Kinito-paidia
«Το ζήτημα του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ μαθητών και δασκάλων είναι καίριο διότι αγγίζει τον πυρήνα της εκπαίδευσης στην εποχή του Διαδικτύου»

Στην αρχή κυκλοφορούσε με ανεκδοτολογική χροιά, τώρα πλέον αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Πολλοί νηπιαγωγοί έρχονται σε μεγάλη αμηχανία με τις γνώσεις των τετράχρονων και πεντάχρονων μαθητών τους στις νέες τεχνολογίες.

Καθώς τα παιδιά από πολύ μικρά ξεκινούν να χρησιμοποιούν τάμπλετ στο σπίτι για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους –οι γονείς φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις επιπτώσεις από την αλόγιστη, με βάση την ηλικία των παιδιών, χρήση της οθόνης–, έχουν ξεπεράσει τους δασκάλους τους στα ψηφιακά μέσα. Δεν πρόκειται προφανώς για αδυναμία των εκπαιδευτικών να καθοδηγήσουν την τάξη σε τόσο μικρές ηλικίες, ωστόσο η σχετική κατάσταση διατρέχει όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ζήτημα του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ μαθητών και δασκάλων είναι καίριο διότι αγγίζει τον πυρήνα της εκπαίδευσης στην εποχή του Διαδικτύου. Παλαιότερα κυριαρχούσε η δασκαλοκεντρική αντίληψη για το σχολείο. Ο εκπαιδευτικός ήταν εκείνος που γνώριζε και οι μαθητές ήταν αυτοί που έπρεπε να μάθουν.

Αυτή η προσέγγιση πλέον έχει ξεπεραστεί, αφού η εισαγωγή των υπολογιστών στα σχολεία «αμφισβητεί» τόσο το μονοπώλιο του εκπαιδευτικού στη μετάδοση της γνώσης όσο και την κυριαρχία του βιβλίου ως μοναδικής πηγής πληροφορίας. Ο νέος ρόλος του εκπαιδευτικού είναι περισσότερο του συντονιστή και συμβούλου και λιγότερο του μεταδότη της γνώσης, καθώς πρέπει να οργανώνει έτσι το μάθημα ώστε να την ανακαλύπτουν οι μαθητές.

Η εισαγωγή των υπολογιστών στα σχολεία είχε ως συνέπεια να γίνουν ανακατατάξεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Στα ελληνικά σχολεία, βέβαια, οι αλλαγές συμβαίνουν πολύ αργά, όμως γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί αλλά οι διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Έχουμε συνηθίσει –ίσως επειδή η απουσία της είναι μια από τις μόνιμες γκρίνιες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών– ως πανάκεια την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι χρήσιμη για τις μεγαλύτερες ηλικίες, το ερώτημα είναι τι γίνεται στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων.

Εκεί υπάρχει πληθώρα μαθημάτων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες και τη διδακτική των σχολικών αντικειμένων, όμως απουσιάζει η πρακτική εφαρμογή της ύλης. Οι νέοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι μπορεί να αποκτούν ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο στα ΑΕΙ, αλλά χωρίς μακρά και εντατική πρακτική άσκηση όσων έμαθαν καταλήγουν να… μετεωρίζονται ανάμεσα στο έντυπο βιβλίο και στον ψηφιακό πίνακα.

Πηγή: Καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητ
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, έχει προκαλέσει ισχυρή αναστάτωση στην κοινότητα των εστιών
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
πολο
Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2025 την Προκήρυξη των Πανελλήνιων Αγώνων...

Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
δασκαλος
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
Οδύσσεια εκπαιδευτικών στο εξωτερικό: Άδεια άνευ αποδοχών ή απομάκρυνση από την οικογένεια
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
aithousa_taksi
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα στους γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για τις συνθήκες...
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων