ekpaideytikoi
«Να σταματήσουν τώρα οι αυθαιρεσίες και οι πιέσεις διοίκησης Διευθυντών και Συμβούλων!»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σχετικά με την παύση αξιολόγησης σε σχολείο του Κορδελιού.

«Με προφορικές οδηγίες της Διεύθυνσης, χωρίς να έχει προηγηθεί προσυνεννόηση και ό,τι προβλέπει ο νόμος τους, ορίζουν συναντήσεις προσυνεννόησης στο γραφείο του διευθυντή και απειλούν ότι θα ορίσουν και δύο παρατηρήσεις στην τάξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, μετά την αντίληψη ότι η αξιολόγηση έχει βρει σθεναρή αντίδραση, το υπουργείο ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανακοίνωση

«Την Δευτέρα 19/2/2024 με παρέμβαση μελών του ΔΣ και τη συμμετοχή νεοδιόριστου συναδέλφου, σταματήσαμε την αξιολόγηση σε σχολείο του Κορδελιού. Οι αυθαιρεσίες και οι πιέσεις συμβούλων και διευθυντών, θα πάρουν την απάντησή τους. Με προφορικές οδηγίες της Διεύθυνσης, χωρίς να έχει προηγηθεί προσυνεννόηση και ό,τι προβλέπει ο νόμος τους, ορίζουν συναντήσεις προσυνεννόησης στο γραφείο του διευθυντή και απειλούν ότι θα ορίσουν και δύο παρατηρήσεις στην τάξη! Πρέπει να εμφανίσουν νούμερα, αυτό μόνο τους ενδιαφέρει. Ενημερώνουμε διευθυντές και συμβούλους ότι οι εκβιασμούς, πιέσεις, κόλπα και προσπάθειες παραπλάνησης των συναδέλφων, θα τις καταγγέλλουμε επώνυμα!

Μετά την παραδοχή του Υπουργείου ότι η αξιολόγηση έχει βρει αποφασιστικές, μαζικές αντιδράσεις, έδωσε γραμμή να ενταθούν οι πιέσεις. Επιστρατεύει γι’ αυτό τους Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων, τους βάζει απέναντι από το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου, μετατρέποντάς τους σε πολιορκητικό κριό. Τους καλούν να αξιολογηθούν οι ίδιοι για να δώσουν διαπιστευτήρια και αναβαπτισμένοι πια, να αξιολογούν τους συναδέλφους.

Με προφορικές οδηγίες των Διευθύνσεων εκπαίδευσης, αξιολογητές, διευθυντές και σύμβουλοι, έχουν ξεπεράσει τους “πάλαι ποτέ” επιθεωρητές και αυθαιρετούν, προκαλούν σύγχυση και τρομοκρατούν. Συγκεκριμένα:

 • Καλούν συναδέλφους που έχουν δηλώσει απεργία αποχή να υπογράψουν πρακτικό για να είναι τάχα καλυμμένοι. Το πρακτικό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ατομική αξιολόγηση και στο οποίο αξιολογητής και αξιολογούμενος «συμφωνούν» για την παρατήρηση δύο μαθημάτων. Οι νόμοι τους δεν προβλέπουν κανένα πρακτικό όταν δεν γίνεται προσυνεννόηση που είναι μέρος της αξιολόγησης γιατί οι συνάδελφοι δηλώνουν απεργία αποχή.
 • Δημιουργούν σύγχυση λέγοντας  ότι το πρακτικό θα κατατεθεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ενέργειές τους αυτές καταγγέλλονται και από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
 • Είναι απαράδεκτη η στάση τους για στελέχη της εκπαίδευσης, είτε είναι διευθυντές εκπαίδευσης και κατασκευάζουν προφορικές οδηγίες για να εκβιάσουν τους συναδέλφους, είτε διευθυντές σχολείων και σύμβουλοι αξιολογητές που αποδέχονται προφορικές οδηγίες και τις επικαλούνται για να παραπλανήσουν τους συναδέλφους. Έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα και διεκπεραιώνουν το ρόλο των επιθεωρητών με προφορικές εντολές!
 • Με τις εν κρυπτώ αξιολογήσεις που οργανώνουν, σαν τους κλέφτες για να μη το μάθουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και τους χαλάσουν τα σχέδια, γίνονται πλέον μέρος του κυβερνητικού  μηχανισμού που καταργεί όχι μόνο εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τους συλλόγους διδασκόντων. 
 • Παραβιάζουν το δικαίωμα των συναδέλφων να απέχουν από προσυνεννοήσεις, δήλωση στοιχείων σε πλατφόρμες, κλπ, που καλύπτει η δήλωση της απεργίας αποχής, ανακοινώνουν ημέρες για να μπουν στην τάξη και ζητούν από τους συναδέλφους να δηλώνουν στάση εργασίας. Παραβιάζουν τους ίδιους τους νόμους και τις εγκυκλίους τους που προβλέπουν ότι οι προσυνεννοήσεις  κλπ προηγούνται  της παρατήρησης της διδασκαλίας, ότι η εξέταση στο πεδίο Α1 προηγείται του Α2, το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μπουν αξιολογητές στην τάξη. Κάποιοι απειλούν με περικοπές ή ζητούν από τους απεργούς να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση, μέσω gov. gr μάλιστα! Αυτά δεν προβλέπονται από πουθενά!
 • Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία δεν έχουν τέλος, συνάδελφοι που απέχουν από τις αξιολογήσεις καλέστηκαν από τη Διεύθυνση μέσω asm ότι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην αξιολόγηση μέχρι τη Δευτέρα 19/2!

Για άλλη μια φορά, υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982 και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης.

Συνάδελφοι/ισσες, δεν υπογράφουμε κανένα πρακτικό ή κείμενο  διευθυντών-αξιολογητών. Η απεργία αποχή μας καλύπτει από  κάθε διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης που προηγείται της παρακολούθησης του μαθήματος στην τάξη,  το πρακτικό «συμφωνίας», την ανάρτηση στοιχείων στην ειδική πλατφόρμα, την αυτοαξιολόγηση. Ακολουθούμε τα βήματα που απέστειλαν ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ. Δεν αποδεχόμαστε αυθαιρεσίες των διευθυντών και συμβούλων ενημερώνουμε το σωματείο και ενημερωνόμαστε από αυτό.

 • Ενεργοποιούμε τις στάσεις εργασίας (μονόωρες, δίωρες, τριωρες), οταν ο/η αξιολογητής/τρια προσπαθεί να μπει στην τάξη για “παρακολούθηση” της διδασκαλίας.
 • Είμαστε με τον κλάδο μας και τις συλλογικές μας αποφάσεις με κορυφαία την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023). Οι διευθυντές και οι σύμβουλοι να σταματήσουν να πιέζουν με παράτυπες εντολές  και να σεβαστούν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Ο καθένας με τη στάση του βρίσκεται ή με τον κλάδο ή απέναντί του.
 • Οι ενημερώσεις από μέλη του ΔΣ συνεχίζονται σε κάθε σχολείο και οι συνάδελφοι/ισσες υπογράφουν πιο μαζικά  την απεργία αποχή κατά της αξιολόγησης. Υπογράφουμε τη δήλωση της απεργίας αποχής  της ΟΛΜΕ, απαντάμε συλλογικά, ακολουθούμε τις αποφάσεις και τις οδηγίες των σωματείων μας. Επιδιώκουμε σε κάθε σχολείο ομοφωνία ή  ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της απεργίας αποχής.
 • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν τη δήλωση της ΟΛΜΕ, την πρωτοκολλούμε  συλλογικά ή και ατομικά και δεν υπογραφούμε κανένα άλλο έγγραφο. Συζητάμε με κάθε συνάδελφο που διστάζει, εξηγούμε ότι η στάση του δεν είναι ατομικό ζήτημα, αλλά αφορά όλους μας, τον καλούμε να σεβαστεί την πλειοψηφία που έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζει για τον κλάδο.
 • Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας του συλλόγου και των εκπαιδευτικών γιατί κάθε εκπαιδευτικός που αξιολογείται φέρνει τις συνέπειες της αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν, σχετικά με ανισότητες στους μισθούς, τις συνέπειες στην βαθμολογική, την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη, καθώς και την άρση της μονιμότητας, ακόμη πιο κοντά! Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
 • Σας καλούμε να ενημερώνετε άμεσα το ΔΣ της ΕΛΜΕ  για ενέργειες των αξιολογητών που στρέφονται κατά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας, την άσκηση πιέσεων και οτιδήποτε σας προβληματίζει.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιμπουρια
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους
Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) - Τι ισχύει για την Ελλάδα
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους