Πολλαπλό βιβλίο: Τι είναι και ποιες αλλαγές θα φέρει
Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας – Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, στα σχολεία. 

«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στη σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στο Mega. 

Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο; 

Πρόκειται για την συνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αναμένεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα μητρώου τίτλων πολλαπλού θα ξεπεράσουν τα 1.000 όταν μέχρι σήμερα για τις ίδιες βαθμίδες απαιτούνταν περί τα 300.

Στόχος της ελεύθερης επιλογής βιβλίου και των πολλαπλών πηγών είναι η αλλαγή του τρόπου που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, προκειμένου να ενισχύσουν την κριτική σκέψη και τη διαμόρφωση γνώμης, αλλά και να απομακρυνθούν από το μοντέλο της στείρας απομνημόνευσης. Παράλληλα, ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός να μη στηρίζονται σε μόνο ένα βιβλίο, αλλά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων να μπορούν να εξερευνούν και να μαθαίνουν με τον πλέον κατάλληλο για την τάξη τρόπο το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. 

Το πολλαπλό βιβλίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2025 σε όλες τις τάξεις μέχρι την Α’ Λυκείου. Από το 2026 θα ενταχθεί και στη Β’ Λυκείου και το 2027 θα περάσει και στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο από το Νηπιαγωγείο καταλήγοντας στο Λύκειο.

Επίσης θα υπάρξουν και βελτιώσεις στις πανελλαδικές διατηρώντας στο ακέραιο τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρωινό
Πρωινό για υγιή εγκέφαλο: Τι να τρως για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
Με αυτές τις επιλογές, το πρωινό σου μπορεί να γίνει το ισχυρό «όπλο» για έναν υγιή εγκέφαλο και μια γεμάτη ενέργεια μέρα.
Πρωινό για υγιή εγκέφαλο: Τι να τρως για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Τα ονόματα πόσων αναπληρωτών θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στην Α΄ φάση προσλήψεων
«Κλείδωσε» η ημερομηνία της πράξης ανάληψης καθηκόντων των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Τα ονόματα πόσων αναπληρωτών θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στην Α΄ φάση προσλήψεων