Κάμερες στα σχολεία του Δήμου Αχαρνών: «Αδιανόητο οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες»
«Άκρως επικίνδυνη συζήτηση για την τοποθέτηση καμερών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών» λένε οι εκπαιδευτικοί

Σχολικούς φύλακες και όχι κάμερες ζητούν για τη φύλαξη των σχολείων και την προστασία των μαθητών  οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης».

«Ως παιδαγωγοί θεωρούμε ότι η λειτουργία κάμερας και μάλιστα σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων του μαθητή, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, προσβάλλει βάναυσα την προσωπική του αξιοπρέπεια και αναιρεί τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, θεωρούν «άκρως επικίνδυνη τη συζήτηση που έγινε στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών με θέμα την τοποθέτηση καμερών, στους αύλειους χώρους σχολικών μονάδων, που θα λειτουργούν τις ώρες και τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά. Είναι αδιανόητο οι μαθητές μας να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες».

Όπως τονίζουν, πάγιο αίτημα του Συλλόγου είναι ότι για την προστασία των σχολικών μονάδων είναι αναγκαίο να υπάρχουν μόνιμοι σχολικοί φύλακες σε 24ωρη βάση, καθώς και επαρκής φωτισμός.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης»:

Άκρως επικίνδυνη συζήτηση για την τοποθέτηση καμερών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών ….έξω ο “Big Brother” από τα σχολεία!

Συναδέλφισσες, συνάνελφοι,

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» επισημαίνει, σε όλους τους τόνους, ότι είναι άκρως επικίνδυνη η συζήτηση που έγινε στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών με θέμα την τοποθέτηση καμερών, στους αύλειους χώρους σχολικών μονάδων, που θα λειτουργούν τις ώρες και τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά. Είναι αδιανόητο οι μαθητές μας να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων (και το διάστημα που αυτά δε λειτουργούν), για να παίξουν, να διασκεδάσουν, εφόσον δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης, δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικές χαρές ,στέκι νεολαίας κλπ.

΄΄Εξοικειώνουν΄΄ μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με τη λογική της ΄΄παρακολούθησης΄΄. Από την άλλη, με τη συζήτηση αυτή «ανοίγεται» ένας επικίνδυνος δρόμος για την επέκταση αυτού του μέτρου και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου. Ως παιδαγωγοί θεωρούμε ότι η λειτουργία κάμερας και μάλιστα σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων του μαθητή, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, προσβάλλει βάναυσα την προσωπική του αξιοπρέπεια και αναιρεί τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας είναι ότι για προστασία των σχολικών μονάδων είναι αναγκαίο να υπάρχουν μόνιμοι σχολικοί φύλακες σε 24ωρη βάση, καθώς και επαρκής φωτισμός.

Καλούμε τις/τους Δ/ντριες/ Δ/ντες Δημ. Σχολείων, τις/τους Προϊσταμένες/προϊστάμενους Νηπιαγωγείων, που έχουν κάνει αίτημα προς τον Δήμο για την τοποθέτηση καμερών, να ανακαλέσουν την αίτησή τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μητροπουλος
Αλέξης Μητρόπουλος: «Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2025 – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία»
Οριακή ονομαστική αύξηση 1,66% και απώλεια αγοραστικής δύναμης 1,37% σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Αλέξης Μητρόπουλος: «Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2025 – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία»
γκριλης
Αρχή άνδρα και γυναίκα δείκνυσι (Για κάποιους διευθυντές σχολείων ο λόγος)
Στο σχολείο η ηγεσία που εμπνέει δεν είναι εκείνη που φοβίζει, αλλά εκείνη που εμπιστεύεται, που δεν μετρά τα χαρτιά υγείας, ούτε μετριέται από τα...
Αρχή άνδρα και γυναίκα δείκνυσι (Για κάποιους διευθυντές σχολείων ο λόγος)
παπαδομαρκάκης
Ξένες γλώσσες: Ποιοι μαθητές δεν θα βαθμολογηθούν φέτος – Όλη η εγκύκλιος
Τι ισχύει στην απαλλαγή από τις ξένες γλώσσες για μαθητές με βαρηκοΐα - Η νέα εγκύκλιος του Γιάννη Παπαδομαρκάκη
Ξένες γλώσσες: Ποιοι μαθητές δεν θα βαθμολογηθούν φέτος – Όλη η εγκύκλιος
Αφράτη ομελέτα
Ομελέτες μακρία από τα συνηθισμένα: Δύο λαχταριστές προτάσεις για κάθε στιγμή
Με λίγη φαντασία μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο που ταιριάζει ιδανικά ακόμη και σε ένα χαλαρό κυριακάτικο τραπέζι.
Ομελέτες μακρία από τα συνηθισμένα: Δύο λαχταριστές προτάσεις για κάθε στιγμή