικόνα στην Ειδική Αγωγή. Όπως σημειώνει, στην Α΄ Αθήνας και στη Β΄ Θεσσαλονίκης δεν προσλήφθηκε κανένας εκπαιδευτικός ΠΕ06 στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις τρεις εκπαιδευτικοί.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας από τους εκπαιδευτικούς αυτούς καλείται να καλύψει τρία σχολεία —ένα 9θέσιο, ένα 7θέσιο και ένα 6θέσιο— γεγονός που, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, δεν επιτρέπει ούτε τη σταθερή παρουσία εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα ούτε την κάλυψη των αναγκαίων διδακτικών ωρών.
«Οι εξαγγελίες αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται»
Ο ΣΥΚΑΓΕ υπογραμμίζει ότι η αναβάθμιση της δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε καθυστερημένες προσλήψεις, κατακερματισμένα ωράρια και ελλείψεις προσωπικού. «Οι εξαγγελίες αποκτούν αξία μόνο όταν μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σχολείο και για κάθε μαθητή», σημειώνει χαρακτηριστικά, θέτοντας στο επίκεντρο την εκπαιδευτική ισότητα.
Όπως επισημαίνει, κάθε μαθητής, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς του, πρέπει να έχει πρόσβαση σε επαρκή και ποιοτική διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας μέσα από το δημόσιο σχολείο, χωρίς να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η ανακοίνωση του ΣΥΚΑΓΕ
«ΚΠΓ και IB δεν υλοποιούνται με κενά – Άμεσες προσλήψεις ΠΕ06
Η αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης είναι αναγκαία για το δημόσιο σχολείο. Η σύνδεση της διδασκαλίας με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, η εξαγγελθείσα δωρεάν συμμετοχή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο νέο ψηφιακό ΚΠγ και η εισαγωγή του International Baccalaureate σε δημόσια λύκεια είναι θετικές πρωτοβουλίες.
Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θέλει να συνδέσει το ΚΠγ με όσα διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο. Παράλληλα, το IB εισάγεται από το σχολικό έτος 2026–2027 σε 13 δημόσια λύκεια ως διετές αγγλόφωνο πρόγραμμα.
Για να πετύχουν, όμως, αυτοί οι σχεδιασμοί χρειάζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: επαρκείς ώρες διδασκαλίας, σύγχρονα και κατάλληλα βιβλία και, πάνω απ’ όλα, εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας στα σχολεία.
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Για παράδειγμα, μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Α΄ Πειραιά καταγράφονται 11 κενά πλήρους και 27 μειωμένου ωραρίου στον κλάδο ΠΕ06, ενώ στη Γ΄ Αθήνας τα κενά Αγγλικής Γλώσσας ξεπερνούν τα 25.
Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή. Ενδεικτικά, στην Α΄ Αθήνας και στη Β΄ Θεσσαλονίκης δεν προσλήφθηκε κανένας εκπαιδευτικός ΠΕ06 στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις τρεις εκπαιδευτικοί. Ένας από αυτούς καλείται να καλύψει τρία σχολεία: ένα 9θέσιο, ένα 7θέσιο και ένα 6θέσιο.
Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε σταθερή παρουσία εκπαιδευτικού σε κάθε σχολείο ούτε ο αναγκαίος αριθμός ωρών διδασκαλίας για όλους τους μαθητές. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα. Αντίστοιχα κενά υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας, στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή.
Πώς θα συνδεθεί ουσιαστικά το ΚΠγ με το δημόσιο σχολείο, όταν σε πολλές σχολικές μονάδες δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας; Πώς θα προετοιμαστούν ισότιμα οι μαθητές, όταν οι ώρες διδασκαλίας εξαρτώνται από την περιοχή και το σχολείο στο οποίο φοιτούν; Και πώς υπηρετείται η συμπερίληψη, όταν τα κενά στην Ειδική Αγωγή είναι ακόμη μεγαλύτερα;
Η εισαγωγή του IB και η δωρεάν πιστοποίηση γλωσσομάθειας για τους μαθητές είναι σημαντικοί στόχοι. Δεν μπορούν, όμως, να στηριχθούν σε κενά, καθυστερημένες προσλήψεις και κατακερματισμένα ωράρια. Οι εξαγγελίες αποκτούν αξία μόνο όταν μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σχολείο και για κάθε μαθητή.
Η πιστοποίηση μέσα από το δημόσιο σχολείο πρέπει να αποτελέσει πραγματικό μέτρο εκπαιδευτικής ισότητας. Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του και την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει επαρκώς μια ξένη γλώσσα χωρίς να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Απαιτείται άμεσα:
- να καταγραφούν και να δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά ΠΕ06,
- να καλυφθούν χωρίς περικοπές στις επόμενες φάσεις προσλήψεων,
- να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους ωραρίου,
- να ενισχυθούν οι ώρες διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας,
- να στελεχωθούν επαρκώς η Γενική και η Ειδική Αγωγή,
- να διατεθούν σύγχρονα και κατάλληλα διδακτικά βιβλία και
- να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Ζητούμε, όμως, συνέπεια ανάμεσα στις εξαγγελίες και στην πραγματικότητα των σχολείων.
Το ΚΠΓ δεν συνδέεται με το σχολείο μόνο με μια ανακοίνωση. Συνδέεται όταν κάθε σχολείο διαθέτει εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας και τις απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Το δημόσιο σχολείο δεν γίνεται σύγχρονο απλώς επειδή μιλά για το IB, ούτε συμπεριληπτικό επειδή επικαλείται τις ίσες ευκαιρίες. Γίνεται σύγχρονο και πραγματικά συμπεριληπτικό όταν εξασφαλίζει σε όλους τους μαθητές, με ή χωρίς αναπηρία, πλήρη, σταθερή και ποιοτική διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας. Γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες προσλήψεις ΠΕ06 τώρα, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή.»