Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Παναγιώτης Κοντός» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η τελετή βράβευσης των 16 μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στη 2η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας για το εξεταστικό κέντρο του ΕΚΠΑ.
Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκονται και οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 23η Διεθνή Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας από τις 26 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026.
Η 2η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και τα Τμήματα Φιλολογίας και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη στήριξη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, της Πρυτανείας και της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας των δύο πανεπιστημίων.
Η διοργάνωση έχει λάβει πιστοποίηση από τον διεθνή φορέα International Linguistics Olympiad (IOL). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλύσουν γλωσσικούς γρίφους και να αναλύσουν γλωσσικά δεδομένα, αναπτύσσοντας δεξιότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης.
Την προσφώνηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα. Χαιρετισμό απέστειλε η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Γραμματική Κάρλα.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με τη χορηγική υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, η μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε στην Ολυμπιάδα της 14ης Φεβρουαρίου 2026, αλλά και η ανταπόκριση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών κατά την τελετή βράβευσης, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του θεσμού και δημιουργούν αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια.