αφισα
«Μας προβληματίζει η ασφάλεια των παιδιών και δεν μπορούμε να αναλογιστούμε καν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν ήμασταν όλες και όλοι τυχερές και τυχεροί»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο Αθηναίων για τα «ηλεκτρολογικά ατυχήματα» που έχουν συμβεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου, καθώς διαμαρτύρεται και για τους «ανύπαρκτους όρους παραχώρησης χρήσης του κτηρίου στο ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ για λειτουργία ως σχολική μονάδα (73ο Δημοτικό Δήμου Αθήνας) εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα οι γονείς υπενθυμίζουν ότι αύριο (12/06) καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Δήμο Αθηναίων για το χρόνιο ζήτημα των σχολικών κτηρίων.

Δείτε την επιστολή αναλυτικά:

Αναγκαζόμαστε για μια ακόμα φορά να επικοινωνήσουμε μαζί σας σχετικά με το θέμα της ασάφειας των όρων παραχώρησης του κτηρίου του 73ου Δημοτικού σχολείου από την ιδιοκτήτρια του χώρου ΓΕΧΑ προς τον Δήμο. Καθώς και των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η ασάφεια αλλά και η συνύπαρξη και κοινή χρήση τόσο από το σχολείο όσο και από την ΓΕΧΑ κάποιων από τους χώρους του κτηρίου, κυρίως ως προς την ασφάλεια ή σαφέστερα ως προς την επισφάλεια και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια συνθήκη.

Δυστυχώς αυτή τη φορά επικοινωνούμε μαζί σας στη σκιά ενός ιδιαίτερα σοβαρού συμβάντος, που ευτυχώς δεν οδήγησε σε κάποιο περιστατικό πυρκαγιάς μέσα στον σχολικό χώρο, με τις τραγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό, καθώς πολλές φορές το έχουμε επισημάνει, ότι ο κοινόχρηστος χώρος σχολείου και ΓΕΧΑ είναι η αίθουσα εκδηλώσεων. Επίσης έχουμε καταγγείλει ότι η ΓΕΧΑ απαγορεύει την πρόσβαση σε πολλούς χώρους του κτηρίου διατηρώντας τους κλειδωμένους. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι και η αίθουσα που αποτελεί στην ουσία συνέχεια και προέκταση της αίθουσας εκδηλώσεων μέσα στην οποία βρίσκεται ηλεκτρολογικός πίνακας που καλύπτει και την αίθουσα εκδηλώσεων. Έναν χώρο στον οποίο καθημερινά βρίσκονται μαθητές/τριες, κάποιες φορές μάλιστα, σε περιπτώσεις που λαμβάνει χώρα κάποια εκδήλωση, πολλοί/ες μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Σε αυτό τον σχολικό χώρο, που εκτός των υπολοίπων χρήσεων, συντηρείται και θερμαίνεται το φαγητό και τρώνε τα παιδιά, την Δευτέρα 3/6 ένα φουρνάκι μικροκυμάτων που χρησιμοποιείται για το ζέσταμα του φαγητού παιδιών που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου, βραχυκύκλωσε και άρχισε να βγάζει καπνό. Από σύμπτωση, εκείνη την ώρα στον χώρο βρισκόταν και ο διαχειριστής του κτηρίου από την πλευρά της ΓΕΧΑ και κατέβασε τον γενικό διακόπτη του πίνακα μιας και καμία ασφάλεια δεν έπεσε.

Το τελευταίο διάστημα είναι το τρίτο περιστατικό βραχυκυκλώματος που παρατηρείται στον ίδιο χώρο καθώς, όπως γνωρίζετε μια ακόμα συσκευή στις αρχές Γενάρη και ακολούθως ένα φουρνάκι λίγες μέρες αργότερα, βραχυκύκλωσαν και κάηκαν. Στο πρώτο περιστατικό παρατηρήθηκε υπερθέρμανση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ευτυχώς τότε έπεσε ο γενικός καθώς και πάλι δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Η διεύθυνση του σχολείου μετά το αρχικό συμβάν κάλεσε τις βλάβες του Δήμου, αλλά εξαιτίας της τακτικής της ΓΕΧΑ να μην επιτρέπει την πρόσβαση στον ηλεκτρολογικό πίνακα (παρόλο που υπήρξε ζήτημα ασφάλειας) ο ηλεκτρολόγος από τον δήμο δεν κατάφερε να τον δει. Συνεκτιμώντας τα υπόλοιπα στοιχεία (παλιά καλωδίωση και άγνωστες προδιαγραφές πίνακα) υπέδειξε την άμεση διακοπή της χρήσης του φούρνου και έδωσε οδηγία για χρήση μόνο 2 φούρνων μικροκυμάτων στην υπάρχουσα γραμμή μέχρι να δοθεί μια επιπλέον. Την εργασία για την επιπλέον γραμμή πραγματοποίησε ηλεκτρολόγος της ΓΕΧΑ (9-10/2/2024) ύστερα από απαίτησή της, χωρίς όμως να αφήσει στη διεύθυνση του σχολείου κανένα έντυπο/πιστοποιητικό εργασιών ή ασφάλειας. Προφορικά ενημέρωσαν ότι η νέα γραμμή μπορεί να σηκώσει 2 φούρνους μικροκυμάτων και υπέδειξαν άλλες πρίζες στον χώρο που είναι επισφαλείς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω στοιχεία μας βάζουν σε μεγάλο προβληματισμό για την αιτία του προβλήματος καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η τρίτη συσκευή που βραχυκυκλώνει φέτος οφείλεται σε πρόβλημα της ίδιας της συσκευής ή ευθύνεται για αυτό η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και το δίκτυο καλωδίωσης.

Αυτό που φυσικά μας προβληματίζει κυρίως είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και δεν μπορούμε να αναλογιστούμε καν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν ήμασταν όλες και όλοι τυχερές και τυχεροί και τα προηγούμενα περιστατικά δεν είχαν αίσια κατάληξη.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η ασάφεια των όρων παραχώρησης του κτηρίου του 73ου Δημοτικού σχολείου και η κοινή χρήση του, δημιουργεί πολλά ζητήματα και προβλήματα, πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η ιδιοκτήτρια του κτηρίου προβάλει προσχώματα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν εργασίες επισκευών ή συντήρησης, απαραίτητες για την ασφάλεια των παιδιών μας ή να μην υπάρχει πρόσβαση σε στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν.

Από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 σε συνάντηση μας με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας έχουμε ενημερώσει ότι αυτό το πλαίσιο ασάφειας δεν μπορεί να εξακολουθήσει να υφίσταται για πολλούς λόγους. Η νέα δημοτική αρχή και η Σχολική Επιτροπή είναι ενήμερες από την ανάληψη των καθηκόντων τους για τα προβλήματα αλλά και τις κινήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Τόσο ο αντιδήμαρχος Παιδείας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Κτηριακών Υποδομών επισκέφτηκαν το σχολείο μας στις 16/2. Ο δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις έχουν γίνει αποδέκτες επιστολών μας και αιτημάτων μας. Άλλωστε έχουμε προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκλειστική χρήση του κτηρίου από το σχολείο (σχετικό 1 / ηλεκτρονική αλληλογραφία 13/02/2024). Αναμένουμε ακόμα απαντήσεις και ένταξη του ζητήματος στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού Συμβουλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η υφιστάμενη δημοτική αρχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη, η οποία δεν είχε την βούληση να ασχοληθεί με το κτιριακό ζήτημα του 73ου δημοτικού.

Η Σχολική Επιτροπή και ο Δήμος, όπως έχουν αρμοδιότητα, πρέπει και οφείλουν να παρέμβουν ώστε να εξασφαλιστεί μια συμφωνία με σαφές πλαίσιο με τον ιδιοκτήτη (ΓΕΧΑ) που να καλύπτει και να ικανοποιεί τις ανάγκες του σχολείου και την αυτόνομη χρήση του κτηρίου από αυτό, χωρίς παρεμβάσεις και περιορισμούς για πολλούς λόγους (παιδαγωγικούς, εκπαιδευτικούς, αξιοπρεπούς σχολικής καθημερινότητας). Κυρίως όμως για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φρούτα
Έρευνα: Αυτό το φρούτο είναι ο «βασιλιάς» στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και απώλειας βάρους
Το Νο1 φρούτο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη
Έρευνα: Αυτό το φρούτο είναι ο «βασιλιάς» στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και απώλειας βάρους