esties-politexnioupoli
Οι φοιτητές τονίζουν ότι νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει πλήρως τις εστίες σε επιχειρηματίες για να βγάζουν περισσότερα κέρδη στις πλάτες τους

Στην ίδια χώρα-ανέκδοτο όπου οι υπουργοί Παιδείας πανηγυρίζουν ότι έβαλαν κάποιο διαδραστικό πίνακα σε σχολεία στο οποία πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών και φεγγίτες καταρρέουν μέσα σε Νηπιαγωγεία, ο υπαρκτός σουρεαλισμός έχει προχωρήσει σε νέα επίπεδα.

Ετοιμαζόμαστε -σήμερα ανακοινώνονται εκτός απροόπτου- να ιδρύσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς να έχουμε ακόμα επιλύσει τα προβλήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών και πάμπολλα άλλα ζητήματα δυσλειτουργίας στα δημόσια ιδρύματα...

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φοιτητές έχουν χαρακτηρίσει «αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο που ανακοινώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και προανήγγειλαν εκτεταμένες καταλήψεις και συλλαλητήρια.

Και χτες, οι φοιτητές των Συλλόγων Οικοτρόφων από όλη τη χώρα στο συντονισμό τους που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ εξέδωσαν κοινό ψήφισμα: Οι φοιτητικές εστίες εκπέμπουν SOS

Μάλιστα οι φοιτητές τονίζουν ότι νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει πλήρως τις εστίες σε επιχειρηματίες για να βγάζουν περισσότερα κέρδη στις πλάτες τους!

«Η ανέγερση νέων εστιών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η παράδοση τους σε επιχειρηματίες θα μας φέρει αντιμέτωπους με την ίδια κατάσταση που βλέπουμε όπου μπαίνουν εργολάβοι στις σχολές μας. Μεταφράζεται σε τσουχτερά ενοίκια, σε ξεσπίτωμα όποιου οικότροφου δεν μπορεί να πληρώσει!», σημειώνουν...

Όλο το ψήφισμα των εστιακών φοιτητών

Οι σύλλογοι που συμμετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των συλλόγων εστιών, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες εστιακούς φοιτητές όλης της χώρας.

Είμαστε όλοι ενωμένοι - τα προβλήματά μας είναι κοινά!

 • Όλοι βλέπουμε την κατάσταση στην εστία να χειροτερεύει μέρα με την μέρα και λέμε «δεν πάει άλλο… κάτι πρέπει να γίνει».

 • Όλοι παλεύουμε να σπουδάσουμε παρά τις δυσκολίες, να πάρουμε το πτυχίο μας.

 • Όλοι βλέπουμε την ακρίβεια να έχει εξουθενώσει τις οικογένειές μας να τα βγάλουν πέρα με το ήδη μικρό εισόδημα και αρκετοί αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε παράλληλα με τις σπουδές μας.

 • Όλοι βλέπουμε τις λίγες εστίες και δωμάτια που οδηγούν χιλιάδες συναδέλφους να μην μπορούν να σπουδάσουν, να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια.

Δίνουμε το χέρι σε κάθε εστιακό φοιτητή!

Με το συντονισμό της δράσης μας, την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ζούμε σε αξιοπρεπείς και σύγχρονες εστίες, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια.

Οι φοιτητικές εστίες εκπέμπουν SOS!

Η κατάσταση στις εστίες δεν πάει άλλο! Όλοι οι εστιακοί φοιτητές, αφού περάσαμε από χίλια φίλτρα και κριτήρια για να μπούμε στην εστία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση!

Ας έρθουν τα κανάλια να δείξουν σε τι συνθήκες ζούμε! Να δουν τι πάει να πει να είσαι εστιακός φοιτητής!

Μόνο την τελευταία χρονιά οι σύλλογοι εστιών έχουμε καταγγείλει δημόσια και στην κυβέρνηση δεκάδες προβλήματα.

 • Οι υποδομές των εστιών είναι σε άθλια κατάσταση, ασυντήρητοι οι κοινόχρηστοι χώροι όσο και τα δωμάτιά μας, σε πολλές εστίες δεν έχουμε καν προσωπικό μπάνιο! Προσπαθούμε να επιβιώνουμε με χαλασμένα πλυντήρια και σκουριασμένες σωληνώσεις, με την υγρασία να έχει τρυπώσει ακόμα και δίπλα στα κρεβάτια μας ενώ μπορεί να περιμένουμε μέχρι και ολόκληρους μήνες για συντήρηση ή για αντικατάσταση οτιδήποτε χαλάσει. Κερασάκι στην τούρτα είναι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κοπούν από τον προϋπολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ 1εκ ευρώ που προορίζονταν για τον τεχνικό μας εξοπλισμό από την ήδη ελάχιστη χρηματοδότηση για τις εστίες!

 • Αυτές τις ημέρες του χειμώνα συναντάμε προβλήματα με την θέρμανση όπως και καλοκαίρι με την ψύξη των δωματίων χωρίς ποτέ να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που επηρεάζει συνολικά την δυνατότητά μας να ζήσουμε σαν άνθρωποι, να διαβάσουμε, να κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό.

 • Η δωρεάν σίτιση είναι μόνο λόγια! Τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο μας κόβουν τη σίτιση ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας, δεν μας δίνουν το δικαίωμα να σιτιζόμαστε και στην σχολή και στην εστία μας. Την ίδια ώρα η ποιότητα του φαγητού συνεχώς υποβαθμίζεται αφού έχει καταντήσει πεδίο για μπίζνες ανάμεσα στους εργολάβους που κόβουν μερίδες και ρίχνουν την ποιότητα για να κερδίζουν. Σε διάφορες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μέχρι και το νερό μας αφού πολλές φορές αυτό δεν είναι πόσιμο!

 • Η «δωρεάν στέγαση» δεν είναι και ακριβώς δωρεάν… Σε όλο και περισσότερες εστίες μας βάζουν να πληρώνουμε «ενοίκια - χαράτσια» για την διαμονή μας, γίνονται όρος για να πάρουμε δωμάτιο ενώ αν δεν τα έχουμε πληρώσει γίνεται αιτια για να μην πάρουμε πτυχίο όπως έγινε στη Λάρισα. Ενώ σαν να μην φτάνουν όλα αυτά κάθε καλοκαίρι μας διώχνουν σε αρκετές από τις εστίες, για να αξιοποιήσουν τα δωμάτια για summer schools έως και για AriBnB!

 • Εμείς και οι οικογένειές μας τσακιζόμαστε από την ακρίβεια τόσο όσο μένουμε στην εστία όσο και πίσω στα σπίτια μας, Πάνω σε όλα αυτά έρχονται και τα νέα βάρη από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που μόλις ψήφισε η Κυβέρνηση.

 • Οι υπηρεσίες φύλαξης – καθαριότητας – συντήρησης (αν αυτές παρέχονται) καλύπτονται από ελλείπεις εργολαβίες και κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα να διαμορφώνονται επικίνδυνες συνθήκες τόσο για την υγιεινή και λειτουργικότητα των εστιών. Όπως και ο παρατημένος και ασυντήρητος περίβολος των κτηρίων, η έλλειψη καλού φωτισμού, διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες και για την ασφάλεια των εστιακών.

 • Την ίδια στιγμή, πολλές φορές πίσω από την πλάτη μας, αλλάζουν τους κανονισμούς λειτουργίας των εστιών προς αντιδραστική κατεύθυνση. Βάζουν από την πίσω πόρτα προϋποθέσεις για εισαγωγή στην εστία, νέα χαράτσια για την διαμονή και διάφορες ακόμα αντιδραστικές προϋποθέσεις.

Το πάζλ της απαράδεκτης κατάστασης των εστιών έχει πολλά κομμάτια.

Η επιλεκτική αδιαφορία όλων των υπεύθυνων για τα προβλήματά μας είναι εγκληματική! Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες!

 • Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση στα τάρταρα και έχουν παραδώσει ολοκληρωτικά τα σπίτια μας στις ορέξεις των εργολάβων.

 • Το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων κάνουν τους ανήξερους, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Την ίδια ώρα που χαρίζουν εκατομμύρια σε εργολάβους και άλλα αρπακτικά, για τις ανάγκες των οικότροφων λένε πώς «δεν υπάρχουν λεφτά».

 • Οι εργολάβοι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, έχουν αφήσει τις εστίες να ρημάζουν, εφαρμόζοντας την γνωστή τεχνική του «μπαλώματος» και αν το αποφασίσουν αφήνουν ολόκληρες εστίες χωρίς σίτιση, καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη!

Τώρα, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει πλήρως τις εστίες σε επιχειρηματίες για να βγάζουν περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας!

Η ανέγερση νέων εστιών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η παράδοση τους σε επιχειρηματίες θα μας φέρει αντιμέτωπους με την ίδια κατάσταση που βλέπουμε όπου μπαίνουν εργολάβοι στις σχολές μας. Μεταφράζεται σε τσουχτερά ενοίκια, σε ξεσπίτωμα όποιου οικότροφου δεν μπορεί να πληρώσει!

Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει ήδη με τους εργολάβους σε σίτιση, συντήρηση ή καθαριότητα αφού ο επιχειρηματίες κοστολογεί το έργο όσο θέλει για να κερδίσει, εκμεταλλεύεται δωρεάν δημόσιες εκτάσεις, επιβάλλει τα ενοίκια που θέλει σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Είναι το τέλος για την όποια δωρεάν φοιτητική στέγαση παρέχονταν.

Με οργάνωση-αγώνα-αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τον αγώνα μας! Αυτό αποδεικνύει η πείρα μας τα τελευταία χρόνια. Είχαμε μία σειρά από κατακτήσεις σε αρκετές εστίες σε όλη την χώρα!

Καταφέραμε να μην μας διώξουν από τις εστίες, όταν πετύχαμε να έχουμε σίτιση συνολικά αλλά και την περίοδο των γιορτών, να πάρουν όλοι το πτυχίο τους χωρίς να πληρώσουμε τα χαράτσια, να διατεθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για φοιτητές που δεν αρκούσαν τα κενά δωμάτια σε εστίες, να εγκατασταθεί Internet στα δωμάτια, να έχουμε σίτιση και του καλοκαιριού, να ανακαινιστούν οι υποδομές, να μην κοπεί το ζεστό νερό, η θέρμανση, ο κλιματισμός λόγω περικοπών!

Όλοι οι εστιακοί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Είχαμε κατακτήσεις επειδή βασιστήκαμε στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Για αυτό προτείνουμε να διεκδικήσουμε από κοινού τη βελτίωση των εστιών μας! Να συντονίσουμε τη δράση μας γιατί τα προβλήματα είναι κοινά! Με κοινές διεκδικήσεις και αγώνες, η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά!

Καλούμε όλους τους οικότροφους να συμμετέχουν στους συλλόγους τους, να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις.

Ακόμα και στις εστίες όπου δεν υπάρχει σύλλογος να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία του, να φτιάξουν επιτροπή που θα γίνει το πρόπλασμα για την δημιουργία συλλόγου.

Καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο, εργατικό σωματείο, άλλους μαζικούς φορείς να στηρίξουν τα αιτήματα και τους αγώνες μας! Να υπερασπιστούν το δικαίωμα μας να σπουδάζουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια!

Τέλος αποφασίζουμε ότι:

 • Διαμορφώνουμε στο σημερινό μας συντονισμό ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. Κάθε Σύλλογος και φοιτητής να συζητήσει και να εμπλουτίσει τα κοινά μας αιτήματα, να προσθέσει τα συγκεκριμένα αιτήματα της κάθε εστίας. Η διαμόρφωση των διεκδικήσεων να γίνει υπόθεση του κάθε εστιακού

 • Οργανώνουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και την ακρίβεια

 • Να σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας υπόμνημα με συγκεκριμένες διεκδικήσεις στα ζητήματα εξοπλισμού των εστιών ενάντια στην νέα μείωση της χρηματοδότησης του ΙΝΕΒΙΔΙΜ

 • Να εξασφαλίσουμε πιο σταθερό πανελλαδικό συντονισμό δράσης

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

Για την λειτουργία των φοιτητικών εστιών

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις εστίες. Έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών που αυξάνονται λόγω της ακρίβειας. Όχι στην μείωση της χρηματοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τον εξοπλισμό των εστιών.

 • Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες μας.

 • Θέρμανση και κλιματισμός, πόσιμο νερό, ζεστό νερό, γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, πλήρης επίπλωση σε όλα τα δωμάτια και σε όλες τις εστίες.

 • Λέσχη σίτισης σε κάθε εστία στην ευθύνη του κράτους. Δωρεάν, ποιοτική σίτιση για όλους τους οικότροφους στη λέσχη της εστίας και του Ιδρύματός τους.

 • Κατάργηση των ενοικίων, των εγγυήσεων και κάθε είδους χαρατσιού για τους εστιακούς. Ούτε σκέψη για γενίκευση των ενοικίων και παράδοσή των εστιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

 • Σε κάθε εστία να υπάρχει κυλικείο-mini market, στην ευθύνη του Ιδρύματος ή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που να καλύπτει τις ανάγκες των εστιακών, με τιμές κόστους.

 • Όχι στο ξεσπίτωμα οικότροφων τους καλοκαιρινούς μήνες όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές εστίες. Εξασφάλιση σίτισης, συντήρησης, φύλαξης και καθαρισμού για τους οικότροφους που επιθυμούν να μείνουν στις εστίες το καλοκαίρι και την περίοδο των γιορτών.

 • Γρήγορη και διαφανής διαδικασία εισδοχής των φοιτητών, να ανοίγουν απευθειας οι αιτήσεις κάθε φορά που υπάρχουν κενά δωμάτια. Ιδιαίτερα για τους πρωτοετείς να μην ολοκληρώνεται η διαδικασία εισδοχής στα μέσα του εξαμήνου, να ανοίγουν έγκαιρα οι αιτήσεις. Συμμετοχή εκπροσώπου από τον Σύλλογο Οικότροφων στη διαδικασία εισδοχών και στις συνεδριάσεις του οργάνου διοίκησης της κάθε εστίας (εφορία εστίας, κλπ).

Για τα κτιριακά ζητήματα

 • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Μέριμνα για τη μεταφορά των οικότροφων σε δωρεάν & αξιοπρεπή καταλύματα, για τη σίτιση μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

 • Άμεση αντικατάσταση του χαλασμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

 • Αγορά καινούριων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων ψυγείων, κουζινών που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των οικότροφων, καθώς και ανανέωση των στρωμάτων.

 • Επαρκής φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.

 • Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των εστιών.

Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις μεταφορές

 • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με τις κατάλληλες υποδομές και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

 • Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων των οικότροφων.

 • Δωρεάν πρόσβαση των οικότροφων σε δημόσιες και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σε θεατρικές και άλλες πολιτιστικές παραστάσεις.

 • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς την εστία, προσθήκη βραδινών δρομολογίων. Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους εστιακούς φοιτητές.

Για την στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους

 • Διεύρυνση των εισοδηματικών, κοινωνικών κ.α. κριτηρίων για την εισδοχή φοιτητών στις εστίες.

 • Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που το έχουν ανάγκη.

 • Ανέγερση νέων εστιών! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και άλλα κτίρια ή οικόπεδα του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

 • 400 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αύξηση και διεύρυνση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος!

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Συλλόγου Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ

Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών

Συλλόγου Οικοτρόφων Λάρισας

Συλλόγου Οικοτρόφων Πολυτεχνείου Κρήτης

Συλλόγου Οικοτρόφων Χίου – Πανεπιστημίου Αιγαίου

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγου Εστιών Καλαμάτας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
σχολεία
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»
Τι αναφέρει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων για το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της πόλης
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»