Κλήρωσε η φορολοταρία Ιουνίου - Ποιοι κερδίζουν έως 50.000€

Εκπαίδευση 0

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Σημαντικό να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη στέγαση των αναπληρωτών» - Εγκαινιάστηκε το 5ο Κέντρο Καινοτομίας στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Με πυρετώδεις ρυθμούς και ένα ιδιαίτερα γεμάτο πρόγραμμα συνεχίζεται η επίσημη περιοδεία της Σοφίας Ζαχαράκη στο Ηράκλειο.

 Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε κρίσιμες εκπαιδευτικές υποδομές της περιοχής, ενώ εγκαινίασε και το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής εκπαίδευσης.

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία

Στο επίκεντρο της υπουργικής επίσκεψης βρέθηκαν οι νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα ανακαίνισης «Μαριέττα Γιαννάκου», καθώς και το ΚΕΔΑΣΥ Ηρακλείου. 

Ξεχωριστό σταθμό αποτέλεσαν τα νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία στα Δειλινά, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία

Νωρίτερα, η Σοφία Ζαχαράκη είχε επισκεφθεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον περιφερειακό διευθυντή, Μανώλη Καρτσωνάκη.

Εγκαίνια για το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης στις Βούτες

Κεντρικός άξονας της παρουσίας της Υπουργού στο νησί ήταν τα λαμπερά εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης, το οποίο αποτελεί το πέμπτο από τα συνολικά 13 αντίστοιχα κέντρα τεχνολογίας που ιδρύονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση της χώρας. Η νέα δομή στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία

Κατά την τελετή του αγιασμού, ο οποίος τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, η κ. Ζαχαράκη εστίασε στη σημασία της βιωματικής μάθησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των σχολείων. Όπως εξήγησε, η νέα αυτή δομή, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα προσφέρει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σενάρια και σύγχρονα εργαλεία, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να πειραματιστούν με την εκπαιδευτική ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τους τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D printers) και τον προγραμματισμό.

Σοφία Ζαχαράκη στο Ηράκλειο: Από το νέο Κέντρο Καινοτομίας και τις φοιτητικές εστίες, στα Ωνάσεια Σχολεία

Το Κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους 1.300 διαδραστικούς πίνακες και τα 6.500 σετ ρομποτικής που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις σχολικές μονάδες του Ηρακλείου. Μετά το πέρας των εγκαινίων, μαθητές του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας έκλεψαν τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες τρισδιάστατης σάρωσης.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και το στεγαστικό πρόβλημα των αναπληρωτών

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εκτενώς και στις θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, υπενθυμίζοντας ότι από το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

Ωστόσο, αναγνώρισε ως μείζον ζήτημα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και στέγασης που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές, σημειώνοντας «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και για τη διαμονή και στέγαση των αναπληρωτριών και αναπληρωτών». Σημείωσε μάλιστα ότι η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίζει έμπρακτα όσους μετακινούνται για να υπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο.

Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και το «πολλαπλό βιβλίο»

Σχετικά με τις κτιριακές υποδομές, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι πέρυσι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση σε 15 σχολεία στο Ηράκλειο, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε ακόμη 8 σχολικές μονάδες μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Ο συνολικός εθνικός σχεδιασμός προβλέπει κτιριακές παρεμβάσεις σε περισσότερα από 2.000 σχολεία έως το 2029.

Τέλος, αναφορικά με τα νέα σχολικά εγχειρίδια, γνωστοποίησε ότι τρέχει κανονικά η διαδικασία επιλογής μέσω του συστήματος του πολλαπλού βιβλίου, με απώτερο στόχο έως τον Σεπτέμβριο του 2027 να έχει ανανεωθεί πλήρως το εκπαιδευτικό υλικό από την Α' Δημοτικού έως και την Α' Λυκείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, τοπικοί βουλευτές, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ, καθώς και ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Η περιοδεία ολοκληρώνεται με θεσμικές συναντήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, στελέχη της ΔΕΕΠ Ηρακλείου, και συμμετοχή σε ακαδημαϊκή εκδήλωση για τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση