Παύλος Φύσσας
Μαθητικές δράσεις στα σχολεία για να τιμηθεί η μνήμη του Παύλου Φύσσα και να σταλεί μήνυμα κατά του φασισμού

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2025 από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και οι μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας ετοιμάζουν πολύμορφες δράσεις για να στείλουν μήνυμα ενάντια στον φασισμό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλα τα σχολεία να αφιερώσουν την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου σε συμβολικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες, όπως ενός λεπτού σιγή στην πρωινή προσευχή, συνθήματα με σχολικές τσάντες, πανό, γκράφιτι και στένσιλ. «Τιμούμε τη μνήμη του Παύλου και όλων των θυμάτων των ναζί εγκληματιών. Σηκώνουμε ξανά το ανάστημά μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση στο Κερατσίνι – Πορεία στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Πέρα από τις δράσεις στα σχολεία, οι μαθητές προαναγγέλλουν μαζική παρουσία στη συγκέντρωση στις 17:30 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στην οδό Π. Φύσσα 60 στο Κερατσίνι, με πορεία προς το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η κινητοποίηση αναμένεται να έχει έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα, καθώς οι νεολαίοι θέλουν να υπογραμμίσουν ότι «ο φασισμός δεν έχει θέση ούτε στα σχολεία, ούτε στις γειτονιές μας».

Οργή για τις αποφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής

Οι μαθητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την πρόσφατη αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και άλλων καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής. Στο κείμενό τους σημειώνουν: «Πάρτε πίσω την απόφαση αποφυλάκισης. Οι φασίστες δεν χωρούν πουθενά – θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους».

Τονίζουν ότι οι αποφυλακίσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να «πέσουν στα μαλακά» οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλα τα 5μελή και 15μελή, αλλά και κάθε μαθητή ξεχωριστά, να δώσουν μαζικό «παρών» στις δράσεις και στη συγκέντρωση, υπογραμμίζοντας πως η μνήμη του Παύλου Φύσσα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον συνεχή αγώνα απέναντι στον φασισμό και τη βία.

Όπως αναφέρουν, «δεν θα αφήσουμε να χυθεί ξανά το δηλητήριο του μίσους στα σχολεία μας, ο φασισμός δεν είναι απλά μια ιδεολογία – είναι εργαλείο καταστολής απέναντι σε όσους σηκώνουν κεφάλι».Μνήμη και ευθύνη

Δώδεκα χρόνια μετά τη νύχτα που συγκλόνισε την Ελλάδα, η νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Ούτε στη λήθη, ούτε στην ανοχή. Ο Παύλος ζει στους αγώνες μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

«Μας προκαλούν ξανά! Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την 18η Σεπτέμβρη 2013, ημέρα που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονούταν από τους ναζί, μαχαιροβγάλτες, ΧΑγίτες, το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του ναζί και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου!!

Παράλληλα το καλοκαίρι αποφάσισαν να αποφυλακίσουν και άλλους δύο ΧΑγίτες, στελέχη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, τον Παναγιώταρο και τον Παππά και ετοιμάζονται να βγάλουν και τον Κασιδιάρη! Δεν ξεχνάμε ότι: πριν 12 χρόνια οι ίδιοι μαχαιροβγάλτες χρυσαυγίτες, τα κατακάθια της κοινωνίας, επιτέθηκαν και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, δολοφόνησαν τον εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, επιτέθηκαν στους αγωνιστές εργάτες- μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα!

Θα μας βρουν ξανά οργανωμένους απέναντι τους!

Δεν είναι τυχαία καμία αποφυλάκιση, δεν είναι τυχαία η προσπάθεια να «πέσουν στα μαλακά» οι ΧΑγίτες. Ο φασισμός είναι όπλο που χρησιμοποιεί το σύστημα για να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, όσους σηκώνουν κεφάλι, όσους αμφισβητούν την πολιτική των κερδών και των πολέμων, δηλαδή όλους εμάς!

Γι΄ αυτό καλούμε τους μαθητές όλων των σχολείων να απαντήσουν! Να δυναμώσει ο αγώνας μας, για να μη βρίσκει χώρο να χυθεί το δηλητήριο του φασισμού πουθενά, ούτε στα σχολεία μας, ούτε στις γειτονιές που μεγαλώσαμε και ζούμε.

Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε θέση όλοι εμείς που:

Φωνάξαμε «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»! Γιατί θέλουν να μας πείσουν ότι για τα προβλήματά μας, για το χάλι του σχολείου μας και τα ζόρια των γονιών μας, φταίει ο συμμαθητής από το δίπλα θρανίο, ο πρόσφυγας, ο κατατρεγμένος και όχι το σύστημα που θυσιάζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων!

Δεν θέλουμε η χώρα μας να συμμετέχει στους πολέμους, να συνεργάζεται με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και να είναι συνένοχη για την εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού! Δεν ανεχόμαστε τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια ΝΑΤΟ ΗΠΑ ΕΕ που μας βάζουν στο στόχαστρο του κινδύνου, απαιτούν τεράστιες πολεμικές δαπάνες, για να στέλνει εκτός συνόρων φαντάρους και όπλα. Δε θέλουμε να ρισκάρουμε τις ζωές και το μέλλον μας για να αυξάνουν λίγοι τα κέρδη τους.

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια για μια καλύτερη ζωή, δείχνουμε αλληλεγγύη σε κάθε συμμαθητή μας που την έχει ανάγκη, μας ενώνει το «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Συμφωνούμε ότι πρέπει όλοι μαζί σαν μια γροθιά να αγωνιστούμε για το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη, που δεν θα μας εξοντώνει αλλά θα μας μορφώνει ολόπλευρα. Κόντρα στα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας που πραγματικά δεν σταματάει να μας επιτίθεται. Σε αυτόν τον αγώνα είναι απαραίτητοι όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, φύλου, ομάδας, που ονειρευόμαστε ένα καλύτερο σχολείο σε μια καλύτερη κοινωνία.

Στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα, η μέρα της δολοφονίας του Παύλου να θυμίσει σε φασίστες και αφεντικά ότι θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

Καλούμε όλες τις Συντονιστικές Επιτροπές, όλα τα 5μελή και 15μελή, όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας:

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη να είναι μέρα δράσης για όλα τα σχολεία! Κρατάμε ενός λεπτού σιγή στην προσευχή στη μνήμη του Παύλου και όλων των θυμάτων των εγκληματιών ναζί! Γράφουμε συνθήματα, φτιάχνουμε πανό, γκράφιτι, στένσιλ, σχηματίζουμε συνθήματα με τις τσάντες μας.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση στο Κερατσίνι την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ., στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π.Φύσσα 60) με πορεία στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Διεκδικούμε:

Να επιστρέψει τώρα στη φυλακή ο ναζί – εγκληματίας Ν. Μιχαλολιάκος στη φυλακή και οι άλλοι αποφυλακισμένοι εγκληματίες χρυσαυγίτες

Να μην επιτραπεί η αποφυλάκιση του Κασιδιάρη.

Να ολοκληρωθεί η δίκη και να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους.

Ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά!

Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα