Διώξεις εκπαιδευτικών: Στη Βουλή τα πειθαρχικά για την αποχή από Μέντορες-Συντονιστές
ΣΥΡΙΖΑ: Οχι στην παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των 3 εκπαιδευτικών από το 4ο ΓΕΛ του Γαλατσίου, επειδή συμμετείχαν στην από 22-9-2022 Απεργία-Αποχή που είχε προκηρύξει η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας από την εφαρμογή του μέτρου του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή

Να αποσυρθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη κατά των εκπαιδευτικών, που άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας συμμετέχοντας σε νόμιμα προκηρυγμένη Απεργία – Αποχή από το σωματείο τους, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για την εκδικητική δίωξη τριών εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, καθώς και δύο διευθυντών σχολείων στον Πειραιά, που συμμετείχαν σε προκηρυγμένη από το σωματείο τους Απεργία – Αποχή από την εφαρμογή του μέτρου του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εμπεδώσει το κλίμα αυταρχισμού, τρομοκρατίας και εκδικητικότητας στο σχολείο και επιδιώκει τη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης.

Η ερώτηση

Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Να σταματήσει η εκδικητική δίωξη των εκπαιδευτικών που άσκησαν το δικαίωμα της απεργίας

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στέκονται απέναντι στις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του δημόσιου σχολείου. Με τους εκτρωματικούς νόμους Κεραμέως για την αξιολόγηση, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και πρόθυμα στελέχη εκπαίδευσης προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία, η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εμπεδώσει το κλίμα αυταρχισμού, τρομοκρατίας και εκδικητικότητας στο σχολείο και επιδιώκει τη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης. Στο κλίμα αυτό, Διευθυντές Εκπαίδευσης παραπέμπουν εκπαιδευτικούς στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο, επειδή οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε απεργία-αποχή που αποφασίζουν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.

Εν προκειμένω, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας παρέπεμψε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τρεις γυναίκες εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν στο 4ο ΓΕΛ του Γαλατσίου, επειδή συμμετείχαν στην από 22-9-2022 Απεργία-Αποχή που είχε προκηρύξει η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας από την εφαρμογή του μέτρου του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή. Οι τρεις εκπαιδευτικοί είχαν οριστεί από τη διεύθυνση του σχολείου στις θέσεις των ενδοσχολικών συντονιστών και του μέντορα, ωστόσο, όπως και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, αποφάσισαν να απέχουν από την εφαρμογή του μέτρου συμμετέχοντας στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία-αποχή της Γ’ ΕΛΜΕ. Όμως, τα ονόματα των τριών εκπαιδευτικών έφτασαν στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, ο οποίος, αφού αρχικά ζήτησε γραπτές εξηγήσεις για τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία, προχώρησε σε κλήση για έγγραφη απολογία τους για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και εν συνεχεία τις παρέπεμψε στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο, κρίνοντας ότι το πειθαρχικό παράπτωμα τιμωρείται με ποινή μεγαλύτερη της αρμοδιότητας του! Σημειωτέον ότι μέχρι τη στιγμή της πειθαρχικής δίωξης από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, δεν είχε ζητηθεί στις εκπαιδευτικούς από το Σχολείο να ασκήσουν οποιοδήποτε έργο σχετικά με το συντονισμό κλάδων ή τα καθήκοντα μέντορα και ακόμα δεν είχε πραγματοποιηθεί η σχετική ενημέρωση από το ΙΕΠ για τα καθήκοντα αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας είναι αυτός: που όταν μέλη της ΕΛΜΕ επεδίωξαν να τον συναντήσουν, κάλεσε την Αστυνομία, που είχε δώσει εντολή να επιβληθούν υποχρεωτικές πεντάωρες υπερωρίες σε εκπαιδευτικούς προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά κενά -που έφταναν ακόμη και τις δέκα ώρες-, που με εντολή του στάλθηκαν στα σχολεία της Α’ Αθήνας υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να υπογράφουν τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός τους για απεργία, στάση εργασίας και αποχή - εντολή που πάρθηκε πίσω μετά την αντίδραση των τοπικών ΕΛΜΕ - και που επέβαλε σε εκπαιδευτικό την πειθαρχική ποινή του προστίμου έξι ημερομισθίων με την κατηγορία της «κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς», επειδή μίλησε για τα κενά σε σχολείο που υπηρετεί. Και στην περίπτωση των τριών εκπαιδευτικών, ο ίδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσπαθεί να επιβάλει το καθεστώς αυταρχισμού και τρομοκράτησης, όπως προκύπτει και από τη σχετική αριθ. .Πρωτ. 7/21-1-2023 Καταγγελία της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Ωστόσο, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αντιδράσει για τη στάση του Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας σε βάρος των τριών εκπαιδευτικών εκφράζοντας τη στήριξή της, όπως προκύπτει ενδεικτικά από: την αριθ. .Πρωτ. 126/22-11-2022 Απόφαση του Δ.Σ. της Γ’ ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας σχετικά με τη στάση του Διευθυντή του ΓΕΛ Γαλατσίου, την αριθ. Πρωτ. 139/7-12-2022 Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Γ’ ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας, την αρ.πρωτ. 7/21-1-2023 Καταγγελία του Δ.Σ. της Γ’ ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας, το από 29/1/2023 Δελτίο Τύπου της Γ’ ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας, το κοινό Δελτίο Τύπου των ΕΛΜΕ Πειραιά και της Γ΄ Αθήνας, την αριθ. Πρωτ. 1760/12-12-2022 Καταγγελία της ΟΛΜΕ, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Πειραιά, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, το από 11/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το από 12/12/2022 Ψήφισμα Συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, το Ψήφισμα Συμπαράστασης του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. “ο Αριστοτέλης”, το από 31/01/2023 Δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Βέβαια, η περίπτωση των τριών εκπαιδευτικών δεν είναι η μοναδική περίπτωση δίωξης εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Πειραιά παρέπεμψε δύο διευθυντές σχολείων του Πειραιά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επειδή πήραν μέρος στην Απεργία-Αποχή που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στο θεσμό των Μεντόρων-Συντονιστών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση αυτή φαίνεται να υπάρχει “διευθέτηση των διώξεων”.

Επειδή το δικαίωμα της απεργίας προστατεύεται στο άρθ. 23 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι η απεργία ως κύρια μορφή συνδικαλιστικής δράσης προστατεύεται τόσο στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής ελευθερίας όσο και αυτοτελώς ως δικαίωμα των εργαζομένων που ασκείται από τις νόμιμα συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων. Η άσκηση δε του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας δεν μπορεί να γεννά σε βάρος του ασκούντος επαχθείς συνέπειες.

Επειδή ουδέποτε εκδόθηκε δικαστική απόφαση, η οποία να κηρύσσει παράνομη την προκηρυχθείσα απεργία-αποχή της Γ΄ΕΛΜΕ, με αποτέλεσμα αυτή να καλύπτεται από το τεκμήριο της νομιμότητας. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε απεργία που κηρύσσει συνδικαλιστική οργάνωση βρίσκονται, με βάση το τεκμήριο νομιμότητας, σε συγγνωστή νομική πλάνη (ΑΚ 288), πράγμα το οποίο οδηγεί σε άρση των συνεπειών που θα επέρχονταν με τη δικαστική διαπίστωση του παράνομου χαρακτήρα της απεργίας.

Επειδή η πειθαρχική δίωξη κατά των τριών εκπαιδευτικών εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, εναντίον των συνδικάτων με στόχο την επιβολή κλίματος τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων ενόψει των δηλώσεων της υπουργού για την ατομική αξιολόγηση, ξεκινώντας μάλιστα από τους νεοδιόριστους.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός

Θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργεια προκειμένου να αποσυρθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη που αφορά τις τρεις εκπαιδευτικούς του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, αλλά και τους δύο διευθυντές σχολείων στον Πειραιά, που άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους σε συμμετοχή σε νόμιμα προκηρυγμένη Απεργία – Αποχή από το σωματείο τους;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα