Πολλαπλό βιβλίο: Δέσμευση ΥΠΑΙΘΑ για ικανοποίηση αιτημάτων των εκδοτών, ώστε να αποφευχθεί το «φιάσκο»
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εκδότες ακύρωσαν τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα προκειμένου να καταγγείλλουν το Υπουργείο για το επικείμενο «φιάσκο» και επιφυλάσσονται να δουν τις αποφάσεις που αναμένονται.

Μετά από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του alfavita.gr το περασμένο Σάββατο για ενδεχόμενο «φιάσκου» στη διαδικασία παραγωγής του πολλαπλού σχολικού βιβλίου με ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ, υπήρξε άμεση επικοινωνία του υπουργείου με τους εκδότες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεσμεύτηκε για ικανοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των αιτημάτων τους, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση και να φτάσουν τα νέα βιβλία στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2025.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εκδότες ακύρωσαν τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα προκειμένου να καταγγείλλουν το Υπουργείο για το επικείμενο «φιάσκο» και επιφυλάσσονται να δουν τις αποφάσεις που αναμένονται.

Οπως είχε προαναγγείλει το alfavita.gr το περασμένο Σάββατο, οι εκδότες επρόκειτο σήμερα να κάνουν λόγο για επικείμενο «φιάσκο» με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την υπόθεση του πολλαπλού βιβλίου, και να αναλύσουν τις θέσεις του εκδοτικού κλάδου σχετικά με τα άμεσα και γενικότερα προβλήματα του πολλαπλού σχολικού βιβλίου.

Η εξέλιξη αυτή, θα έθετε προφανώς σε αμφιβολία την πρόβλεψη να φτάσουν στα σχολεια τα νέα πολλαπλά βιβλία από τον Σεπτέμβριο του 2025 όπως έχει επανειλλημένως δηλώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ οι εκδότες βρίσκονται και σε αναμονή απόφασης του ΣτΕ στο οποιο έχουν προσφύγει για το ζήτημα, επειδή πέραν των υπολοίπων προβλημάτων υπάρχουν και διάφορες προβλέψεις στη σχετική διαδικασία που κατά τους εκδότες είναι εξωφρενικές, όπως λχ η πρόβλεψη να μπορεί να αλλάξει το κείμενο του συγγραφέα...χωρίς την έγκρισή του, κάτι που παραβιάζει το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οπως εξήγησε στο alfavita.gr ο εκδότης κ.Κώστας Δαρδανός, η υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο για πολλούς λόγους που θα αναλυθούν τη Δευτέρα, «αλλά θα σας πω ένα ενδεικτικό: Ενέκριναν τις συγγραφικές ομάδες τον Νοέμβριο του 2023, επέλυσαν διάφορα τεχνικά θέματα τον Ιανουάριο του 2024 και όρισαν παράδοση για τις 22 Μαίου 2024, σε λίγες ημέρες δηλαδή! Δεν προλαβαίνουμε, είναι αδύνατον. Εμείς είμαστε υπέρ του πολλαπλού βιβλίου, αλλά με τον τρόπο που γίνεται σε όλο τον κόσμο κι όχι όπως επιχειρείται εδώ, όπου θα έχουμε ουσιαστικά 3 εκδοχές του ιδίου βιβλίου. Πέρα από αυτό, οι τιμές που έχουν οριστεί είναι πραγματικά εξευτελιστικές...», τονίζει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκδότες, η «μερίδα του λέοντος» από την συγγραφή των πολλαπλών βιβλίων, αναμένεται να πάει στα φροντιστήρια, τα οποία βέβαια ενδιαφέρονται για το ζήτημα προκειμένου να διαφημίσουν με έμμεσο τρόπο τις υπηρεσίες τους και εμφανίστηκαν «σαν έτοιμα από καιρό» να αναλάβουν τη συγγραφή πολλών από τα βιβλία: «Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Πατάκης και το Μεταίχμιο, έχουν αναλάβει μόλις 20 πακέτα ο πρώτος και 4 το δεύτερο, ενώ μεγάλα φροντιστήρια έχουν αναλάβει 72», λέει ο κ.Δαρδανός.

Η εξέλιξη

Μετά από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, υπήρξε άμεση κινητοποίηση στο ΙΕΠ και στο ΥΠΑΙΘΑ και οι εκδότες, κατά τις πληροφορίες μας, κλήθηκαν εσπευσμένα σε διαδικτυακή διαβούλευση, προκειμένου να μη γίνει η συνέντευξη Τύπου και να επιλυθούν τα προβλήματα με παράταση των ανεδαφικών προθεσμιών, οι οποίες αν π[αρέμεναν ως έχουν θα «τίναζαν στον αέρα» τη διαδικασία. Στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να δεσμεύτηκε για ικανοποίηση μεγάλου μέρους των αιτημάτων των εκδοτών και αναμένεται το επόμενο διάστημα απόφαση που θα εξειδικεύει τις αποφάσεις του.

Εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν, φαίνεται πώς τελικά το «φιάσκο» θα αποφευχθεί ώστε τα βιβλία να προλάβουν να συγγραφούν, να ελεγχθούν, να τυπωθούν και να διανεμηθούν στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2025, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. 

Το alfavita.gr θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
«Τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΙΕΠ – Η απόφαση Πιερρακάκη να αποσύρει χρήματα από τα δημόσια πανεπιστήμια
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
αξιολόγηση
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!
Ενημερωτικό των αιρετών ΔΑΚΕ για την 21η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕΑ’ Αθήνας  & 7η συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής –  «Αναρωτιόμαστε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να...
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!