ΑΕΙ: «Εμπλοκή» στη συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης σε τρία πανεπιστήμια
Καμία πρόβλεψη στον νόμο Κεραμέως για την ισοψηφία στην εκλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης

Αντιμέτωπα με την απουσία ρύθμισης που να δίνει διέξοδο στις περιπτώσεις που υπάρχει ισοψηφία στην ανάδειξη των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης ήρθαν τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου. 

Μπορεί ο «πολυδιαφημιζόμενος» νόμος Κεραμέως -με τον οποίο διαφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας- να υλοποιείται σταδιακά στα πανεπιστήμια και να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία στην εκλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Αυτό το πρόβλημα καλούνται να επιλύσουν τα τρία πανεπιστήμια, ενώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος της μη εκλογής των εξωτερικών μελών των συμβουλίων. 

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο τα πανεπιστήμια θα διοικούνται από 11μελη συμβούλια. Τα έξι από τα 11 μέλη εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, ενώ τα άλλα πέντε μέλη θα επιλέγονται από αυτούς που εκλέχθηκαν και θα είναι από το εξωτερικό. Έπειτα, προκηρύσσεται η θέση του πρύτανη για τη θέση του οποίου μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μόνο τα έξι «εσωτερικά» μέλη του Συμβουλίου, ενώ ο Πρύτανης θα είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων έφτασε στο 95,7%. Συγκεκριμένα, από τους 3.179 δυνητικούς ψηφοφόρους, οι 3.043 προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη.

Η συμμετοχή στα ΑΕΙ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

95,78%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

98,08%

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

97,62%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

91,79%

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

99,52%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

99,50%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

100,00%

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

98,81%

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

97,44%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

82,08%

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Ο φιλόλογος στη νέα ψηφιακή εποχή: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία
Από τον πίνακα και το βιβλίο στα «έξυπνα» εργαλεία γλώσσας – οι αλλαγές που επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο του φιλολόγου στην τάξη
Ο φιλόλογος στη νέα ψηφιακή εποχή: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία
Σχολείο
Σχολεία: Υποχρεωτικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς
Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και πώς εφαρμόζονται οι δράσεις Τοπικής Ιστορίας και Γεωγραφίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
Σχολεία: Υποχρεωτικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς