Σχολικά είδη: Τα μικρά βιβλιοπωλεία στο περιθώριο – Νέα σύγκρουση με κυβέρνηση και σούπερ μάρκετ
«Για ακόμη μια χρονιά, τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία καλούνται να "παίξουν" με σημαδεμένη τράπουλα»

Στο στόχαστρο των μικρών συνοικιακών βιβλιοπωλείων βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά η κυβερνητική πολιτική γύρω από τα σχολικά είδη.

Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Βιβλιοχαρτοπωλών Αττικής και Περιχώρων (ΣΒΕΑΠ), η δημόσια συζήτηση για τις τιμές στα σχολικά έχει στηθεί σε βάρος τους, με τα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα ως «οικονομικότερη λύση» και την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται αποκλειστικά μαζί τους.

Την ίδια ώρα, οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς βιβλίου, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, πιέζονται ασφυκτικά από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις περιορισμένες επιλογές για τη διάθεση των επιταγών της ΔΥΠΑ.

Ο ΣΒΕΑΠ κάνει λόγο για μια πολιτική που «παίζει με σημαδεμένη τράπουλα», απαξιώνοντας τους μικρούς επαγγελματίες και οδηγώντας τον τζίρο σε λίγους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΒΕΑΠ

«Για ακόμη μια χρονιά, τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία καλούνται να «παίξουν» με σημαδεμένη τράπουλα.

Προτού καν ολοκληρωθεί ο μήνας Αύγουστος, μερικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία φόβου γύρω από τις αυξήσεις τιμών, παρουσιάζοντας τα σχολικά είδη ως ακριβότερα από ποτέ και στρέφοντας τους καταναλωτές προς τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα ως «οικονομικότερες» επιλογές.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η κυβέρνηση επιλέγει σε επίσημο επίπεδο να συνομιλήσει αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για τη δέσμευσή τους να μην αυξήσουν τις τιμές στα σχολικά είδη, απαξιώνοντας πλήρως τους μικρούς βιβλιοπώλες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και τον βασικό προμηθευτή της ελληνικής αγοράς βιβλίου.

Παράλληλα, ενώ τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, που φτάνουν μέχρι και το 19%, πιέζουν ασφυκτικά τις μικρές επιχειρήσεις, το αφήγημα περί αυξήσεων στα σχολικά είδη περιορίζεται σε μονοψήφιες (1,2%) ποσοστιαίες μονάδες, με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τη συγκέντρωση του τζίρου στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΠΟΕΒ εκφράζει τη έντονη διαμαρτυρία της για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία για μια ακόμη φορά υιοθετεί πολιτικές εχθρικές προς τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Η δυνατότητα εξαγοράς των επιταγών της ΔΥΠΑ μόνο στα πολυκαταστήματα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αδιαφορία, υπονομεύει τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Καλούμε όλους τους συλλόγους βιβλιοπωλών να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενημέρωσης του κοινού και να αντιταχθούν συλλογικά στην πολιτική αυτή, η οποία στερεί το εισόδημα από τα μικρά βιβλιοπωλεία και επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στον κλάδο.

Το ΔΣ του ΣΒΕΑΠ»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kiranakis.jpg
Κυρανάκης: «Όσο διαρκεί ο πόλεμος, οι τιμές στα εισιτήρια θα αυξάνονται»
«Θα επιχειρήσουμε συγκράτηση τιμών», λέει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αλλά προειδοποιεί «αν η σύρραξη μεγαλώσει, έρχονται δυσκολίες»
Κυρανάκης: «Όσο διαρκεί ο πόλεμος, οι τιμές στα εισιτήρια θα αυξάνονται»
σφετσας
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ και θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα
ptisi.jpg
ΥΠΕΞ: Ειδική πτήση από Ντουμπάι για Έλληνες με κατοικίδια – Λίγες οι θέσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει πτήση για Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλιώς λόγω των ζώων τους — Περιορισμένες θέσεις και...
ΥΠΕΞ: Ειδική πτήση από Ντουμπάι για Έλληνες με κατοικίδια – Λίγες οι θέσεις
διακριση
ΠΑΔΑ: Βράβευση πρωτοετούς φοιτήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής με το «Βραβείο Αριστείας» του ΙΚΥ
Η διάκριση απονεμήθηκε στη Μαρία Λογοθέτη, η οποία ξεχώρισε για την εξαιρετική της επίδοση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025
ΠΑΔΑ: Βράβευση πρωτοετούς φοιτήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής με το «Βραβείο Αριστείας» του ΙΚΥ