Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Οι φοιτητές της Καλών Τεχνών έστησαν συλλογική κουζίνα μετά το λουκέτο στη Λέσχη - Σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων

Σε δεινή θέση περιέρχεται η καθημερινότητα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), καθώς η επαναλειτουργία του Ιδρύματος μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές συνοδεύτηκε από ένα ακόμη «λουκέτο» στη Λέσχη Σίτισης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων (ΣΔΕΠ ΑΣΚΤ), η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κρίση στη διαχείριση και τον προγραμματισμό των τελευταίων ετών.

Οι διδάσκοντες μεταφέρουν μια εικόνα λειτουργικής απορρύθμισης, σημειώνοντας ότι η σίτιση των φοιτητών αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιοι οι φοιτητές αναλαμβάνουν δράση για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το «μπάλωμα» των 49 ημερών και οι απευθείας αναθέσεις

Το πλέον κρίσιμο σημείο της καταγγελίας αφορά τη νέα πρόσκληση για την ανάδειξη αναδόχου στο φοιτητικό εστιατόριο. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τη λειτουργία της σίτισης για το ελάχιστο χρονικό διάστημα των 49 ημερών.

Σύμφωνα με τους διδάσκοντες, η επιλογή αυτή επιβεβαιώνει ότι η σίτιση δεν αντιμετωπίζεται ως σταθερή υποχρέωση του Ιδρύματος, αλλά ως προσωρινό «μπάλωμα».

Η συστηματική προσφυγή σε απευθείας αναθέσεις, αντί για ανοιχτούς διαγωνισμούς, έχει προκαλέσει αδιέξοδα όχι μόνο στη σίτιση, αλλά και στην καθαριότητα και τη φύλαξη. Όπως τονίζει ο ΣΔΕΠ, η επίκληση «έκτακτων επιχορηγήσεων» χαρακτηρίζεται ως παραπλανητική, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα δομικά προβλήματα υποδομών της Σχολής.

askt

Φοιτητές: Συλλογική κουζίνα αντί για την κλειστή Λέσχη

Η έλλειψη πρόσβασης στο εστιατόριο οδήγησε τους φοιτητές της ΑΣΚΤ σε μια κίνηση με έντονο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα.

Τη Δευτέρα 12.01.2026, οργάνωσαν πρωτοβουλία αλληλεγγύης και συλλογική κουζίνα εντός της Σχολής, μαγειρεύοντας οι ίδιοι σε αντιπαραβολή με την κλειστή Λέσχη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κίνηση αυτή αναδεικνύει έμπρακτα ότι η σίτιση αποτελεί θεμελιώδη όρο για την ισότιμη συμμετοχή στην ακαδημαϊκή ζωή.

Στο «κάδρο» των ευθυνών ο Σύλλογος Διδασκόντων τοποθετεί ευθέως το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΣΚΤ, καλώντας το να εγγυηθεί τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια. Μάλιστα, υπενθυμίζεται η σοβαρή θεσμική κρίση του Οκτωβρίου 2025, όταν τρία εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου παραιτήθηκαν, δηλώνοντας δημόσια ότι αδυνατούν να ασκήσουν τον ρόλο τους.

«Η σιωπή και η αδράνεια δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ουδέτερες στάσεις», τονίζει ο ΣΔΕΠ ΑΣΚΤ, απευθύνοντας έκκληση για εγρήγορση με σκοπό την προάσπιση της αξιοπρέπειας και του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπουλινγκ
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Ανησυχία μετά την επίθεση σε καθηγητή: «Παιδιά των πολλαπλών κρίσεων»
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Τσικνοπέμπτη, σουβλάκια
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία
Πώς γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη 2026 τα σχολεία -Τι επιτρέπεται και τι όχι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία