σχολειο
«Η εκπαιδευτική κοινότητα δε μπορεί να είναι μονίμως υπόλογη για ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών και επιτέλους να αναλάβει ο Δήμος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του την ευθύνη που τους αναλογεί»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Β' ΕΛΜΕ Πειραιά σχετικά με βλάβη που εκδηλώθηκε στους σωλήνες θέρμανσης στο 8ο ΓΣ Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα τη διαρροή ζεστού νερού. Εδώ να τονιστεί ότι το 8ο ΓΣ Κορυδαλλού μοιράζεται το ίδιο δίκτυο θέρμανσης με το 3ο ΓΕΛ Κορυδαλλού.

Μάλιστα, την ίδια ώρα στο 3ο ΓΕΛ Κορυδαλλού πληροφορίες ανέφεραν την ύπαρξη έντονης μυρωδιάς καμένου, ενώ ακούστηκε ένας περίεργος θόρυβος στους σωλήνες φυσικού αερίου.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση, «θεωρούμε ότι ήταν ευχής έργο που η βλάβη προκλήθηκε πριν την έναρξη λειτουργίας των μαθημάτων διότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα μιλούσαμε για ατύχημα που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στους μαθητές/τριες», ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι «οι σχετικές υπηρεσίες του Δήμου, όταν ήρθαν για να επιθεωρήσουν και να θέσουν εκτός λειτουργίας το δίκτυο θέρμανσης, μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά, μίλησαν για «αστοχία υλικού», η οποία «θα μπορούσε να γίνει και στο σπίτι μας». Σε αυτό το σημείο θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους φορείς ότι μια αστοχία υλικού που μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας έχει μηδαμινές συνέπειες σε σχέση με παρόμοιο περιστατικό σε σχολική μονάδα που στεγάζει – με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Κορυδαλλού που στοίβαξε στο κτήριο του παλιού Πολυκλαδικού 2 ΓΕΛ, 1 ΓΣ και το ΙΕΚ – συνολικά 800 μαθητές/τριες και σπουδαστές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα σχολικά κτήρια επιβαρύνονται περισσότερο από τις κατοικίες σε σχέση με θέματα που άπτονται της συντήρησης και χρειάζονται μεγαλύτερη επίβλεψη».

Στη συνέχεια ζητείται ο έλεγχος του περιστατικού και τέλος η ανάληψη των ευθυνών από τον δήμο και τις υπεύθυνες αρχές, καθώς δεν είναι δυνατόν κάθε φορά σε τέτοια περιστατικά να είναι υπόλογη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανακοίνωση

«Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ με ανησυχία πληροφορήθηκε ότι την Παρασκευή 9-2-2024 και ώρα 8.00 παρατηρήθηκε βλάβη στους σωλήνες θέρμανσης με αποτέλεσμα διαρροή ζεστού νερού σε αίθουσα του 8ου ΓΣ Κορυδαλλού, το οποίο συστεγάζεται και μοιράζεται το ίδιο δίκτυο θέρμανσης με το 3ο ΓΕΛ Κορυδαλλού. Την ίδια ώρα στους χώρους του 3ου ΓΕΛ Κορυδαλλού παρατηρήθηκε έντονη μυρωδιά καμένου και ακούστηκε περίεργος θόρυβος στους σωλήνες του φυσικού αερίου που διέρχονται από το 3ο ΓΕΛ Κορυδαλλού. Θεωρούμε ότι ήταν ευχής έργο που η βλάβη προκλήθηκε πριν την έναρξη λειτουργίας των μαθημάτων διότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα μιλούσαμε για ατύχημα που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στους μαθητές/τριες.

Οι σχετικές υπηρεσίες του Δήμου, όταν ήρθαν για να επιθεωρήσουν και να θέσουν εκτός λειτουργίας το δίκτυο θέρμανσης, μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά, μίλησαν για «αστοχία υλικού», η οποία «θα μπορούσε να γίνει και στο σπίτι μας». Σε αυτό το σημείο θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους φορείς ότι μια αστοχία υλικού που μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας έχει μηδαμινές συνέπειες σε σχέση με παρόμοιο περιστατικό σε σχολική μονάδα που στεγάζει – με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Κορυδαλλού που στοίβαξε στο κτήριο του παλιού Πολυκλαδικού 2 ΓΕΛ, 1 ΓΣ και το ΙΕΚ – συνολικά 800 μαθητές/τριες και σπουδαστές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα σχολικά κτήρια επιβαρύνονται περισσότερο από τις κατοικίες σε σχέση με θέματα που άπτονται της συντήρησης και χρειάζονται μεγαλύτερη επίβλεψη.

  • Επειδή τέτοια περιστατικά, που οφείλονται σε ελλιπή συντήρηση και τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων του Κορυδαλλού, καταφθάνουν ως καταγγελίες στην Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά (χαρακτηριστική η περίπτωση του 4ου ΓΣ Κορυδαλλού που τις προηγούμενες ημέρες κάηκε ο κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας) και η γενικότερη συντήρηση των σχολικών μονάδων του Κορυδαλλού είναι από ανύπαρκτη έως υποτυπώδης και μόνο σε περίπτωση που συμβεί καμία σοβαρή βλάβη, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες να γνωρίζουμε αν οι συνθήκες που εργαζόμαστε είναι τέτοιες που να μας επιτρέπουν να εκτελούμε το έργο μας με ασφάλεια και οι μαθητές/τριες να μορφώνονται σε συνθήκες ασφαλείας.
  • Επειδή την ευθύνη για κάθε βλάβη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας την έχουν οι διευθυντές/τριες των σχολείων, οι οποίοι/ες θα κληθούν να απολογηθούν γιατί οι αρμόδιοι φορείς του δήμου δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Για όλους αυτούς λόγους ζητούμε από το Δήμο Κορυδαλλού

  1. Τη διερεύνηση του περιστατικού, την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για τα αίτια που την προκάλεσαν και την εξασφάλιση από μέρους του Δήμου ότι το δίκτυο είναι ασφαλές.
  2. Την ακριβή και τακτική συντήρηση των υποδομών των σχολείων σε εύλογα χρονικά διαστήματα, ώστε να μην δημιουργούνται βλάβες τέτοιου βεληνεκούς που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας και ιδίως των μαθητών/τριών.
  3. Τον έλεγχο των ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και δικτύων θέρμανσης των σχολικών μονάδων ΔΕ Κορυδαλλού, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες στις υποδομές και να διορθωθούν άμεσα.
  4. Τη διενέργεια ελέγχων στο δίκτυο Πυροπροστασίας και την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών για τις πιστοποιήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση η εκπαιδευτική κοινότητα δε μπορεί να είναι μονίμως υπόλογη για ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών και επιτέλους να αναλάβει ο Δήμος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του την ευθύνη που τους αναλογεί.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
Oι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία