kerameos.
Εξωραϊσμός σε βαθμό μεταμόρφωσης: Από τα σχεδόν 90 άρθρα που αναφέρονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια, τα 85 αφορούν σε ...τροποποιήσεις του προηγούμενου νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Ενα από τα στοιχεία που φωτίστηκαν λιγότερο σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που τόση αναστάτωση προκάλεσε δεν αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια που έρχονται, αλλά στο νόμο Κεραμέως που φεύγει.

Τον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ τον «ξήλωσε» στο μεγαλύτερο μέρος του ο διάδοχός της Κυριάκος Πιερρακάκης, καταφέροντας να το κάνει χωρίς να ακουστεί και πολύ, ώστε να μην αντιδράσει η προκάτοχος και να συνυπογράψει ένα νόμο που τροποποιεί μέχρι μεταμόρφωσης τον δικό της. Οταν η κυβέρνηση επαίρεται ότι από το νομοσχέδιό της τα περισσότερα άρθρα αφορούν στην «αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ» κάνει δημιουργικη λογιστική.

Αποκρύπτει ότι από τα σχεδόν 90 άρθρα που περιλαμβάνει η ενότητα για τα Δημόσια πανεπιστήμια, τα 85 αφορούν σε ...τροποποιήσεις του προηγούμενου νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ.

Το παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τη Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».

Ουσιαστικά πρόκειται για κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του νόμου της κ.Κεραμέως, ο οποίος ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια τα δημόσια πανεπιστημια. Οταν η νυν υπουργός Εσωτερικώνήταν υπουργός Παιδείας, έφτιαξε το νόμο για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης και Πρύτανη στα ΑΕΙ (που ήταν κακή αντιγραφή του ανάλογου νόμου της Αννας Διαμαντοπούλου ο οποίος απέτυχε και αποσύρθηκε) , υποστήριζε ότι στόχος ήταν η διοίκηση του Πανεπιστημίου «να απελευθερωθεί από σχέσεις εξάρτησης που προέκυπταν αναπόδραστα όσο ο Πρύτανης παρέμενε εξαρτώμενος από την άμεση ψηφοφορία της εκλογικής του βάσης, δηλαδή των Πανεπιστημιακών»

Αν αυτός ήταν ο στόχος, η αποτυχία της κ.Κεραμέως είναι μεγάλη. Αντί αυτού, όλοι είδαμε να προκύπτει ένα γενικευμένο «μπάχαλο» σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα που εφάρμοσαν ήδη το νόμο της, με ακόμα χειρότερες υπόγειες συμφωνίες και σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς...

Αποκορύφωμα ήταν η περίπτωση των εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίστηκε ένα ...παγκόσμιο φαινόμενο -και παράδοξο-   αφού δε γνωρίζουμε να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να πρέπει να αλλάξει τέσσερις πρυτάνεις σε διάστημα περίπου εννέα μηνών. Η περιπέτεια του ΑΠΘ έληξε μετά από τροποποιήσεις που έκανε ο κ.Πιερρακάκης και κατάφερε τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου 2024 να εκλέξει νέο πρύτανη, τον κ.Χαρ.Φείδα.

Ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι. Ο ορισμός της διαπλοκής που υποτίθεται ότι ήθελε να καταπολεμήσει..

Εξάλλου η ίδια η κ.Κεραμέως, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού