Το ΑΣΕΠ άνοιξε τις αιτήσεις για τη δημιουργία των νέων πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης, με την υποβολή αιτήσεων για τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026.
Ωστόσο, η αίτηση στο ΑΣΕΠ είναι μόνο το πρώτο βήμα. Για να προσμετρηθούν τα προσόντα σας, η διαδικασία «κλειδώνει» μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού (ΟΠΣΥΔ).
Υπενθυμίζεται ότι στο ΟΠΣΥΔ υποβάλουν αιτήσεις όσοι κάνουν εγγραφή για πρώτη φορά και όσοι έχουν να προσθέσουν ή να επικαιροποίησουν στοιχεία στον φάκελο τους.
Η αίτηση στο ΑΣΕΠ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 στις 14:00. Την ίδια στιγμή, τρέχει η διαδικασία στο ΟΠΣΥΔ, όπου οι υποψήφιοι των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ73 και ΠΕ79 (για την 1ΓΕ) καθώς και της Δευτεροβάθμιας (για τη 2ΓΕ) πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να μεταφορτώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις στο ΟΠΣΥΔ θα παραμείνουν ενεργές έως και την Παρασκευή, 29 Μαΐου.
Η διαδικασία ενημέρωσης του φακέλου στο ΟΠΣΥΔ είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενταχθούν στους νέους πίνακες. Το σύστημα επιτρέπει την υποβολή αιτημάτων επικαιροποίησης στοιχείων, ώστε ο ψηφιακός φάκελος του κάθε εκπαιδευτικού να είναι πλήρως ενημερωμένος και σε συμφωνία με τα όσα δηλώθηκαν στην αίτηση του ΑΣΕΠ.
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής, τα πρώτα βήματα στο ΟΠΣΥΔ
Δικαίωμα υποβολής αιτημάτων επικαιροποίησης στο ΟΠΣΥΔ έχουν αποκλειστικά όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026.
Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα του ΟΠΣΥΔ, ο χρήστης πρέπει να κατευθυνθεί στο κεντρικό μενού και να επιλέξει την ενότητα «Φάκελος».

Μέσα στην ενότητα του φακέλου, εμφανίζεται η καρτέλα «Επικαιροποίηση φακέλου», η οποία αποτελεί το «κλειδί» για την έναρξη της διαδικασίας. (Εικόνα)

Σύνδεση με την αίτηση στο ΑΣΕΠ
Πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, το σύστημα απαιτεί την καταχώριση των στοιχείων της αίτησης που υποβλήθηκε στο ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει:
- Τον αριθμό της προκήρυξης
- Τον κλάδο
- Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης ΑΣΕΠ
- Την ημερομηνία υποβολής της
Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε περισσότερες από μία προκηρύξεις ή κλάδους, πρέπει να προσθέσει τα αντίστοιχα στοιχεία για κάθε μία ξεχωριστά.

Πώς γίνεται η προσθήκη δικαιολογητικών
Πατώντας το κουμπί «Προσθήκη», ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη μεταφόρτωση των αρχείων του.
Στο αναδυόμενο παράθυρο, πρέπει να οριστούν:
Επιλέγετε τι είδους προσόν θέλετε να προσθέσετε (π.χ. Τίτλοι Σπουδών, Μεταπτυχιακά, Ξένες Γλώσσες).
Μια σύντομη αναφορά στο έγγραφο.
Το αρχείο πρέπει να είναι αποκλειστικά σε μορφή .pdf.
Μπορείτε να υποβάλετε μόνο ένα αίτημα για κάθε αντίστοιχο πεδίο. Για παράδειγμα, αν έχετε προϋπηρεσία πολλών ετών, όλα τα σχετικά έγγραφα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο αρχείο .pdf.
Το κάθε αρχείο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4MB, ενώ το σύνολο όλων των αιτημάτων σας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15MB.
Αν ανεβάσετε νέο αρχείο σε ένα πεδίο που έχει ήδη μεταφορτωμένο έγγραφο, το παλιό θα διαγραφεί αυτόματα.
Όταν το αρχείο μεταφορτωθεί επιτυχώς, εμφανίζεται ένα πράσινο πλαίσιο επιβεβαίωσης. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει «Προβολή» ή «Λήψη» του αρχείου για να βεβαιωθεί ότι ανέβηκε το σωστό έγγραφο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα αιτήματα εμφανίζονται σε λίστα, όπου μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξή τους (αν είναι «Διεκπεραιωμένα») και την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Στον πίνακα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί περιγράφονται:
οι ενέργειες όπου παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης ή και διαγραφής των αιτημάτων με τα αντίστοιχα εικονίδια
το πεδίο προς αλλαγή
το όνομα και το μέγεθος του μεταφορτωμένου αρχείου
η ένδειξη διεκπεραιωμένο
η ημερομηνία υποβολής αιτήματος
η υπηρεσία τελευταίας ενημέρωσης
η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης
η απάντηση της υπηρεσίας
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Μιχάλης Τσιλιβάκος