απθ
Οι 3 ψηφοφορίες που αποφάσισε η Σύγκλητος θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας

Με τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών, θα προχωρήσει η Σύγκλητος του ΑΠΘ τη διαδικασία για την εκλογή του νέου πρύτανη, μετά το τρίτο και τελευταίο «ναυάγιο» που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες στην  ψηφοφορία μεταξύ των έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών που θα συμπληρώσουν το 11μελές συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας makthes.gr, τα 57 μέλη της Συγκλήτου  συνεδρίασαν χθες το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τη διαδικασία των ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Να ορίσουν δηλαδή τον μέγιστο αριθμό ψηφοφοριών οι οποίες, εφόσον κι αυτές αποδειχθούν άγονες, τότε η επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών θα γίνει με κλήρωση. Στη συνέχεια οι 11 θα εκλέξουν τον πρύτανη.

Οι 3 ψηφοφορίες που αποφάσισαν, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία στη Σύγκλητο για την εκλογή ενός εξωτερικού μέλους απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 38 μελών. Στις επόμενες, δύο ψηφοφορίες, εφόσον απαιτηθούν, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 29 μελών. Εφόσον δεν υπάρξει ούτε εκεί αποτέλεσμα τότε η επιλογή θα γίνει μέσω κλήρωσης.

Στο θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση του κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γλαβίνη ο οποίος είπε πως η κλήρωση δεν θα πρέπει να είναι ενιαία για το σύνολο των μελών που δεν θα έχουν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για το κάθε ένα από τα εναπομείναντα προς επιλογή, εξωτερικά μέλη. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα από τις τρεις ψηφοφορίες που θα έχουν προηγηθεί, δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 29 ψήφους, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν τρεις διαδοχικές κληρώσεις για την επιλογή των υπολοίπων τριών εξωτερικών μελών.

Σε κάθε μία από αυτές θα μπαίνουν στην κληρωτίδα οι πρώτοι τουλάχιστον δύο, με βάση τις ψήφους που είχαν συγκεντρώσει στις προηγηθείσες ψηφοφορίες. Ο κ. Γλαβίνης υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του αυτό ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, αποφασίστηκε να ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Παιδείας επ' αυτού ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Έτσι εστάλη ήδη ερώτημα προς το υπουργείο και αναμένεται η διευκρινιστική απάντηση.

Η διαδικασία των τριών ψηφοφοριών θα ξεκινήσει μόλις η απόφαση της Συγκλήτου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Πάντως, η εξαντλητική συζήτηση που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης δείχνει ότι στις τάξεις του Οργάνου επικρατεί η πεποίθηση ότι τουλάχιστον κάποια από τα πέντε εξωτερικά μέλη, αν όχι όλα, θα χρειαστεί να αναδειχθούν από την κληρωτίδα.

Υπενθυμίζεται ότι πίσω από τη μάχη για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών στοιχίζονται τα πέντε από τα έξι εσωτερικά μέλη που διεκδικούν το αξίωμα του πρύτανη ο οποίος θα εκλεγεί από το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης μόλις αυτό συμπληρωθεί. 

Οι πέντε είναι: ο πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης, οι αντιπρυτάνεις Στράτος Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Φείδας, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολος Αποστολίδης

Το έκτο εσωτερικό μέλος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Γιώργος Ζωγραφίδης (60 ψήφοι) ο οποίος δεν είναι μέλος της Συγκλήτου.

Δεν είναι η πρώτη φορά...

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα αδιέξοδα, λόγω των αρχικών ατελειών του νόμου Κεραμέως (που επιχειρήθηκε να διορθωθούν στη συνέχεια με την πρόβλεψη να αναλάβει η Σύγκλητος σε περίπτωση 3 αποτυχημένων συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών-  εχει συμβεί και σε άλλα ιδρύματα.

Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει έρθει αντιμέτωπο με την απουσία ρύθμισης που να δίνει διέξοδο στις περιπτώσεις που υπάρχει ισοψηφία στην ανάδειξη των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου.

Από τις δυσλειτουργίες αυτές «ξέφυγε» το ΕΚΠΑ τα μέλη του Συμβουλίου του οποίου συμφώνησαν και εξέλεξαν πρύτανη τον καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, αλλά και πρόσφατα το Πολυτεχνείο Αθήνας, που μετά από μια πρώτη εμπλοκή τα μέλη του ΣΔ συμφώνησαν στην ανάδειξη στη θέση του Πρύτανη του ιδρύματος του καθηγητή κ.  Ιωάννη Χατζηγεωργίουο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από τον νυν πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
syka30933.jpg
Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου
Τα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών
Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου