Έντονη αντίδραση προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μειώσει αιφνιδιαστικά το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ και κυρίως στις Πολυτεχνικές Σχολές, λίγες μόλις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.
Ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Δημοκρατίας καταγγέλλει τη ρύθμιση ως θεσμική αδικία και κάνει λόγο για αυταρχική απόφαση χωρίς καμία διαβούλευση, η οποία ανατρέπει τις βάσεις του προγραμματισμού χιλιάδων υποψηφίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με «διορθωτική» υπουργική απόφαση, το ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑΛ μειώνεται από 10% σε 5% για σειρά πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία αιφνιδιαστικά μετατρέπονται σε Πολυτεχνικές Σχολές. Αυτό επηρεάζει κυρίως σχολές στους τομείς Πληροφορικής, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής.
Χιλιάδες υποψήφιοι που έχουν ήδη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια βλέπουν τώρα, εν μέσω της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικών, τις προοπτικές τους να εξανεμίζονται. Το Κίνημα επισημαίνει ότι ποτέ ξανά στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας δεν έχουν αλλάξει οι όροι πρόσβασης τόσο καθυστερημένα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Το Κίνημα Δημοκρατίας καταγγέλλει επίσης ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ αποκλείονται πλήρως από τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ) και τις σχολές αξιωματικών, ενώ στις σχολές υπαξιωματικών καλύπτεται μόλις το 8% των θέσεων, μια πρακτική που χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και κοινωνικά άνιση.
Τι ζητά το Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Δημοκρατίας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας:
Άμεση ανάκληση της αιφνιδιαστικής απόφασης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Διατήρηση του ποσοστού 10% εισαγωγής για τα τμήματα όπου ίσχυε έως τώρα.
Μεταβατική περίοδος και δημόσια διαβούλευση για κάθε μελλοντική αλλαγή, τουλάχιστον ένα έτος πριν την εφαρμογή της (από το 2026-2027).
Ισότιμη πρόσβαση στα ΑΣΕΙ και στις σχολές αξιωματικών, χωρίς αποκλεισμούς.
Θεσμική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «δεύτερης κατηγορίας» επιλογή.
Το Κίνημα υπογραμμίζει ότι η Παιδεία οφείλει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως μορφής εκπαίδευσης, και καλεί την πολιτεία να λειτουργεί με σεβασμό, διαφάνεια και σταθερότητα, όχι με αιφνιδιαστικές και τιμωρητικές αποφάσεις.
«Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ