Μανώλης Κουτούζης
Ο Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απαντά στις καταγγελίες αποφοίτων για «πτυχία δύο ταχυτήτων» και «ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα» – Τι δηλώνει για τη μετονομασία του προγράμματος «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός»

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία αποφοίτων του Προγράμματος Σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» (ΕΠΟ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ο Πρύτανης του ΕΑΠ, κ. Μανώλης Κουτούζης, δίνει την επίσημη απάντησή του στο alfavita.gr, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του ιδρύματος.

«Είναι πάγια πρακτική του ΕΑΠ να μην απαντά σε ανώνυμες επιστολές. Εντούτοις, επειδή η επιστολή θίγει ζήτημα που αφορά στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ΕΑΠ και κατανοούμε την αγωνία των αποφοίτων του Προγράμματος Σπουδών ΕΠΟ, κατ’ εξαίρεση επισημαίνονται τα παρακάτω», αναφέρει ο κ. Κουτούζης.

«Δεν μπορεί να κατηγορείται ένα Πρόγραμμα Σπουδών επειδή εξελίσσεται»

Ο Πρύτανης υπερασπίζεται τη μετονομασία του προγράμματος ΕΠΟ σε «Ευρωπαϊκές Σπουδές: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτισμός», τονίζοντας ότι πρόκειται για φυσική ακαδημαϊκή εξέλιξη και όχι για αλλαγή ταυτότητας ή υποβάθμιση του πτυχίου.

«Δεν μπορεί να κατηγορείται ένα Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) επειδή εξελίσσεται· το αντίθετο θα ήταν πρόβλημα! Πολύ περισσότερο όταν η μετονομασία του ΠΣ ΕΠΟ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ορθότερης στόχευσης στο επιστημονικό πεδίο του ΠΣ, μετά την επικαιροποίηση της ύλης πολλών Θεματικών και τη σταδιακή μετονομασία τριών εξ αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει, η αλλαγή τίτλου δεν συνεπάγεται «μεταβολές στο καθαυτό επιστημονικό πεδίο του προγράμματος», ενώ γίνεται σαφές ότι το ίδρυμα δεν προχώρησε σε αλλαγές περιεχομένου που να διαφοροποιούν τα προσόντα των αποφοίτων.

«Αναγκαία η αντιστοίχιση του πτυχίου για οποιαδήποτε απάντηση»

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αποφοίτων για επαγγελματικά δικαιώματα και ένταξη σε εκπαιδευτικούς κλάδους, ο Πρύτανης ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ΕΑΠ.

«Οποιοδήποτε αίτημα των αποφοίτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να απαντηθεί παρά μόνο μετά την αντιστοίχιση του πτυχίου του ΠΣ ΕΠΟ με ΠΕ σχετικό με ανάλογα Προγράμματα Σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ΕΑΠ θα ενημερώσει «για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη» τους ενδιαφερόμενους.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρύτανη στο alfavita.gr

«Είναι πάγια πρακτική του ΕΑΠ να μην απαντά σε ανώνυμες επιστολές. Εντούτοις, επειδή η επιστολή θίγει ζήτημα που αφορά στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ΕΑΠ και κατανοούμε την αγωνία των αποφοίτων του Προγράμματος Σπουδών ΕΠΟ, κατ' εξαίρεση επισημαίνονται τα παρακάτω:

Δεν μπορεί κατηγορείται ένα Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) επειδή εξελίσσεται· το αντίθετο θα ήταν πρόβλημα! Πολύ περισσότερο όταν η μετονομασία του ΠΣ ΕΠΟ («Ευρωπαϊκές Σπουδές: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτισμός» από «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός») υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ορθότερης στόχευσης στο επιστημονικό πεδίο του ΠΣ, μετά την επικαιροποίηση της ύλης πολλών Θεματικών και τη σταδιακή μετονομασία τριών εξ αυτών. Η μετονομασία δεν επιφέρει, όμως, μεταβολές στο καθαυτό επιστημονικό πεδίο του ΠΣ ΕΠΟ.

Οποιοδήποτε αίτημα των αποφοίτων δεν μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί / απαντηθεί παρά μόνο μετά την αντιστοίχιση του πτυχίου του ΠΣ ΕΠΟ με ΠΕ σχετικό με ανάλογα Προγράμματα Σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη είναι προφανές ότι το ΕΑΠ θα ενημερώσει τους/τις ενδιαφερόμενους/ες.»

«Αναμένουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και ουσιαστικές ενέργειες»

Υπενθυμίζεται ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος ΕΠΟ είχαν αποστείλει στο alfavita.gr εκτενή ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τη μετονομασία του προγράμματος και τη δημιουργία, όπως υποστηρίζουν,πτυχίων δύο ταχυτήτων.

Οι απόφοιτοι ζητούν επίσημες απαντήσεις από το ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για την ισοτιμία των τίτλων, τη δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποίησης, αλλά και την προοπτική ένταξής τους σε εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ.

«Αναμένουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και ουσιαστικές ενέργειες για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα», δηλώνουν οι πτυχιούχοι, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν «περαιτέρω απαξίωση του πτυχίου τους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxolikoi nosileutes
Σχολικοί νοσηλευτές κατά επισκεπτών υγείας: Διαφωνία για τις προσλήψεις στον κλάδο ΠΕ25
Ο ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΝΟ κάνει λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες, απουσία νομικής βάσης και παραπλανητική χρήση επαγγελματικών τίτλων
Σχολικοί νοσηλευτές κατά επισκεπτών υγείας: Διαφωνία για τις προσλήψεις στον κλάδο ΠΕ25
astinomia
Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη 13χρονου στο 23ο Γυμνάσιο Αθηνών
Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για «βίαιη και παράτυπη κράτηση» – Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας
Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη 13χρονου στο 23ο Γυμνάσιο Αθηνών
sklavenitis_12.jpg
Σκλαβενίτης: Νέες προσλήψεις σε καταστήματα – Δείτε σε ποιες περιοχές ανοίγουν θέσεις
Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενισχύει το δίκτυό της με νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα
Σκλαβενίτης: Νέες προσλήψεις σε καταστήματα – Δείτε σε ποιες περιοχές ανοίγουν θέσεις
προσληψεις εκπαιδευτικων
«Όχι στην καταστολή της φωνής των μαθητών» – Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας καταγγέλλει οδηγία της Δ΄ Αθήνας
Καταγγελία της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας για οδηγία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας προς τα υπό κατάληψη σχολεία
«Όχι στην καταστολή της φωνής των μαθητών» – Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας καταγγέλλει οδηγία της Δ΄ Αθήνας