απθ
Πιθανότερος νέος πρύτανης αναμένεται να είναι ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την τρίτη και ίσως καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου πρύτανη, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες. Οι ισορροπίες στο Συμβούλιο Διοίκησης είναι εύθραυστες, ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες και οι συσχετισμοί

Η διαδικασία εκλογής έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί περίπλοκη και γεμάτη εντάσεις. Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή, επτά από τα έντεκα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ψήφισαν "λευκό", ενώ οι δύο υποψήφιοι — ο καθηγητής Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης και ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Στράτος Στυλιανίδης — έλαβαν από δύο ψήφους έκαστος.

Οι "λευκές" ψήφοι φέρονται να προήλθαν κυρίως από μέλη που είχαν στηρίξει στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2024 τον πρώην πρύτανη κ. Χαράλαμπο Φείδα. Η στάση αυτή ερμηνεύθηκε από αρκετούς ως σήμα δυσαρέσκειας για την ακύρωση της τότε εκλογής, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έθεσε τέλος στη θητεία του κ. Φείδα.

Η δεύτερη ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε χθες, κατέγραψε μικρή μεταβολή: τα "λευκά" περιορίστηκαν σε έξι, με τον κ. Αναστασιάδη να αυξάνει τη δυναμική του και να λαμβάνει τρεις ψήφους, έναντι δύο του κ. Στυλιανίδη. Η μεταστροφή αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαφοροποίηση της στάσης του εξωτερικού μέλους του Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαντώνη.

Οι ελπίδες για εκλογή σήμερα

Η τρίτη ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα υπό νέο καθεστώς: αρκούν έξι ψήφοι επί συνόλου έντεκα για την εκλογή πρύτανη. Πηγές από το εσωτερικό του πανεπιστημίου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο κύκλος της εκκρεμότητας ενδέχεται να κλείσει σήμερα.

Όπως αναφέρει αρμόδιος ακαδημαϊκός παράγοντας στο emakedonia.gr«Κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συνέχιση της στάσης του "λευκού" πλήττει την εικόνα του ΑΠΘ, ιδιαίτερα ενόψει του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Μία επιτυχής εκλογή σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα εποχή στο πανεπιστήμιο».

Κατά την ίδια εκτίμηση, αν η ψηφοφορία καταλήξει σε εκλογή, πιθανότερος νέος πρύτανης αναμένεται να είναι ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει αποκτήσει μικρό προβάδισμα.

Το ενδεχόμενο τέταρτης ψηφοφορίας

Εφόσον ούτε σήμερα επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία, τότε προβλέπεται τέταρτη και τελική ψηφοφορία, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Την Πέμπτη, άλλωστε, το ΑΠΘ έχει προγραμματίσει τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ πρακτικοί λόγοι (διαφορά ώρας με εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου εκτός Ελλάδας) καθιστούν αδύνατη την πρωινή διεξαγωγή διαδικασιών.

Η τέταρτη ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με απλή πλειοψηφία: θα εκλεγεί όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους, ακόμη και αν είναι λιγότερες από έξι. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η διαδικασία προβλέπει κλήρωση. Ωστόσο, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα αυτής της πρόβλεψης, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθτητης
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
Από τα πρώτα ερεθίσματα για το σύμπαν έως τη συνεργασία με τη NASA, ένας Έλληνας έφηβος ανοίγει δρόμους στη σύγχρονη επιστήμη
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
εβελινα
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
Η Εβελίνα Αδάμου ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφίους και θα φοιτήσει στο UWC USA με στόχο μια παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου