ellinika_panepistimia
Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ

Mε πειθαρχικές ποινές απειλεί το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές, που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ, ως απάντηση στην απόρριψη και αυτής της πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ, επιχειρεί ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο αντιπερισπασμό.

Με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να στείλουν στοιχεία «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση».

Και συμπληρώνει, «σε περίπτωση θετικής απάντησης, να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται».

Υπενθυμίζεται ότι το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, όπως αναφέρεται στον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο 4957/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τσουβαλιάζει τη χρήση ναρκωτικών και την «τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα» μαζί με την αντιγραφή στις εξετάσεις, τη λογοκλοπή, την ηχορύπανση και τη «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του».

Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού για το γεγονός ότι οι φοιτητές, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα: 

«Τη στιγμή που, όπως παραδέχεται ακόμη και η ΕΘΑΑΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, τα Πανεπιστήμια στενάζουν από τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Που οι αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις και αναθεωρήσεις αποσαθρώνουν τα προγράμματα σπουδών και οδηγούν στο να γίνουν τα πτυχία ένα απλό προσόν - μια γραμμή στο βιογραφικό.

Που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη αυτής στον γενικό πληθυσμό.

Που οι ταξικοί φραγμοί από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο ενισχύονται συστηματικά και στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ενεργοποιήσει ξανά -με την υποστήριξη της "συμμαχίας των προθύμων"- το αφήγημα της "βίας κι ανομίας" στα Πανεπιστήμια και να απευθυνθεί στη μερίδα του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου της προκειμένου να δείξει "ποιος κάνει κουμάντο στα Πανεπιστήμια". Ταυτόχρονα όμως αυτή η απαράδεκτη κίνηση καταδεικνύει και τον ρόλο των Διοικήσεων, ιδιαίτερα όπως αυτός προσδιορίζεται με το νέο νόμο πλαίσιο, στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Επειδή, όσο τα Πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, είτε μέσω των ΟΠΠΙ και των πειθαρχικών διώξεων, είτε μέσω της επιχείρησης διάλυσης των Φοιτητικών Συλλόγων και των εκλογών-παρωδία:

  • Χαιρετίζουμε τους φοιτητές που με τη συγκροτημένη δράση τους μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους κατάφεραν μια σημαντική νίκη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο της ΝΔ με την ακύρωση των ηλεκτρονικών διαβλητών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια σε μια σειρά σχολές.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ που ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων στοιχεία για πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε φοιτητές.

  • Απαιτούμε να καταργηθεί το πειθαρχικό δίκαιο φοιτητών που παραπέμπει σε ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.

  • Διεκδικούμε σταθερά να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος ν.4957/2022!».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
Οδηγίες για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία συνεντεύξεων
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
PANELLADIKES
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα λάβει χώρα η πανελλαδική...
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 4 από τα 13 ξένα ΑΕΙ που ζητούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ξεπερνούν τα ελληνικά στη διεθνή κατάταξη - Τα υπόλοιπα...
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"