Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολή του ΑΠΘ με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Με την παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή ίδρυσης της Επώνυμης Έδρας, με τίτλο: «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος - Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός του Ελληνισμού της Ανατολής (11ος–20ός αιώνας)», την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 11:00, στο Β’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η νέα Επώνυμη Έδρα ιδρύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς και την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου (Αποστολίδη), διακεκριμένου ιεράρχη και μελετητή της εκκλησιαστικής ιστορίας του Πόντου και της Ανατολής.

Η Έδρα λειτουργεί στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και έχει, μεταξύ άλλων, σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας στην εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής (11ος–20ός αιώνας), προσελκύοντας φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες και συνάπτοντας συνεργασίες με επιστημονικούς και πολιτισμικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επίσης, στόχος της Έδρας είναι η μελέτη περιοχών, όπως η Καππαδοκία, η Ιωνία, ο Πόντος και η Παρευξείνια Ζώνη, καθώς και της προσφυγικής μνήμης, της πνευματικής ζωής, της εκκλησιαστικής οργάνωσης και της πολιτισμικής παρουσίας των Ελλήνων στις περιοχές αυτές.

Μέσα από το ερευνητικό και εκπαιδευτικό της έργο, η Έδρα φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ως διεθνούς κέντρου αναφοράς για τη μελέτη της βυζαντινής και νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Η Έδρα θα υποστηρίζεται με ετήσια χρηματοδότηση από τους συμβαλλόμενους εκκλησιαστικούς φορείς και σύντομα θα στελεχωθεί με μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη είχε χθες ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Στέλλα Μιχάλογλου.
Συνάντηση Βρεττάκου - Παπαδομαρκάκη: Στο επίκεντρο τα σχολεία στο Κερατσίνι
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας είχε ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος
Συνάντηση Βρεττάκου - Παπαδομαρκάκη: Στο επίκεντρο τα σχολεία στο Κερατσίνι
μαθητές στο σχολείο
Όρια, ελευθερία και διάλογος: Ποιο στυλ ανατροφής βοηθά πραγματικά τα παιδιά;
Η συνεργασία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός συνεκτικού παιδαγωγικού πλαισίου
Όρια, ελευθερία και διάλογος: Ποιο στυλ ανατροφής βοηθά πραγματικά τα παιδιά;