εστίες
ΚΝΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών στην εκρηκτική κατάσταση της εύρεσης φοιτητικής στέγης!

Όλοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους, είτε στη φοιτητική εστία είτε με την αξιοποίηση από το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα ξενοδοχείων και δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το αίτημα αυτό καταθέτει η ΚΝΕ σημειώνοντας ότι η “τουριστική αξιοποίηση” ακινήτων σε αρκετές πόλεις, στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή προορίζονται για επιχειρηματική αξιοποίηση ακίνητα πανεπιστημίων, όπως π.χ. στο ΑΠΘ με την παραχώρηση ακινήτου του για τη λειτουργία boutique hotel, αντί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των φοιτητών!

«Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες», καταλήγει η ΚΝΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους εξελίσσεται σε εφιάλτη: Σπίτια παντού, στέγη πουθενά, νοίκια στο θεό και αρπακτικά!

Οι δήθεν «δωρεάν» σπουδές κοστίζουν παρά πολύ ακριβά!

Τη στιγμή που οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 9% των νέων εισακτέων, με την είσοδο σε αυτές να έχει καταλήξει σε διαγωνισμό φτώχειας με τα κριτήρια-κόφτες που ισχύουν, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να πληρώσουν πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» σε πόλεις με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά. Αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις στα ενοίκια που ξεπερνάνε το +35%, καθιστώντας το μέσο ενοίκιο για σπίτι κοντά στα Πανεπιστήμια στα 450-500€, όταν πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς! Είναι προφανές ότι το στεγαστικό επίδομα του αστρονομικού ποσού των …125€ το μήνα και μάλιστα στο τέλος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Το πρόβλημα πλέον είναι πιο εμφανές από ποτέ: Η στέγη είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα στην ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας.

Σε αυτό το έδαφος η “τουριστική αξιοποίηση” ακινήτων σε αρκετές πόλεις, στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή προορίζονται για επιχειρηματική αξιοποίηση ακίνητα πανεπιστημίων, όπως π.χ. στο ΑΠΘ με την παραχώρηση ακινήτου του για τη λειτουργία boutique hotel, αντί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των φοιτητών!

Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να διεκδικήσουν σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους!

Μέσα από τους αγώνες τους, με τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική Κ.Σ. μπορούν να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τις εστίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές του εξαμήνου.

  • Όλοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους. Είτε στη φοιτητική εστία είτε με την αξιοποίηση από το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα ξενοδοχείων και δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

  • Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.

  • Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.

  • Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
Ενα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι οι Πανελλαδικές...
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
μαθητριες
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα...
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες