Η δύναμη της ελληνικής παιδείας ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της χώρας, ενώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες με κοινό νήμα τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παράδοση. Μια σημαντική απόδειξη αυτής της σύνδεσης ήταν η ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων ανάμεσα στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» του Βουκουρεστίου.
Μια ζωντανή πολιτισμική ανταλλαγή
Οι μαθητές από το Βουκουρέστι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά την ελληνική καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά οι συμμαθητές τους του 7ου Γυμνασίου. Στην αυλή του σχολείου, δίπλα στα ιστορικά βυζαντινά τείχη και τους Κήπους του Πασά, όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως τον Καλαματιανό και τον Ικαριώτικο, αλλά και σύγχρονους χορούς, αναδεικνύοντας τη ζωντάνια και τη δύναμη της ελληνικής κουλτούρας.
Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής καταγωγής και επιτρέποντας στους μαθητές να μοιραστούν εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλίες και να ζήσουν μια πολιτισμική αλληλεπίδραση γεμάτη ενθουσιασμό και σεβασμό.
Η προηγούμενη επίσκεψη: Μια εμπειρία αλληλοκατανόησης
Πριν από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου είχαν ταξιδέψει στο Βουκουρέστι. Εκεί, 29 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους γνώρισαν από κοντά τη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά», καθώς και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου, Καλλιόπη Τζαβάρα, τόνισε ότι αυτή η συνεργασία ήταν μια μοναδική εμπειρία, που ανέδειξε την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε μαθητές δύο διαφορετικών χωρών που όμως μοιράζονται κοινές αξίες και εκπαιδευτικά πρότυπα.
Το ελληνικό σχολείο «Αθηνά» στο Βουκουρέστι: Ένας φάρος της ελληνικής παιδείας
Το σχολείο «Αθηνά» λειτουργεί από το 2008, προσφέροντας ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Με περίπου 105 μαθητές, το σχολείο αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε ελληνικές και μεικτές οικογένειες, αλλά και σε μαθητές χωρίς ελληνική καταγωγή που επιλέγουν την ελληνική παιδεία ως μέσο για το μέλλον τους.
Η μαθήτρια Ευτυχία, που μεγάλωσε μιλώντας ελληνικά και ρουμανικά, περιγράφει την προσωπική της εμπειρία ως μια ζωντανή ένωση δύο πατρίδων και ετοιμάζεται να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελλάδα, δείχνοντας πόσο βαθιά μπορεί να είναι η σύνδεση που δημιουργεί η ελληνική εκπαίδευση, ακόμα και μακριά από την Ελλάδα.
Η σημασία της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της γλωσσικής κληρονομιάς
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου «Αθηνά» αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του έργου τους, καθώς τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από μεικτές οικογένειες, μαθαίνουν ελληνικά ή ήδη μιλούν τη γλώσσα στο σπίτι. Η διδασκαλία τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό ζωντανό μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ρουμανίας.
Η φιλολόγος Αρετή Τζομάκα επισημαίνει πως η αγάπη για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό είναι έντονη στη ρουμανική κοινωνία, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό σχολείο και την εκπαιδευτική του αποστολή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ