Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας: «Όχι άλλη απαξίωση» – Ζητούν προσλήψεις από την α’ φάση και πλήρες ωράριο
Διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης και πλήρους ωραρίου από την ΠΕΚΑΓΕΠΕ – Σαφές μήνυμα προς το ΥΠΑΙΘΑ ενόψει της α’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών/τριών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) παρεμβαίνει ενόψει της πρώτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2025-2026, απαιτώντας άμεσες και δίκαιες τοποθετήσεις στον κλάδο ΠΕ07, με πλήρες ωράριο.

«Ως ΔΣ απαιτούμε την ίση μεταχείριση όλων των κλάδων και διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή οποιασδήποτε δεύτερης ξένης γλώσσας για όλους τους μαθητές στα ελληνικά δημόσια σχολεία», τονίζει η ΠΕΚΑΓΕΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικής στήριξης τόσο της γερμανικής όσο και της γαλλικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, το Δ.Σ. καταγγέλλει τη συστηματική υποβάθμιση του κλάδου ΠΕ07, τη συνεχιζόμενη τακτική προσλήψεων αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου σε βάρος των πλήρους, και την καταστρατήγηση της σειράς στους πίνακες, γεγονός που – όπως επισημαίνεται – οδηγεί σε άνιση μεταχείριση, επαγγελματική ανασφάλεια και εκπαιδευτική ασυνέχεια.

«Επιτέλους να σταματήσει η απαξίωση του κλάδου μας από το Υπουργείο Παιδείας και να λάβει τη θέση που του αξίζει στη Δημόσια Εκπαίδευση», καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας το ΥΠΑΙΘΑ να διασφαλίσει έγκαιρα τη διδασκαλία της γερμανικής σε όλους τους μαθητές που την επέλεξαν, με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών/τριών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)

ΔΣ ΠΕΚΑΓΕΠΕ: Προσλήψεις αναπληρωτών από την α’ φάση και με πλήρες ωράριο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών/ τριών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Ως ΔΣ απαιτούμε την ίση μεταχείριση όλων των κλάδων και διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή οποιασδήποτε δεύτερης ξένης γλώσσας για όλους τους μαθητές στα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από το Διοικητικό Συμβούλιο επιστημονικές προτάσεις αλλά και δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ως γνωστόν οι ξένες γλώσσες ενισχύουν τη γνωστική ανάπτυξη και τη γλωσσική ευελιξία, καλλιεργούν το σεβασμό, την ανοχή και την ενσυναίσθηση, ενώ οι μαθητές/τριες που ξεκινούν Β’ ξένη γλώσσα πριν τα 10 έτη έχουν υψηλότερα επίπεδα επίδοσης και διατηρούν το ενδιαφέρον τους έως την ενηλικίωση. Επίσης η ισχυρή παρουσία της Β’ ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο μειώνει την εξάρτηση από την ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση και αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο. Η παρούσα κατάσταση υπονομεύει τη στρατηγική της Ε.Ε. για εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με πιστοποίηση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η διδασκαλία δύο ή και τριών γλωσσών είναι καθεστώς και θεσμικά κατοχυρωμένη.

Όμως η κάθε ξένη γλώσσα (στην προκειμένη περίπτωση γαλλικά και γερμανικά) πρέπει να έχει τη θέση που της αξίζει στο δημόσιο σχολείο, κάτι που δε φαίνεται με τα τωρινά δεδομένα από το ΥΠΑΙΘΑ.

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η α’ φάση αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2025-26. Το ΔΣ της ΠΕΚΑΓΕΠΕ απαιτεί να καλυφθούν όλα τα κενά του κλάδου ΠΕ07 από την α’ φάση και με πλήρες ωράριο τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όμως παρατηρείται το γεγονός πολλοί συνάδελφοι/ πολλές συναδέλφισσες να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ). Πολύ συχνά οι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου προηγούνται των προσλήψεων του πλήρους ωραρίου. Αυτό έχει ως συνέπεια, συνάδελφοι που προηγούνται στον πίνακα των αναπληρωτών να δουλεύουν σε δυσμενέστερες συνθήκες, με μειωμένες αποδοχές και ασφάλιση, ενώ καταστρατηγείται η σειρά των πινάκων. Επίσης πολύ συχνό φαινόμενο είναι η κάλυψη των κενών όχι από την α’ φάση αλλά σε μετέπειτα φάσεις, με αποτέλεσμα πάλι να δημιουργούνται αδικίες.

Επιπλέον στην περίπτωση, κατά την οποία μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του/της εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχθηκε, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές/τριες διδάσκονται την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επομένως απαιτούνται προσλήψεις αναπληρωτών από την α΄φάση για τον κλάδο μας ΠΕ07 (αφού οι μόνιμοι διορισμοί ήταν ελάχιστοι) για να διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα όσοι μαθητές και όσες μαθήτριες την επέλεξαν. Έτσι θα τοποθετούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί στην ώρα τους στα σχολεία και οι μαθητές/ οι μαθήτριες θα έχουν τους εκπαιδευτικούς τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Επιτέλους να σταματήσει η απαξίωση του κλάδου μας από το Υπουργείο Παιδείας και να λάβει τη θέση που του αξίζει στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τραμπ
WP: Ο Τραμπ απειλεί με ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Σικάγο — παρά την πτώση της εγκληματικότητας
Ο Τραμπ απειλεί με Εθνοφρουρά στο Σικάγο, κόντρα σε στοιχεία που δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
WP: Ο Τραμπ απειλεί με ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Σικάγο — παρά την πτώση της εγκληματικότητας
Ξηροί καρποί
Ο ξηρός καρπός που καθυστερεί τη γήρανση και προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις
Οι ξηροί καρποί θεωρούνται πολύτιμα υπερτρόφιμα όταν καταναλώνονται σωστά και χωρίς υπερβολές.
Ο ξηρός καρπός που καθυστερεί τη γήρανση και προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις