Στο φως της δημοσιότητας φέρνουν οι «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ» την πλήρη αντίθεσή τους προς τις αποφάσεις – ή την απουσία αυτών – της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαΐου.
Όπως καταγγέλλει η παράταξη, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΕΚ, ΣΥΝΕΚ) ευθύνεται για τον υποβιβασμό κάθε δυνατότητας αγωνιστικής απόφασης, την ώρα που – όπως σημειώνουν – η κυβερνητική επίθεση στον κλάδο και το δημόσιο σχολείο κορυφώνεται.
«Έχουμε 2.500 πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς που απειλούνται με δυνητική αργία για τη συνδικαλιστική τους δράση, την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυταρχικά πειθαρχικά δίκαια και καλλιεργεί κλίμα διώξεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η άρση της μονιμότητας» επανέρχεται στην πολιτική ατζέντα, ενώ ο εκπαιδευτικός μισθός δεν επαρκεί ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο.
Οι Παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι είχαν προειδοποιήσει ήδη από τις 10 Μαΐου για την ανάγκη έγκαιρης σύγκλησης της συνέλευσης, υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση αποτέλεσε στρατηγική υπονόμευση κάθε δυνατότητας ουσιαστικής αντίστασης. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε και η παράταξη της ΑΣΕ, η οποία – όπως υποστηρίζουν – «δεν κατέθεσε κανένα απεργιακό σχέδιο» και «επικαλέστηκε την απροθυμία γονέων και κλάδου να στηρίξουν απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις».
«Αγώνας διαρκείας με διήμερες, τριήμερες και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες είναι η μόνη απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται η ανάγκη για «πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και κοινό συντονισμό με ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ».
Η ΟΛΜΕ στο στόχαστρο
Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στη στάση της ΟΛΜΕ, η οποία – σύμφωνα με την παράταξη – «δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για την υπεράσπιση των συναδέλφων που διώκονται ή προσφεύγουν για μονιμοποίηση», ενώ αποφεύγει συστηματικά τη σύγκληση της καθιερωμένης τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
«Η αγωνιστική αδράνεια ισοδυναμεί με απουσία. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος θα κυλήσουν χωρίς καμία οργανωμένη απάντηση», προειδοποιούν οι Παρεμβάσεις, ζητώντας αποφασιστική δράση «τώρα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
Τα επόμενα βήματα στον αγώνα που συνεχίζεται!
Το Σάββατο 24/5 έγινε η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ πανελλαδικά. Όπως έχουμε επισημάνει κατ΄επανάληψη, η διεξαγωγή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ,ΠΕΚ,ΣΥΝΕΚ) κι ενώ ήδη από τις 10/5 ζητούσαν τη διεξαγωγή της 21 ΕΛΜΕ, υπονόμευσε την όποια δυνατότητα για λήψη αγωνιστικής και κινηματικής απόφασης. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που και η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ οξύνεται κι ο αυταρχισμός κυριολεκτικά “χτυπάει κόκκινο”, και με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που καλλιεργεί ένα εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κλίμα κι αντιπαράθεση, εισάγοντας νέο ιδιώνυμο.
Έχουμε 2500 πειθαρχικά με συναδέλφους/ισσες σε όλη της Ελλάδα να απειλούνται ή να τιμωρούνται με δυνητική αργία για τη συνδικαλιστική τους δράση ή την παιδαγωγική τους ευαισθησία, με τα ιδιωτικοποιήμενα Ωνάσεια να ποδοπατούν το δικαίωμα των μαθητ(ρι)ών να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, αλλά και να «εξαφανίζουν» σε μια στιγμή οργανικές θέσεις συναδέλφων/ισσών.
Έχουμε την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο να έχει τεθεί ως ένα κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας στην απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το πολύ βαρύ κλίμα αμφισβήτησης μετά τη μεγαλειώδη εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο στις 26/1, στις 28/2 και στις μέρες που ακολούθησαν, και η οικονομική μας κατάσταση να χειροτερεύει συνεχώς με τον μισθό να μην φτάνει συχνά ούτε για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Μιλάει για άρση μονιμότητας και αξιολόγηση η πιο αναξιοκρατική και ρουσφετολογική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση των ημετέρων, της διαπλοκής, του αριθμού ρεκόρ των 3.500 μετακλητών και των 15 “άριστων” κυβερνητικών στελεχών, που έχουν παραιτηθεί ως τώρα, γιατί είχαν “λερωμένη τη φωλιά τους”. Σε όλα αυτά η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν πρότεινε κανένα απολύτως απεργιακό και κινηματικό βήμα. Με μια εισήγηση, όπου γενικώς περιγράφεται η δεινή κατάσταση που βιώνουμε, προτείνεται να αναληφθούν διάφορες ανώδυνες για την κυβέρνηση δράσεις από τις ΕΛΜΕ, συναντήσεις της ομοσπονδίας με τα κόμματα και επιστολή προς τους γονείς. Aνάλογα και η ΑΣΕ στη δική της εισήγηση, επίσης δεν πρότεινε κανένα αγωνιστικό και απεργιακό σχέδιο, επικαλούμενη ότι ο κλάδος δεν είναι έτοιμος και ότι οι γονείς θα ήταν εναντίον μας σε μια απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κριτική για όλα αυτά και να συσπειρώσουν τον κόσμο τους, προχώρησαν σε δηλώσεις, όπως ότι η ΑΣΕ είναι η μοναδική παράταξη που δεν κατέβηκε πουθενά στις ηλεκτρονικές εκλογές των αιρετών. Όμως, εκλεγμένο με την ΑΣΕ, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου συμμετείχε στις εκλογές αυτές με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ. Επιπλέον, επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης, προκλήσεων και αντεγκλήσεων εναντίον της παράταξης των Παρεμβάσεων, εκτοξεύοντας συνεχώς αήθεις χαρακτηρισμούς.
Αυτή την τραγική και ντροπιαστική στάση, την καταγγείλαμε απερίφραστα και θα την καταδικάζουμε σταθερά και ξεκάθαρα όπως και κάθε άλλη ανάλογη. Οι Παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας τις εγγενείς δυσκολίες της περιόδου, θεωρούμε ότι στην ένταση της επίθεσης που δέχεται ο κλάδος μας, αντιστοιχούν συγκεκριμένες αγωνιστικές κινήσεις. Προτείναμε απεργιακό βήμα την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων με ειλικρίνεια και συνέπεια στους συναδέλφους/ισσες, αλλά και στην ΟΛΜΕ κι είναι μια σαφής πρόταση που καταθέτουμε σταθερά εδω και 5 μήνες. Να μην ξεχνάμε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που υπονομεύει και απονομιμοποιεί τις πανελλαδικές με την καταστροφική ΕΒΕ, που κλείνει τμήματα και σχολές με σχεδόν 50.000(!) κενές θέσεις στα ΑΕΙ, με τα αντισυνταγματικά ιδιωτικά “πανεπιστήμια” και τα κολέγια, το ΔΑ (μπακαλορεά) κλπ.
Επίσης, προτείναμε αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών και στάση εργασίας στις 6/6, εκτός από αυτή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ημέρα που διεξάγεται η πρότυπη δίκη στο ΣτΕ για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για τις 6/6 ψηφίστηκε από 25 ΕΛΜΕ στη Γενική Συνέλευση προέδρων, συγκεντρώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την εισήγηση της ΟΛΜΕ. Θέσαμε και την ανάγκη, για να οργανωθεί ο αγώνας μέχρι και τον Σεπτέμβριο, να συγκληθεί επιτέλους φέτος η Τακτική ΓΣ της ΟΛΜΕ, η γνωστή κι ως Μετασυνεδριακή.
Μετά από όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται κατανοητό ότι στη Συνέλευση προέδρων δεν διαμορφώθηκε πλειοψηφία για λήψη οποιασδήποτε αγωνιστικής και κινηματικής απόφασης και τελικά υπερψηφίστηκε η εισήγηση και το ανύπαρκτο πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ. Κι αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό σημαίνει ότι επί 3 μήνες (6ος, 7ος, 8ος) θα υπάρχει αγωνιστική απραξία, αν όχι ανυπαρξία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν έγινε από την πλειοψηφία στη δέσμευση που η ομοσπονδία έχει για να καλύψει τις δικαστικές προσφυγές μονιμοποίησης και να στηρίξει διωκόμενους/ες συναδέλφους/ισσες. Και για 3η φορά επιλέγει ξενοδοχείο αντί σχολείο για τη ΓΣ και γι΄αυτό διατυπώσαμε την πλήρη διαφωνία μας, καθώς ξοδεύονται και πάλι χρήματα χωρίς λόγο.
Επειδή είναι δεδομένο ότι όλο το επόμενο διάστημα η επίθεση από την κυβέρνηση θα ενταθεί, είναι απαραίτητο ο κλάδος να προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αντίδραση και τον αγώνα του στη συνέχεια και μέχρι τον Σεπτέμβριο με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.
Γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποφασιστεί η τακτική ΓΣ που προβλέπεται από το καταστατικό της ομοσπονδίας ανάμεσα σε δύο συνέδρια, στο τέλος του Ιούνη. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται, συνιστά μία ακόμα αντικαταστατική ενέργεια, η οποία πρέπει να σταματήσει και ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο! Για την πραγματοποίηση της Τακτικής ΓΣ της ΟΛΜΕ καλούμε τις ΕΛΜΕ να τη ζητήσουν με αίτημά τους με βάση τα άρθρα 7 και 32 του καταστατικού, που καθορίζει την υποχρέωση της ΟΛΜΕ να κηρύξει ΓΣ, όταν τις ζητήσει το 1/10 των ΕΛΜΕ. Το βασικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης θα είναι «Η Τακτική Γεν. Συνέλευση της ΟΛΜΕ» που πραγματοποιείται στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο συνεδρίων και συγκαλείται τον μήνα Ιούνη στην Αθήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό (άρθρα 32&33).
Στην τακτική ΓΣ θα υπάρξει δυνατότητα χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές να διαμορφωθούν αγωνιστικές πλειοψηφίες για να ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα απεργιακά βήματα στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και για κινητοποιήσεις στις διακοπές, εφόσον απαιτηθεί. Χρειάζεται η οργάνωση απεργιακού αγώνα διαρκείας, με επαναλαμβανόμενες απεργίες (2ήμερες, 3ήμερες, 5ήμερες) με την έναρξη της χρονιάς, που θα αποφασίσει η τακτική ΓΣ και θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Την εξέλιξη του αγώνα θα καθορίζουν οι ΓΣ αμέσως μετά την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων και των απεργιών. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τα επόμενα άμεσα βήματα Αιτήματα των ΕΛΜΕ για σύγκληση της Τακτικής ΓΣ της ΟΛΜΕ (Μετασυνεδριακής) Σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 6/6 με 3ωρη στάση 11-2 και συγκέντρωση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στις 12.30μμ στα Προπύλαια. 2ήμερη αποχή από τα βαθμολογικά κέντρα στις 5/6 & 6/6 με αποφάσεις των ΕΛΜΕ.
Εάν η κυβέρνηση προωθήσει νέα αντιδραστικά μέτρα, προχωρούμε την ίδια στιγμή σε απεργία και κινητοποιήσεις και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.
Διεκδικούμε και παλεύουμε για την άμεση απόδοση, μέχρι το τέλος Ιουνίου, στις ΕΛΜΕ, των χρημάτων που έχουν δοθεί για τις δικαστικές προσφυγές μονιμοποίησης.
ΤΩΡΑ κατάργηση της σφαγιαστικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που παραβιάζει κατάφωρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών αφήνοντας χιλιάδες κενές θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη Δημόσια Εκπαίδευση μέχρι το τέλος!
Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν και Δημοκρατικά Σχολεία και ΑΕΙ!»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ