σχολεία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Πειραιά

Επιστολή απέστειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά προς τους γονείς των Ράλλειων Δημοτικών Σχολείων.

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να έχει προκαλέσει η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και η διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Δημοτικά Σχολεία, καθώς, μεταξύ άλλων, πρόκειται να στερήσει «από δεκάδες παιδιά της περιοχής γύρω από το Σχολικό Συγκρότημα Αφεντούλη, μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, με 5 Δημοτικά Σχολεία, τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε καν για την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου αλλά την ουσιαστική κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, όπως θα ισχύει βέβαια και στην περίπτωση που θα προταθεί κάποιο άλλο Γυμνάσιο».

Στη συνέχεια αναλύονται τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν.

Η επιστολή

«Αγαπητοί Γονείς των Ράλλειων Δημοτικών Σχολείων

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας.

Η θέση της ΕΛΜΕ Πειραιά, όπως και της ΟΛΜΕ, για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία έχει καταγραφεί κατ’ επανάληψη. Η θέση αυτή απηχεί την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του Πειραιά.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, εκδώσαμε εκ νέου ανακοίνωση σχετικά με την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό (βλέπε εδώ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ – ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ (oo.gd) ), ενώ πραγματοποιήσαμε και σχετική κινητοποίηση στη ΔΙΔΕ Πειραιά (βλέπε εδώ: Από την κινητοποίση της ΕΛΜΕ Πειραιά, την Παρασκευή 19/1/2024, ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό και του ΕΠΑΛ Κερατσινίου σε Πρότυπο. – ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ (oo.gd) ).

Η έννοια του Πειραματισμού διαστρεβλώνεται διαχρονικά και ουσιαστικά. Επί της ουσίας τα Πειραματικά Σχολεία, λειτουργούν σαν Πρότυπα-”Κέντρα Αριστείας”. Για το λόγο αυτό, η μόνη διαφορά στο νομοθετικό πλαίσιο είναι ο τρόπος εισαγωγής (κλήρωση αντί εξετάσεων). Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση, εντάσσει τόσο τα Πρότυπα, όσο και τα Πειραματικά Σχολεία, στην εκπαιδευτική της ατζέντα για προώθηση της περίφημης “αριστείας”. Η ίδια «αριστεία» που μπορεί να πετσοκόβει το δικαίωμα στις σπουδές με φραγμούς όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων ή το «Εθνικό απολυτήριο» και παράλληλα να προχωράει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνοντας το δικαίωμα αυτό, ατομικό προνόμιο ανάλογα με τις δυνατότητες του πορτοφολιού!

Επιπλέον των παραπάνω, θα θέλαμε να επισημάνουμε και τα εξής:

1) Η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και η διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Δημοτικά Σχολεία, θα στερήσει από δεκάδες παιδιά της περιοχής γύρω από το Σχολικό Συγκρότημα Αφεντούλη, μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, με 5 Δημοτικά Σχολεία, τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε καν για την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου αλλά την ουσιαστική κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, όπως θα ισχύει βέβαια και στην περίπτωση που θα προταθεί κάποιο άλλο Γυμνάσιο. Άλλωστε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σύμφωνα με υπολογισμούς, είναι αποκαλυπτικά, είναι στη διάθεσή σας και αποδεικνύουν το παραπάνω:

  • Οι απόφοιτοι των Ράλλειων Δημοτικών Σχολείων είναι περίπου 58
  • Σε περίπτωση λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου ως Περαματικού, είναι πιθανό να δεχτεί 81 μαθητές, λόγω διαθέσιμων αιθουσών.
  • Αν 58 θέσεις καλυφθούν από τα Ράλλεια , περισσεύουν 23 θέσεις για κλήρωση
  • 65-70 μαθητές του χωροταξικού του 1ου Γυμνασίου, δηλαδή μαθητές που θα έπρεπε να γραφτούν στο σχολείο με βάση την κατοικία τους, θα μείνουν εκτός

Συνεπώς, απομένουν ελάχιστες θέσεις για την κάλυψή τους από άλλους, εκτός Δημοτικών της Ραλλείου μαθητές και αυτές με κλήρωση, με συμμετοχή μαθητών ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μικρότερα αδέρφια μαθητών που ήδη φοιτούν στο σχολείο και θα αποφοιτήσουν σε λίγους μήνες από τα γύρω Δημοτικά Σχολεία.

Οι γονείς των γύρω Δημοτικών Σχολείων, που είμαστε βέβαιοι ότι θεωρείτε ισότιμους με εσάς, με τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση των παιδιών τους, όπως εσείς, έχουν ενημερωθεί-ρωτηθεί; Όπως αναφέρετε στην επιστολή σας είστε το μεγαλύτερο Δημοτικό Σχολείο του Πειραιά, με 340 μαθητές! Πού θα πάνε τα παιδιά, που ανήκουν χωροταξικά στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά;

2) Τα Γυμνάσια της περιοχής είναι συγκεκριμένα. Το κοντινότερο (700 μέτρα-απέχει 11 λεπτά), το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά, στον Άγιο Νείλο, έχει πολύ περιορισμένες χωροταξικά δυνατότητες, αδυνατεί να δεχτεί όλα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός 1ου Γυμνασίου Πειραιά. Τα 1ο Γυμνάσιο στην Καλλίπολη απέχει 1km-14 λεπτά με τα πόδια, συστεγάζεται δε με το ΓΕΛ Καλλίπολης, που είναι το μεγαλύτερο ΓΕΛ στον Πειραιά (422 μαθητές!). Σε αυτό (1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης) φοιτούν ήδη περίπου 300 μαθητές! Το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης απέχει 1.5 km-22 λεπτά! Το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά απέχει 1.2 km-17 λεπτά και το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά απέχει επίσης 1.2 km-17 λεπτά (πάντα σε σχέση με το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά). Αλλά όπως δήλωσε πρόσφατα  και αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν είναι πρόβλημα οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το … περπάτημα.

2) Είναι βέβαιο, πως μετά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, θα ακολουθήσει η πρόταση για μετατροπή του 1ου ΓΕΛ Πειραιά. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Στην περιοχή λειτουργούν μόνο το 13ο ΓΕΛ Πειραιά (πρόκειται για τη γνωστή πολυκατοικία στην Τερψιθέα, που αδυνατεί να δεχτεί άλλους μαθητές και είναι παντελώς ακατάλληλο το κτίριο για να φιλοξενεί σχολείο) και το ΓΕΛ Καλλίπολης, που έχει 18 τμήματα Γενικής Παιδείας και 422 μαθητές! Κτιριακά είναι υπερκορεσμένο, κάποιες ώρες χρησιμοποιεί σαν αίθουσα διδασκαλίας και την αίθουσα εκδηλώσεων! Είναι λοιπόν σίγουρο πως τα παιδιά της περιοχής του κέντρου του Πειραιά, θα αναζητούν Γενικό Λύκειο … με το τουφέκι… Το δε 9ο ΓΕΛ Πειραιά απέχει και αυτό 1.3 km-18 λεπτά!

3) Θα έχουμε το παράδοξο και ανεπίτρεπτο γεγονός, στο κέντρο του Πειραιά, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, να λειτουργούν 2 Πρότυπα (Γυμνάσια και ΓΕΛ) και 1 Πειραματικό… Για μη Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ούτε λόγος...

4) Σύλλογος Γονέων στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά δεν υφίσταται, συνεπώς οι γονείς των μαθητών του σχολείου, μέσα από το συλλογικό-θεσμικό τους όργανο, δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη.

5) Προκαλεί θυμηδία, αλλά και είναι απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής, η πρόταση για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό. Πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του 1970, που στεγάζεται σε 6 ορόφους, χωρίς προαύλιο. Το δε Γυμνάσιο στεγάζεται στον 4ο-5ο-6ο όροφο! Κατά τα άλλα, μιλάνε οι κυβερνώντες για Πειραματικά Σχολεία που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία, καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, ανάπτυξη ερευνητικών και δημιουργικών δράσεων σε ολιγοθέσια τμήματα κ.α.! Έλεος! Μια ματιά στον αριθμό των μαθητών στην τάξη στα Πρότυπα Γυμνάσια Ιωνιδείου και Ζαννείου θα σάς πείσει…

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει το εξής ερώτημα: Συναινείτε στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, δηλαδή στην κατάργησή του;

Μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι πουθενά στην επιστολή σας δεν κάνετε λόγο ΚΑΝ για ίδρυση νέου σχολείου που θα λειτουργήσει σαν Πειραματικό (κάτι με το οποίο εμείς έτσι και αλλιώς θα είμαστε αντίθετοι, αφού θεωρούμε πως άλλες είναι ανάγκες-βλέπε ειδικό σχολείο και άλλες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες), παρά μόνο γενικόλογα για διασύνδεση των Ράλλειων Δημοτικών με κάποιο Γυμνάσιο και στην συνέχεια με ΓΕΛ.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας.

Αγαπητοί γονείς

Είστε οι γονείς των μαθητών μας, σάς θεωρούμε σύμμαχούς μας στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, χωρίς κατηγοριοποιήσεις σχολείων.

Πάντα κριτήριό μας αποτελεί το δικαίωμα στη μόρφωση όλων μαθητών μας και όχι φυσικά ορισμένων, έναντι των άλλων. Είμαστε βέβαιοι ότι την ίδια άποψη ασπάζεστε και εσείς.

Γι’ αυτό σάς καλούμε από κοινού στην οργάνωση αγώνων, με σκοπό την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakopoiisi
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό και εξύβριση σε βάρος γνωστού ποινικολόγου από ασκούμενη δικηγόρο
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
aksiologisi
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»
«Η αμετροέπεια και το ψέμα έχουν κοντά πόδια δυστυχώς για την ΔΗΣΥ Λασιθίου», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών και του...
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»