Από την 1η έως τις 4 Απριλίου 2026 θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της 111ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν ο Εθνικός Διάλογος για την Αρχιτεκτονική του Λυκείου και το Εθνικό Απολυτήριο, καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέου υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας.
Οικοδεσπότης της Συνόδου θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλης Σφακιανάκης, ενώ στις εργασίες θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων και στελεχών της ανώτατης εκπαίδευσης από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα της 111ης Συνόδου Πρυτάνεων
Τετάρτη 1 Απριλίου 2026
Η πρώτη ημέρα των εργασιών περιλαμβάνει εξειδικευμένες συναντήσεις διοικητικών και ακαδημαϊκών στελεχών των πανεπιστημίων:
91η Συνάντηση Προϊσταμένων ΜΟΔΥ και στελεχών των ΕΛΚΕ (με προαιρετική συμμετοχή των προέδρων των ΕΛΚΕ)
1η Συνάντηση Προϊσταμένων ΜΟΔΙΠ
7η Συνάντηση Εκπροσώπων Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας
Πέμπτη 2 Απριλίου 2026
Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές σύνοδοι αντιπρυτάνεων:
42η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Φοιτητικών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, καθώς και Αντιπρυτάνεων Διοικητικών Υποθέσεων
31η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
96η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και 3η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ψηφιακής Διακυβέρνησης
8η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Καινοτομίας, Διεθνοποίησης και Συνεργασιών
2η Σύνοδος Εκτελεστικών Διευθυντών
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026
Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια της 111ης Συνόδου Πρυτάνεων, με τη συμμετοχή και των αντιπρυτάνεων, ενώ θα ακολουθήσει κλειστή συνάντηση των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.
Σάββατο 4 Απριλίου 2026
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Στις θεματικές συνεδρίες αναμένεται να συμμετάσχουν και στελέχη άλλων υπουργείων, με στόχο να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν:
τη λειτουργία των πανεπιστημίων
την έρευνα και την καινοτομία
τη χρηματοδότηση και τον προγραμματισμό
τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο Λύκειο.
Η φετινή Σύνοδος Πρυτάνεων πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται μπροστά σε νέες αλλαγές. Από τη μία πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη ο Εθνικός Διάλογος για το Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο, ενώ από την άλλη προωθείται ο σχεδιασμός για μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Λεωνίδας Βουρλιώτης