workshop
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου αναφέρεται στο κύμα αυταρχισμού που επιδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες εις βάρος των εκπαιδευτικών.

«Στη Ρόδο, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγός συνελήφθησαν την Τετάρτη 17/4 μέσα στον χώρο του σχολείου και κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην αστυνομική διεύθυνση, με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή» μετά από μήνυση που υπέβαλε πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών τους, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου. Οι δύο συνάδελφοι απελευθερώθηκαν μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων συναδέλφων, γονιών, καθώς και κλιμακίου του ΔΣ της ΔΟΕ που έσπευσε στη Ρόδο για την υποστήριξή τους. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της δίωξής τους.

Στην Ιεράπετρα, ο Διευθυντής ΠΕ Λασιθίου προχώρησε σε κλήση απολογίας προς απεργό διευθυντή γιατί δεν αξιολόγησε ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συνάδελφος συμμετέχει στην απεργία-αποχή. Ο συνάδελφος υπέβαλε την παραίτησή του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι αξιολογητές, καθώς και οι δικαστικοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα ένα απίστευτο κύμα αυταρχισμού και διώξεων εναντίον των εκπαιδευτικών.

Χωρίς να ξεχνάμε όσα έχουν προηγηθεί, τις 14 φορές που έσυραν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, τις διώξεις και τις απειλές από Διευθυντές Εκπαίδευσης που παραπέμπουν ευθέως σε σκοτεινές εποχές, καταγράφουμε ενδεικτικά:

Στη Ρόδο, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγός συνελήφθησαν την Τετάρτη 17/4 μέσα στον χώρο του σχολείου και κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην αστυνομική διεύθυνση, με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή» μετά από μήνυση που υπέβαλε πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών τους, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου. Οι δύο συνάδελφοι απελευθερώθηκαν μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων συναδέλφων, γονιών, καθώς και κλιμακίου του ΔΣ της ΔΟΕ που έσπευσε στη Ρόδο για την υποστήριξή τους. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της δίωξής τους.

Στην Ιεράπετρα, ο Διευθυντής ΠΕ Λασιθίου προχώρησε σε κλήση απολογίας προς απεργό διευθυντή γιατί δεν αξιολόγησε ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συνάδελφος συμμετέχει στην απεργία-αποχή. Ο συνάδελφος υπέβαλε την παραίτησή του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ.

Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Π.Ε. της Δ΄ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στις 11/4, για το απαράδεκτο έγγραφό του σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δ΄ ΠΕ Αθήνας, στο συνάδελφο πρόεδρο του Συλλόγου ΠΕ Καλλιθέας-Μοσχάτου έγγραφο «υποχρέωσης σε ανάκληση λεγομένων», διότι, όπως ισχυρίζεται, «ειπώθηκαν εκ μέρους σας -παρουσία μαρτύρων- απρεπείς εκφράσεις, οι οποίες θίγουν την υπηρεσιακή υπόσταση αλλά και την προσωπικότητα του προαναφερθέντος, καθότι τον «συνδέουν» με κείμενα της 7χρονης δικτατορίας».

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα δεδομένα της συγκυρίας:

 • Καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση καθώς και εκείνα τα στελέχη εκπαίδευσης που ανέλαβαν ρόλους στο πρωτοφανές πογκρόμ εναντίον των εκπαιδευτικών, για το καθεστώς τρόμου, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που επιχειρούν να επιβάλλουν. Τους προειδοποιούμε: δε θα τους περάσει!
 • Καλεί κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να συνειδητοποιήσει το εντελώς προφανές πλέον: το σχολείο που προσπαθούν να επιβάλλουν με εργαλείο και την αξιολόγηση, θα προσομοιάζει με τον πλέον αυταρχικό εργασιακό χώρο του ιδιωτικού τομέα, εκεί που ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, εκεί που όποια/ος μιλήσει για συνδικάτο απολύεται την ίδια μέρα, εκεί που βασιλεύει ο αυταρχισμός, η αυθαιρεσία, η αδίστακτη εκμετάλλευση, η καταπάτηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος. Ένα σχολείο που θα αποτελεί βασικό μέσο εφαρμογής της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής.
 • Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους στη Ρόδο, στο συνάδελφο απεργό Διευθυντή σχολείου της Ιεράπετρας, στο συνάδελφο πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιθέας, σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που απειλείται, διώκεται· απλώνουμε ασπίδα αλληλεγγύης, συνδικαλιστικής, νομικής, οικονομικής κάλυψης. Κανένας μόνος του – καμία μόνη της.
 • Καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει υπόψη του τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που κατατέθηκαν στην ολομέλεια και την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε και να πρωτοστατήσει ΑΜΕΣΑ σε απεργιακή, αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, μη εξαιρουμένων των ένδικων μέσων. Να αξιοποιήσει την 16η Μάη (ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή για το ωράριο των νηπιαγωγών) ως ευκαιρία μαζικής κινητοποίησης που θα στηρίζει το συγκεκριμένο δίκαιο αίτημα.
 • Καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες,
 • να συμμετέχουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην απεργία-αποχή (ακόμα και όσοι/ες ξεκίνησαν αξιολογική διαδικασία, τους καλούμε να δουν τι συμβαίνει γύρω τους και να υπογράψουν απεργία-αποχή, έχουν αυτό το δικαίωμα)
 • να μην πιστεύουν ούτε λέξη από όσα κακοπροαίρετα διαδίδουν οι επίδοξοι αξιολογητές τους
 • να ειδοποιούν αμέσως το σωματείο τους μόλις τους ενοχλήσει κάποιος/α αξιολογητής/τρια
 • να συμμετέχουν σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα οργανωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς και στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση
 • Στηρίζει τη Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, την Τρίτη 23 Απριλίου στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, στην Αθήνα.
 • Καλεί τις/τους διευθύντριες/ές και προϊστάμενες/ους σε σύσκεψη με το Δ.Σ. του Συλλόγου την Πέμπτη 25/4 στις 18:30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου (Πορφυριάδα)

Σε κάθε περίπτωση, δε θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα! Θα μας βρουν μπροστά τους, με ενότητα και αγώνα. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας για ένα σχολείο δημόσιο, δωρεάν, ελεύθερο από τον αυταρχισμό του Υπουργείου και τα δεσμά της αγοράς, ελεύθερο από κάθε λογική κόστους και κέρδους, ένα σχολείο με υποδομές, κτίρια και περιεχόμενο που θα αξίζουν στα παιδιά μας και θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για ένα τέτοιο σχολείο αγωνιζόμαστε.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hospital.jpg
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια
«Με χτυπούσε και με απειλούσε ότι αν δεν υποκύψω, θα κάψει τα παιδιά μου και θα κάνει στη 13χρονη κόρη μου αυτά που κάνει και σε εμένα»
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια